Την πλήρη αντίθεσή τους στο μέτρο της διαθεσιμότητας και το αίτημά τους για ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για απόλυση 118 υπαλλήλων από το Πανεπιστήμιο Πατρών και συνολικά 1349 υπαλλήλων από όλα τα ελληνικά Πανεπιστήμια εξέφρασε στο Γενικό Γραμματέα Μανώλη Αγγελάκα, αντιπροσωπεία των εργαζομένων, μελών Δ.Ε.Π και φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνάντηση που είχαν, σήμερα το πρωί, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Οι εργαζόμενοι ανέφεραν στο Γενικό Γραμματέα ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας, που αφορά το 28% του συνόλου των εργαζομένων, εκτός του ότι πλήττει τους ίδιους και τις οικογένειές τους, καθιστά αδύνατη, πλέον, την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου. Κατήγγειλαν, δε, ότι αυτή η πολιτική διαλύει τα ελληνικά Πανεπιστήμια και τα οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίησή τους.
Ο κ. Αγγελάκας, αφού διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους ότι στις προθέσεις της Κυβέρνησης δεν είναι η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων ελληνικών Πανεπιστημίων, αλλά η αναβάθμισή τους, εξήγησε ότι το οριζόντιο μέτρο της διαθεσιμότητας, που δεν ισούται με απόλυση, δεν είναι το δικαιότερο, αλλά το αναγκαίο για τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Τόνισε, δε, ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχε προηγηθεί η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού των Α.Ε.Ι., η οποία βρήκε, κάθετα, αντίθετους όλους τους εργαζόμενους.
Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε, επίσης, ότι μετά τις αναγκαίες περικοπές κονδυλίων για τα Πανεπιστήμια, γίνεται, πλέον επιτακτική η ανάγκη στενότερης σχέσης τους με την επιχειρηματικότητα και συνεπώς άντλησης πόρων από την ιδιωτική πρωτοβουλία, κυρίως στον τομέα της έρευνας, που πρέπει να έχει ανταποδοτικά οφέλη για την κοινωνία.
«Η αξιολόγηση των δομών, του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού, η διαφάνεια στη χρήση των πόρων, η σύνδεση των Πανεπιστημίων με την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία και ο αναγκαίος ανταγωνισμός μεταξύ των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων είναι μονόδρομος για το μέλλον», κατέληξε ο κ. Αγγελάκας.