Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή 14-15-16/02/2014 η 4η και τελευταία Συνάντηση του προγράμματος FLASH “The European Remembrance: Flashing lighthouse and not Harbor” : “Το παρελθόν είναι αναλάμπων φάρος, όχι λιμάνι!”.
Κατά τη διάρκεια της 4ης συνάντησης που θέμα είχε «Σήμερα συζητάμε για όσα μας ενώνουν και όχι όσα μας χωρίζουν. Τα ¨ΠΡΕΠΕΙ¨ και τα ¨ΜΗ¨ για ένα ειρηνικό μέλλον στην Ευρώπη», συμμετείχαν ξένοι προσκεκλημένοι από τη Σερβία, τη Σλοβακία, την Γερμανία, τη Βουλγαρία, αλλά και Έλληνες εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, της επιστημονικής κοινότητας, της Πανεπιστημιακής κοινότητας, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, απλοί αγωνιστές της εθνικής αντίστασης, απόγονοί τους, επιζώντες στρατοπέδων συγκέντρωσης και δημοσιογράφοι καθώς και μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Τρίπολης.
Την πρώτη ημέρα της συνάντησης ακούστηκαν οι εισηγήσεις των ξένων προσκεκλημένων. Μαθητές του 7ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης παρουσίασαν σε ένα σύντομο θεατρικό δρώμενο τον αγώνα των Ελλήνων ενάντια στους κατακτητές το 1940, ενώ μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου μαζί με τις δύο προσκεκλημένες μαθήτριες από τη Βουλγαρία χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο του προγράμματος FLASH μας έστειλαν το δικό τους μήνυμα για το μέλλον που τους ανήκει. Ακολούθησε επίσκεψη στα κρατητήρια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης.
Το Σάββατο, ανάμεσα στους εισηγητές ήταν και ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Αρκαδίας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτική και θεσμική ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Εγγύηση ασφάλειας και ειρήνης.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο θέμα των διεκδικήσεων των Γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, από τον κ. Συγγελάκη Αριστομένη, Οδοντίατρο, Πολιτικό Επιστήμονα και Μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, τον κ. Θεοδωρόπουλο Σαράντο, Δικηγόρο, Μέλος Προεδρείου Π.Ε.Δ.(Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις γερμανικές αποζημιώσεις) και την κα. Σταμούλη Χριστίνα, Νομικό, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Oφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Μάλιστα, οι δύο πρώτοι παρέδωσαν στο Δήμαρχο Τρίπολης, Γιάννη Σμυρνιώτη, τον παραστατικό χάρτη της Ελλάδας με όλα τα χωριά που πυρπολήθηκαν και βομβαρδίστηκαν, συνέπεια των γεγονότων του πολέμου 1940-1945.
Αναφορές σε θέματα τέχνης κατά την περίοδο 1940-1945 έκαναν ο κ.Χαρίτος Mάρκος, Σκηνοθέτης, Ειδικός Επικοινωνίας και ο γνωστός Αρκάς Σχεδιαστής Οπτικής Επικοινωνίας, Πτυχιούχος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού κ. Κασσαβέτης Ευάγγελος.
Ξεχωριστή παρουσία είχαν οι χορωδίες «ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ» και «ΟΡΦΕΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ», οι οποίες εκτέλεσαν αποσπάσματα από ποιήματα σημαντικών Ελλήνων ποιητών με τη συνοδεία του πιάνου.
Την τρίτη και τελευταία ημέρα πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη επετειακή εκδήλωση μνήμης των απαγχονισθέντων της οδού Ταξιαρχών, με την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών και την τελετή μνήμης και τιμής στο μνημείο της πλατείας Εθνάρχη Μακαρίου.
Στη συνέχεια, σε κλειστό τραπέζι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του προγράμματος με αναφορές στα φρικιαστικά γεγονότα και τους ηρωισμούς στην κατειλημμένη Ελλάδα, ενώ το κλείσιμο έκανε ο Δήμαρχος Τρίπολης, Γιάννης Σμυρνιώτης.