Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συζητήσαμε τον προϋπολογισμό του 2014 τον 3ο που συντάσσεται από τότε που ιδρύθηκε η Περιφέρεια με τον «Καλλικράτη».
Τόσο από την εισήγηση της Διοίκησης της Περιφέρειας όσο και από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μας πληροφόρησαν με τα παρακάτω δικά τους στοιχεία και συμπεράσματα:
1. Πετυχαίνουμε τους μνημονιακούς στόχους.
2. Ήρθαν οι αρμοδιότητες στην Περιφέρεια, αλλά δεν ήλθαν οι πόροι.
3. Ο προϋπολογισμός δεν είναι αναπτυξιακός, αλλά διαχειριστικός και «νοικοκυρεμένος».
4. Οι Υπηρεσίες είναι αποδεκατισμένες.
5. Οι παρατηρήσεις του «Παρατηρητηρίου» ελέγχου, που έχει στηθεί για την τήρηση των μνημονιακών όρων, προηγούνται των αποφάσεων των θεσμικών οργάνων της Περιφέρειας.
6. Τα έσοδα του 2014 είναι μειωμένα κατά 42% των αντίστοιχων του 2013 όταν αυτά του 2013 ήταν μειωμένα κατά 24% από τα αντίστοιχα του 2012.
7. Τα έξοδα του 2014 είναι μειωμένα κατά 17% των αντίστοιχων του 2013 όταν αυτά του 2013 ήταν μειωμένα κατά 24% από τα αντίστοιχα του 2012.
8. Οι πόροι συνολικά έχουν μειωθεί στο 50% όταν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) έχουν σχεδόν γίνει μηδενικοί.
Στα παραπάνω εκφρασμένα από τα επίσημα χείλη, συμπληρώνουμε ακόμη ότι:
– Ενώ μας λένε ότι η ανάπτυξη με τα πλεονάσματα έρχεται στη χώρα μας από το 2014 στις αιρετές Περιφέρειες επιβάλλουν για τα επόμενα τρία χρόνια (2014, 2015, 2016) συνεχή μείωση των εσόδων – εξόδων.
– Κόβοντας χρηματοδοτήσεις και θέλοντας να είναι πλεονασματικοί οι προϋπολογισμοί ετοιμάζουν κάθε είδους νέα χαράτσια.
– Προχωρούν σε ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων πόρων και σε πώληση μέρους της δημόσιας περιουσίας.
– Η παραμένουσα δημόσια περιουσία χρησιμοποιείται για εξυπηρέτηση συμφερόντων και όχι για βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων.
– Από τους μεγάλους πόρους προγραμμάτων όπως το ΕΣΠΑ κερδοσκοπούν κύρια οι μεγάλες ντόπιες και ξένες Εταιρείες ενώ δεν έχει γίνει σε περίοδο οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης σοβαρή προσαρμογή τους για την αντιμετώπιση της κοινωνικής συνοχής, της απασχόλησης και της στήριξης των δομών αλληλεγγύης.
– Απαγορεύουν κάθε είδους πρόσληψη απαραίτητου προσωπικού ενώ προωθούν απαράδεκτες ποικίλες ελαστικές σχέσεις εργασίας μέσα σ’ ένα κλίμα φόβου, ανασφάλειας και πελατειακών σχέσεων.
– Χρησιμοποιείται και αυξάνεται η πολυνομία, η γραφειοκρατία και οι έλεγχοι για να περιορίζουν και να «πνίγουν» τις όποιες σωστές επιλογές και την αποτελεσματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Με όλα αυτά δεν μπορείς να πατάς σε δύο βάρκες.
• Ή με το μνημόνιο θα είσαι ή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
• Ή θα «πιάνεις» τους δείκτες που σου υποδεικνύει τώρα και με βίαιο τρόπο η τρόικα ή θα αγωνιστείς για την ανατροπή, την αλλαγή και τη μετάθεση των στόχων για να μην «ψοφήσει» ο θεσμός και η κοινωνία.
• Ή θα ηγηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού στον κοινό αγώνα που πρέπει να δώσει με την κοινωνία για την υπεράσπισή της, τιμώντας τις δεσμεύσεις της απέναντι στον λαό που την ψήφισε και την έχει κατοχυρώσει σαν αυτοδιοικητικό θεσμό, ή θα γίνει παράρτημα της κρατικής εξουσίας.
• Ή θα βάλουν έστω και τώρα οι αιρετοί «κόκκινες γραμμές» με συγκεκριμένες προτάσεις, προασπιζόμενοι το ρόλο τους και ό,τι απέμεινε από τις συνταγματικές τους υποχρεώσεις, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις οξυμμένες ανάγκες του λαού, ή θα μείνουν στην ιστορία σαν συμμέτοχοι στη διάλυση της κοινωνίας και της χώρας.
Μάλλον οι φιλομνημονιακές αποδυναμωμένες παρατάξεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ήδη έχουν επιλέξει στρατόπεδο. Πώς αλλιώς εξηγείται ότι σ’ ένα τέτοιο σοβαρό θέμα, με τέτοια ανησυχητικά στοιχεία ψηφίζεται ο προϋπολογισμός μόνο από την πλειοψηφούσα παράταξη και από το 39% του συνόλου των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου. Σημειώνουμε ότι η αποχή σ’ αυτή τη συνεδρίαση έφτασε στην παράταξη του κ. Τατούλη να ανέρχεται στο 35% και στου κ. Δράκου στο 69%!!!
Εδώ που φτάσαμε, ένας δρόμος έχει μείνει, αυτός της αντίστασης και του αγώνα με όλους όσοι συμφωνούν στην ανάγκη ύπαρξης αυτού του θεσμού.
21/11/2013
Για την
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος
ΝΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΣ