Δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις, οι καταγγελίες, οι αναφορές μετά τον θάνατο του Αφγανού μετανάστη εντός του κέντρου κράτησης μεταναστών της Κορίνθου. Οι καταγγελίες μιλούν για τις συνθήκες κράτησης , για την υγεία που είναι ζητούμενο, για την περίθαλψη που δεν δόθηκε και οδήγησε στον θάνατο.
Για πολλούς οι εξελίξεις αυτές ήταν αναμενόμενες. «Το κέντρο δεν έπρεπε να ανοίξει ποτέ» λένε, από τον περασμένο Αύγουστο όμως αποτελεί κομμάτι της πρωτευούσης της Κορινθίας. Οι εξεγέρσεις ήταν μέχρι πρότινος εκείνα τα περιστατικά που απασχολούσαν, τώρα ήρθε να τις αντικαταστήσει ένας θάνατος.
«Ο «τυχαίος» θάνατος ενός Αφγανού πρόσφυγα»
Ο Αφγανός πρόσφυγας Νεζάμ Χακιμί, κρατούνταν επί 4 μήνες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Κορίνθου και πέθανε από καρκίνο την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, επειδή κατά τη διάρκεια της κράτησής του δεν του παρασχέθηκε καμία θεραπεία. Ο θάνατος του Νεζάμ ήρθε να προστεθεί σε έναν ακόμη θάνατο, του Μοχαμάντ Χάσαν, που θα μπορούσε επίσης να είχε αποφευχθεί αν υπήρχε στοιχειώδης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα κέντρα κράτησης. Πέρασε, όπως αναμενόταν, στα «ψιλά» των ειδήσεων χωρίς να αναζητηθούν -και πολύ περισσότερο να αποδοθούν- οι σοβαρότατες ευθύνες που βαραίνουν τους ιθύνοντες. Οι ζωές όμως που χάνονται δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από κανένα χαλί.
Η είδηση ενός θανάτου σε κέντρο κράτησης σίγουρα δεν πέφτει ως κεραυνός εν αιθρία. Από την αρχή της λειτουργίας τους οργανώσεις και πολιτικοί φορείς είχαμε επισημάνει ότι οι συνθήκες κράτησης παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα στη ζωή και την υγεία. Οι θάνατοι επομένως είναι αναπόφευκτοι. Για το θάνατο του Νεζάμ όμως τα ερωτήματα που γεννώνται είναι αμείλικτα και αφορούν τόσο το γεγονός ότι βρέθηκε, προφανώς παρανόμως, ένας Αφγανός πρόσφυγας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, όσο και το ότι δεν του παρασχέθηκε η αναγκαία θεραπεία για την αντιμετώπιση μίας τόσο σοβαρής ασθένειας, όπως είναι ο καρκίνος.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της κατάργησης των κέντρων κράτησης μεταναστών, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν δίνουν λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία «απορρόφησης» ευρωπαϊκών κονδυλίων και ένα καλό εργαλείο επικοινωνιακής πολιτικής για την κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό έχουμε προβεί σε σειρά ενεργειών πραγματοποιώντας επισκέψεις στα κέντρα κράτησης στην Αμυγδαλέζα συνοδεία ευρωβουλευτών των Πρασίνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και στη Μόρια Λέσβου από κλιμάκιο Οικολόγων Πράσινων Λέσβου, έχουμε απευθυνθεί με επιστολή για το θέμα στην αρμόδια Επίτροπο για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ και στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ενώ έχουμε πραγματοποιήσει και σχετική συνάντηση με την Επίτροπο και ευρωβουλευτές/ευρωβουλευτίνες των Ευρωπαίων Πρασίνων στις Βρυξέλλες. Παράλληλα συμμετέχουμε στην Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης, που συνιστά μια συντονισμένη προσπάθεια αποτελούμενη από ένα ευρύ φάσμα συλλογικοτήτων με τελικό στόχο την κατάργηση των κέντρων κράτησης μεταναστών. Αντιλαμβανόμαστε όμως πλήρως ότι οι προσπάθειες όλων μας πρέπει να ενταθούν, γιατί η συνεχιζόμενη λειτουργία των κέντρων κράτησης αποτελεί βάναυση προσβολή στα θεμελιώδη δικαιώματα στη ζωή, την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.