Στις 10 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού που πραγματοποιείται από το 2009, τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου με τη συμμετοχή οινοποιείων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων του Κρασιού (RECEVIN) ή σε οινοτουριστικά δίκτυα. Γι’ αυτό το λόγο εκατοντάδες οινοποιεία στην Ευρώπη (Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία) θα είναι φέτος ανοιχτά για ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές στο ευρύ κοινό….
Η Νεμέα, όντας ένας υποσχόμενος οινοτουριστικός προορισμός, θα συμβάλλει στην διάδοση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Οινοτουρισμού με κάποια οινοποιεία να ανοίγουν την πόρτα τους στους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά την οινοκουλτούρα της περιοχής. Το γεγονός ότι αρκετά κοντά βρίσκονται πολλοί και σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, όπως το ιερό του Διός στην Αρχαία Nεμέα που αγκαλιάζεται από σειρές αμπελιών ή τα ερείπια της αρχαίας Φλιασίας αποτελούν ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τους επισκέπτες. Στην ευρύτερη περιοχή της Νεµέας (περίπου σε έκταση 27.000 στρεμμάτων γης), ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει κρασιά με ονομασία προέλευσης, να εξερευνήσει την ιστορία του κρασιού, να συμμετέχει στην παραγωγή του και να θαυμάσει το ειδυλλιακό τοπίο της περιοχής.
Ενδεικτικά παραθέτουμε μια λίστα ορισμένων οινοποιείων που θα είναι επισκέψιμα την Κυριακή 10 Νοεμβρίου:
Οινοποιείο
Ώρες λειτουργίας
Στοιχεία επικοινωνίας
KTHMA ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗ
09:00-18:00
2746020455, www.bairactariswines.gr
ΚΤΗΜΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
09:00-21:00
2746020595
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΛΑΥΚΙΩΤΗ
10:00-16:00
2746031000,
http://www.lafkiotis.gr./gr/index.html
ΚΤΗΜΑ ΠΑΛΥΒΟΥ
08:30-16:30
2746024190,
www.palivos.gr
ΚΤΗΜΑ ΓΚΟΦΑ
10:00-16:00
2746024281,
www.ktimagofa.gr
ΚΤΗΜΑ ΡΑΠΤΗ
11:00-17:00
2746061700,
www.ktimarapti.gr
Σε μια χώρα που οι παραδόσεις στον οίνο και στον τουρισμό συμβαδίζουν με την μακρά ιστορία της, η πρόκληση του παντρέματος αυτών το δύο φαντάζουν εύκολη υπόθεση αλλά και δελεαστική. Σύμφωνα με το πρώτο Συνέδριο Οινοτουρισμού στην Ελλάδα που διοργάνωσε στη Λήμνο η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), το 61% όσων έχουν ήδη επισκεφτεί ένα οινοποιείο απάντησαν ότι θα το επαναλάβουν στο μέλλον. Οι ευκαιρίες ανάπτυξης του κλάδου πρέπει να αξιοποιηθούν κατάλληλα αλλά και να περιλαμβάνουν στρατηγικές στόχευσης τουριστών που ενδιαφέρονται για οινοτουρισμό από το εξωτερικό, έτσι ώστε να γίνουν και οι ίδιοι με την σειρά τους πρεσβευτές του ελληνικού κρασιού και της ελληνικής φιλοξενίας στη χώρα τους.
Αικατερίνη Ζιαζιά
MSc in Business Administration-University of Nicosia (research topic: “Branding of Nemea wine”)
Marketing Executive, Tourix (member of Nemea Wine Stories project)