Μιχάλης Χασάπης για τα Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.: Αντί να ζητήσουν συγνώμη…ζήτησαν και τα ρέστα
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας ( 27-1-2014 ) έθεσα, εκτός Ημερήσιας Διάταξης, το θέμα της προώθησης των Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. ( Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων ) των πρώην Καποδι-στριακών δήμων. Είχε προηγηθεί η κατηγορηματική δήλωση του Υπουργού Υ.Π.Ε.Κ.Α κ. Μανιάτη, σε σχετική ερώτησή μου, στην ημερίδα που έγινε στο Ναύπλιο ( 24.1.2014 ), για την χωροταξία και την αειφόρο ανάπτυξη, ότι τα Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. μπορούν να προχωρήσουν χωρίς κανένα πρόβλημα
Με δύο λόγια τα Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. αφορούν επεκτάσεις οικισμών κάτω από 2000 κατοίκους, όπως τα Γ.Π.Σ ( Γενικά πολεοδομικά Σχέδια ) αφορούν επεκτάσεις αστικών πόλεων. Αντί λοιπόν να ζητήσουν συγνώμη, για το γεγονός ότι η παρούσα Δημοτική δεν είχε κάνει τίποτα όλο αυτό το διάστημα και να δεσμευτούν ότι έστω και τώρα θα ξεκινήσουν κάποιες διαδικασίες προώθησής τους, ζήτησαν και τα ρέστα λέγοντας ότι η αρμόδια μελετητική ομάδα τους είπε, αν καταλάβαμε καλά, ότι ο πρώην δήμος Λέρνας δεν είχε κάνει τίποτα πάνω σε αυτό. Επειδή η παραπληροφόρηση είναι χειρότερη από την άγνοια ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.
Ο πρώην δήμος Ν. Κίου, αναφερόμαστε βέβαια στην τετραετία 2007 – 2010, είχε ολοκληρώσει πριν από όλους την δεύτερη φάση του Γ.Π.Σ. – Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. και την είχε υποβάλλει για έγκριση στην περιφέρεια όπου και “ κόλλησε “ γιατί συγκρουόταν με την Ζ.Ο.Ε. ( Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου ). Έχοντας, ως δήμος Λέρνας , την εμπειρία της Ν. Κίου και για να αποφύγουμε παρόμοιο πρόβλημα, εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια συνεργασίας με την μελετητική ομάδα ( Αθήνα ) την επιτροπή σχεδίου ( Δήμος Λέρνας ) και τους μηχανικούς του δήμου. Στο πλαίσιο αυτό ανεβήκαμε τρεις φορές στην Αθήνα, η μελετητική ομάδα κατέβηκε δύο φορές, η επιτροπή σχεδίου συνεδρίασε αρκετές φορές και μετά από δεκάδες τηλεφωνικές επικοινωνίες και πολλή δουλειά ολοκληρώσαμε τον φάκελλο.
Με απόφαση του Δ.Σ. του δήμου Λέρνας της 6-10-2010 ( υποβάλλεται συνημμένα ), ο φάκελος υπεβλήθη για γνωμοδότηση στις αρμόδιες υπηρεσίες. Κάποιες υπηρεσίες μέχρι το τέλος του 2010 είχαν απαντήσει, αλλά έκτοτε από τον δήμο Άργους – Μυκη-νών, όπως ανέφερα και στο Δ.Σ., ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Αντίθετα στην συνεδρία-ση του Δ.Σ. της 22-4-2013 στο τρίτο θέμα, απόφαση 109/2013 περί τροποποίησης του προϋπολογισμού, που η παράταξή μας καταψήφισε, κεφάλαιο Η. αύξων αριθμός 11,12 και 14,15 αναιρέθηκαν από αντίστοιχους κωδικούς, ποσά που αφορούσαν επικαιροποίηση μελετών των Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π του πρώην δήμου Ν. Κίου και Λέρνας και ενεγράφησαν για ενίσχυση του αποθεματικού. Να αναφέρουμε εδώ ότι το θέμα αφορά και τους πρώην Καποδιστριακούς δήμους Μυκηνών ,Κουτσοποδίου και Λυρκείας των οποίων έχει ολοκληρωθεί η Α φάση και έχει εγκριθεί χρηματοδότηση από το 2011 για ολοκλήρωση και της Β φάσης. Επισημαίνοντας λοιπόν ότι Πανελλαδικά κάποιοι Καλλικρατικοί δήμοι προωθούν ήδη για υλοποίηση Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π πρώην Καποδιστριακών δήμων, γνωρίζοντας την μεγάλη αναγκαι-ότητα επέκτασης των ορίων των οικισμών ( π.χ. Κιβέρι, Μύλοι ) και επειδή οι εγκρίσεις και άδειοδοτήσεις είναι χρονοβόρες καλούμε, έστω και τώρα, τον δήμο να ενεργοποιήσει τις σχετικές διαδικασίες. Kαλό θα ήταν λοιπόν, κάποιοι στην δημοτική αρχή, να λένε λιγότερα και να κάνουν περισσότερα.
Δυστυχώς μιλάει ο κ. Χασάπης για το ΣΧΟΟΑΠ Λέρνας και δε ψήφισε στο προϋπολογισμό του 2014 ούτε τις μελέτες για τη συνέχισή του…
Σε ανακοίνωσή του ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χασάπης κατηγορεί την δημοτική αρχή για το ΣΧΟΟΑΠ Λέρνας ό,τι τάχα δεν έχει κάνει τίποτα και αναφέρει ορισμένα πράγματα για την ιστορία του θέματος, παραλείποντας βέβαια άλλα. Πολύ συνοπτικά αναφέρουμε τα εξης:
– Το ΣΧΟΟΑΠ της Λέρνας το ξεκίνησε ο πρώην Δήμαρχος Λουκάς Κουβαράς και το τότε δημοτικό συμβούλιο το 2001. Ήταν με αυτό της Νέας Κίου από τα πρώτα που ξεκίνησαν ανά την Ελλάδα με βάση τις διατάξεις του νόμου 2508/1997.
-Στις 12-9-2006 η Β’ φάση του ΣΧΟΟΑΠ της Λέρνας ήταν έτοιμη και μετά από νέες παρατηρήσεις που έγιναν από το δήμο στις 25-7-2007 ήταν παντελώς έτοιμο να υποβληθεί στις αρμόδιες αρχές. Αλλά τότε ο κ. Χασάπης για δικούς του λόγους δεν το προχώρησε έως και το καλοκαίρι του 2010 όπως προκύπτει και από ενημερωτικό σημείωμα της μελετητικής ομάδας προς το δήμο μας όπου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η καθυστέρηση κοινοποίησης της μελέτης στους αρμόδιους φορείς των οποίων η γνωμάτευση είναι επιβεβλημένη από την ισχύουσα νομοθεσία και ως εκ τούτου η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της μελέτης οφείλεται αποκλειστικά στην ολιγωρία των διοικήσεων του Δήμου Λέρνας.» (σ.σ. δηλ. του κ. Χασάπη)
-Από την πρώτη στιγμή η παρούσα δημοτική αρχή παρόλες τις δυσκολίες με την εφαρμογή του Καλλικράτη και την αλλαγή των υπηρεσιών, είχε πάμπολλες συναντήσεις με τους μελετητές και είμαστε σε συνεργασία καθότι χρειάζεται από εδώ και πέρα να δοθούν διευκρινήσεις και συμπληρωματικά στοιχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με :
α) την οριστική ταυτοποίηση των ορίων του πρώην Δήμου Λέρνας με τον όμορο πρώην Δήμο Αργους τα οποία αποτυπώνονται διαφορετικά στο εγκεκριμένο ήδη Γ.Π.Σ. Δήμου Αργους και στο εκπονούμενο Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. Δήμου Λέρνας.
β) τον σαφή προσδιορισμό των παρεμβάσεων και των επιτρεπομένων χρήσεων βάση του ΣΧΟΟΑΠ στις ήδη θεσμοθετημένες ΖΟΕ που πρέπει να μην είναι αντίθετες η ασύμβατες στις γενικές διατάξεις που τις διέπουν.
γ) την υποβολή ειδικού φακέλλου, όπως έγινε για το Γ.Π.Σ. Άργους, που θα δώσει την δυνατότητα απαλλαγής από την σύνταξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Η ανάγκη εκπόνησης ΣΜΠΕ για μελέτες Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. νομοθετήθηκε μετά την ολοκλήρωση και παράδοση από το γραφείο μας της Β Φάσης του Σ.Χ.Ο.ΟΑ.Π. Δ. Λέρνας.
δ) την υποβολή της επικαιροποιημένης Γεωλογικής μελέτης
ε) την ενδεχόμενη προσαρμογή των ορίων και των περιεχομένων των χρήσεων γης στις περιοχές που ο πρώην Δήμος Λέρνας (σημερινή δ.ε. Λέρνας) γειτνιάζει με τον πρώην Δήμο Άργους (σημερινή δ.ε. Άργους) με αυτές που ορίζονται από το εγκεκριμένο Γ.Π.Σ. του Δήμου Άργους.
Για να γίνουν όλες οι σχετικές με τα παραπάνω ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της μελέτης και με δεδομένο ότι έχει επέλθει αρκετός χρόνος από τη συλλογή των στοιχείων στα οποία βασίσθηκε η πρόταση της Β’ ΦΆΣΗΣ, θα πρέπει να επικαιροποιηθούν αρκετά στοιχεία (υπάρχουσες χρήσεις, πληθυσμιακά στοιχεία κλπ).
Με βάση τα προαναφερόμενα, για την ολοκλήρωση της μελέτης θα απαιτηθούν συμπληρωματικές συμβάσεις το κόστος των οποίων θα καθορισθεί όταν προσδιορισθεί επακριβώς το εύρος των παρεμβάσεων που θα γίνουν στην ήδη εκπονηθείσα και υποβληθείσα μελέτη και εάν απαιτηθεί ή όχι ΣΜΠΕ.
-Ο δήμος Άργους Μυκηνών στο προϋπολογισμό του 2014 και στον κωδικό 30.7412.025 με τίτλο «Μελέτες Ολοκλήρωσης ΣΧΟΟΑΠ Νέας Κίου και Λέρνας» έχει προϋπολογίσει το ποσό των 40.000 ευρώ για να ολοκληρώσει τα ανωτέρω θέματα. Όμως ο κ. Χασάπης και η παράταξή του δεν ψήφισε τον κωδικό αυτό. Πως κάνει και κριτική λοιπόν για το ΣΧΟΟΑΠ της Λέρνας όταν και ο ίδιος δεν το ψηφίζει; Υποκρισία ή άγνοια;