Ευθύς και κάθετος όπως άλλωστε το συνηθίζει εμφανίστηκε ο Πρόεδρος τση ΠΕΔ Πελοποννήσου και Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας στην εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο» και τον Τριαντάφυλλο Σωτηρόπουλο το βράδυ της Πέμπτης από την συχνότητα του super.
Στον πολύ λόγο που γίνεται και την πολεμική θα έλεγε κανείς που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα για τις αρμοδιότητες αλλά και την παρουσία του κράτους – ο Περιφερειάρχης εκφράζει την άποψη η Αποκεντρωμένη να μην μπλέκεται στα πόδια της αιρετής περιφέρειας- ο Παναγιώτης Νίκας έλαβε το μέρος του Γενικού στηρίζοντας την θέση πως πρέπει να υπάρχει έλεγχος , πρέπει να υπάρχει κράτος! «Η αποκέντρωση που έχουμε σήμερα είναι λιγότερη από ότι πριν από πέντε χρόνια , παρά το γεγονός ότι έχουμε αιρετή περιφέρεια. Δεν είναι τόσο θέμα νόμων η αποκέντρωση, είναι θέμα ουσίας και διάθεσης από την κεντρική κυβέρνηση να μεταφέρει αρμοδιότητες προς τα κάτω ,να μεταφέρει αρμοδιότητες προς την περιφέρεια. Από εκεί και πέρα η άποψη μου είναι ότι το κράτος, πρέπει να υπάρχει, δεν είμαστε ούτε ομοσπονδία σε αυτό τον τόπο, ούτε καντόνια, ούτε μικροκρατίδια τα οποία συνιστούνε ένα κεντρικό κράτος, πρέπει να υπάρχει έκθεση του κράτους , πρέπει να ελεγχόμαστε, οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, οι αποφάσεις των δημάρχων , όχι βέβαια να ελέγχετε η σκοπιμότητα , αλλά να ελέγχετε η νομιμότητα. Δηλαδή η τήρηση των νόμων. Αλλοίμονο αν θεωρήσουμε το κράτος εχθρό μας και το εξοβελίσουμε ή θέλουμε να το εξοβελίσουμε από την περιοχή μας. Εμείς πρέπει να θέλουμε ένα σωστό κράτος, μια σωστή εποπτεία , κρατικά όργανα τα οποία να τηρούν τους νόμους και εμείς που είμαστε αιρετοί να πειθαρχούμε τους νόμους της δημοκρατικά συντεταγμένης πολιτείας.»
«Δεν είμαστε ούτε ομοσπονδία σε αυτό τον τόπο, ούτε καντόνια, ούτε μικροκρατίδια τα οποία συνιστούνε ένα κεντρικό κράτος, πρέπει να υπάρχει έκθεση του κράτους
Πολλάκις ο Μ. Αγγελάκας έχει μιλήσει για έλεγχο της νομιμότητας και όχι της σκοπιμότητας , η αιρετή Περιφέρεια ωστόσο σε κάθε ευκαιρία διατηρεί την πολεμική καλώντας την Αποκεντρωμένη να κοιτάζει την δουλειάς της ειδικά σε υποθέσεις που αποτελούν «καυτές πατάτες» όπως τα πειθαρχικά συμβούλια και φυσικά το ΕΣΠΑ , η απορροφητικότητά του και η υπερένταση της περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο Δήμαρχος της Καλαμάτας σε αυτήν την δημιουργία στρατοπέδων απαλείφει την εχθρότητα αντικαθιστώντας την με συνεργασία. «Όχι δεν θεωρώ τον γενικό γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης ως εχθρό μου. Αντίθετα τον θεωρώ ως συνεργάτη μου και επειδή αρχή άνδρα δείκνυσι , οι επιλογές που πρέπει να κάνουν κεντρικά, πρέπει να είναι οι καλύτερες δυνατές και η γενική γραμματεία της αποκεντρωμένης να φέρονται με τον τρόπου που πρέπει να φέρονται προς τους αιρετούς.»
Τούτο βέβαια δεν τον εμπόδισε να στηλιτεύσει τα κενά της κεντρικής εξουσίας αλλά και την συνήθη πλέον τακτική της να αποκεντρώνει αρμοδιότητες δίχως πόρους! «Θα σας πω κάτι που είναι πολύ σοβαρό και συνδέεται με την νοοτροπία του κεντρικού κράτους, ρίχνουνε την αρμοδιότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς να μεταβιβάζουνε και τους αναγκαίους πόρους. Μας έστειλαν όλο τον καθαρισμό των χείμαρρων , των ποταμών χωρίς η κεντρική διοίκηση να στείλει τα χρήματα τα οποία απαιτούνται για την συγκεκριμένη διαδικασία. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε , πράγματι το έργο το σημαντικό το οποίο χρειάζεται η πόλη της Καλαμάτας και η ευρύτερη περιοχή, είναι αντιπλημμυρικά έργα, βεβαίως πάντοτε για την αντιμετώπιση μεσαίων φαινομένων. Ξέρετε οι κατασκευές σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα, είναι για την αντιμετώπιση μεσαίων καταστάσεων. Εσείς θυμόσαστε πολύ καλά τι έγινε στην πόλη της Κορίνθου, εξαιτίας μιας νεροποντής που έφερε τα νερά όλα από τον Εθνικό δρόμο, μέσα στην Κόρινθο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε αντιπλημμυρικά έργα για να αντιμετωπίζουμε συνήθης καταστάσεις.»
Ο Παναγιώτης Νίκας στάθηκε ιδιαίτερα στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα αφορμή της επίθεσης που δέχτηκε από τον κυκλώνα, επίθεση η οποία την κήρυξε εν τέλει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης . «Εμείς προχθές είχαμε ένα ακραίο φαινόμενο, το οποίο μας έδωσε σοβαρές ζημιές σε πολλά επίπεδα και στο ζωικό κεφάλαιο και στο φυτικό κεφάλαιο και νοικοκυριά κατεστράφησαν. Βεβαίως δεν είχαμε τις καταστάσεις της Σαδρινίας, παντού συμβαίνουν όλα αυτά ή ότι έγινε προχθές στην Αθήνα. Αλλά υπάρχουνε προβλήματα με τους αγρότες, και βεβαίως με κάποιους νοικοκυραίους εδώ στην περιοχή. Εκεί διαπιστώσαμε και εμείς το μεγάλο πρόβλημα της πατρίδας μας, το διαπιστώνουμε οι δήμαρχοι κάθε μέρα που είναι η γραφειοκρατία, στους δήμους δεν έχουμε ξέρετε γραφειοκρατία, αν κάποιος δεν εξυπηρετήσει κάποιον πολίτη ,έρχεται στον δήμαρχο, το ότι αντιμετωπίσαμε με τον ΕΛΓΑ , με το υπουργείο γεωργίας , με άλλα υπουργεία τα οποία έχουνε άμεση σχέση με επιχειρήσεις και διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά το πόσα πρέπει θα πρέπει να αλλάξουνε σε αυτό τον τόπο για να μπορέσει να πάει μπροστά. Εμ πάση περιπτώσει, μεσαίες ζημιές είχαμε εδώ. Ελπίζουμε να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα στην διάρκεια του χειμώνα. Ο δήμος Καλαμάτας όμως παρά τα οικονομικά προβλήματα, έχει πάντοτε την δυνατότητα να κάνει αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές γι’αυτό παρά το γεγονός ότι πήραμε μόνο 50.000 από το υπουργείο των εσωτερικών, γιατί για τον απλούστατο λόγο, δεν υπάρχουνε χρήματα να μην ξεχνάμε την δυσπραγία, την ουσία της πτώχευσης της χώρας μας, ο δήμος μας έχει την οικονομική δυνατότητα και να συμβάλει τώρα στην αποκατάσταση των υποδομών, αλλά και στο μέλλον…»