Επανήλθε η Φεβρωνία Πατριανάκου, στις 13 Σεπτεμβρίου 2013, στο ζήτημα της άμεσης καταγραφής των ζημιών που έχουν προκληθεί στα ελαιόδεντρα της Λακωνίας από την ανθόπτωση και την κακή καρπόδεση, λόγω ασυνήθιστων καιρικών συνθηκών, καθώς και στο ζήτημα της έγκαιρης ενεργοποίησης των προβλεπόμενων ενισχύσεων για τους πληγέντες αγρότες του Νομού.
Με τη νέα ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, ζητούσε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναλυτικά και ανά στάδιο, την πορεία των ενεργειών ένταξης των ζημιών των ελαιοπαραγωγών της Λακωνίας σε Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.). Η Βουλευτής Λακωνίας είχε επισημάνει και πάλι προς τον αρμόδιο Υπουργό τη σημαντική πτώση που αναμένεται να επιφέρει το φαινόμενο της ανθόπτωσης και κακής καρπόδεσης στη φετινή σοδειά των ελαιοπαραγωγών, ανεξαρτήτως ποικιλίας και τις προφανείς επιπτώσεις στο εισόδημά τους.
Ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απάντησε στη Βουλευτή ότι ο ΕΛΓΑ παρακολουθεί, μέσω των αρμόδιων περιφερειακών Υποκαταστημάτων του, την εξέλιξη των ελαιοκαλλιεργειών στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Λακωνίας, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, έως και την περίοδο συγκομιδής των εν λόγω καλλιεργειών, μέχρι να διαμορφωθεί η τελική εικόνα για το μέγεθος των ζημιών.
Παράλληλα, οι Περιφερειακές Επιτροπές των Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.), συμπεριλαμβανομένης και της Π.Ε. Λακωνίας, προβαίνουν, επί του παρόντος, σε αξιολόγηση του ζημιογόνου αιτίου, σύμφωνα με τον Κανονισμό των Κ.Ο.Ε. Η όλη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και σύντομα θα ολοκληρωθεί. Το έργο της Περιφερειακής Επιτροπής είναι να προσδιορίζει με ακρίβεια τις ζώνες που επλήγησαν από το έκτακτο περιστατικό, να προβαίνει σε αξιολόγηση των ενδεχόμενων ζημιών και στη συνέχεια να συντάσσει την έκθεσή της, με την οποία προτείνει την ένταξη της ζημιάς σε Πρόγραμμα Κ.Ο.Ε. ή την απόρριψή της.
Για να ενταχθούν οι ζημιές σε πρόγραμμα Κ.Ο.Ε., πρέπει, μεταξύ άλλων, η παραγωγή του έτους ζημιάς να έχει ζημιωθεί κατά είδος προϊόντος (καλλιέργεια), σε επίπεδο Π.Ε., σε ποσοστό 30% και πάνω, σε σχέση με τη μέση απόδοση των 3 προηγούμενων ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας. Τα ετήσια Προγράμματα Κ.Ο.Ε., για το σύνολο της χώρας και για όλες τις καλλιέργειες, υποβάλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του επόμενου έτους.