Λουκέτο βάζουν στις Λαϊκές Αγορές από την προσεχή Δευτέρα οι παραγωγοί αντιδρώντας στο Σχέδιο Νόμου. Ποια είναι τα αιτήματά τους
Απεργία διαρκείας ξεκινούν οι παραγωγοί λαϊκών αγορών από τη Δευτέρα (28 Απριλίου 2014), αντιδρώντας στο νέο Σχέδιο Νόμου για τις Λαϊκές Αγορές και το Υπαίθριο Εμπόριο, που κατατέθηκε, στις 17/04/2014, στη Βουλή. Αυτό ανακοίνωσε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη (23 Απριλίου) με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Σκορδά. Από σήμερα Πέμπτη μέχρι και τη Δευτέρα θα συζητηθεί το Σχέδιο Νόμου στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και την Τετάρτη (30/4/2014) θα κατατεθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση. Ο κ. Παντελής Μόσχος, πρόεδρος της Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, δήλωσε ότι χωρίς καμιά ενημέρωση παρουσίασαν το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου, που είναι εις βάρος των παραγωγών και των επαγγελματιών. Με αυτό το νόμο θέλουν να διαλύσουν τις Λαϊκές Αγορές για να ρίξουν το εμπόριο στα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Δεν θα ωφεληθούν οι καταναλωτές από αυτές τις ρυθμίσεις. Δεν πρόκειται να μειωθούν οι τιμές στις Λαϊκές Αγορές όταν έχουν αυξηθεί τα διόδια, η φορολογία και αυξάνοντας τους τόκους των καλλιεργητικών δανείων από 4% σε 7%.
Οι επίμαχες διατάξεις, με τις οποίες διαφωνούν οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών, είναι οι εξής:
1) Με κλήρωση κάθε χρόνο θα δίνονται όλες οι θέσεις σε όλες τις Λαϊκές Αγορές.
2) Με απόφαση του κάθε Δήμου θα καθορίζεται ο ανώτατος Αριθμός Θέσεων (συμμετεχόντων) σε όλες τις Λαϊκές Αγορές.
3) Χωριστά θα τοποθετούνται οι παραγωγοί από τους επαγγελματίες πωλητές μέσα στις Λαϊκές Αγορές όλης της χώρας.
4) Υπέρογκα και εξοντωτικά τα πρόστιμα, από 1.000 έως 5.000 ευρώ και οι Διοικητικές Κυρώσεις για τα παραπτώματα και στην πλειοψηφία τους συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και ένα χρόνο.
5) Τριμελείς Επιτροπές συστήνονται ανά Περιφέρεια, ενώ πρέπει να συστήνονται σε κάθε Δήμο για την άμεση εξυπηρέτηση των Παραγωγών.
6) Ενίσχυση της γραφειοκρατίας και των διαδικασιών Έκδοσης και Ανανέωσης της Παραγωγικής Άδειας.
Τα αιτήματα των παραγωγών είναι τα εξής:
Α) Η απόδοση των θέσεων στις Λαϊκές Αγορές να γίνεται με κριτήρια, σύμφωνα με την θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς Επιτροπές, που αναφέρουν τα Προεδρικά Διατάγματα 51/2006 και 116/2008. Όπως υποστηρίζουν η κλήρωση καταργεί τη θέσπιση κριτηρίων. Επίσης οι συχνές αλλαγές θέσεων δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ Παραγωγών και Καταναλωτών, καθώς τον προγραμματισμό της Αγροτικής Παραγωγικής Διαδικασίας.
Β) Οι Δήμοι να μην εμπλέκονται στις υφιστάμενες Λαϊκές Αγορές, οι οποίες είναι οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά Λαϊκή και εγκεκριμένες από την Περιφέρεια. Όπως επισημαίνουν «είναι γνωστή η αρνητική αντιμετώπιση των Δήμων και θα αντιμετωπίσουμε φαινόμενα συρρίκνωσης και διάλυσης των Αγορών».
Γ) Όχι στο διαχωρισμό Παραγωγών και Επαγγελματιών πωλητών. Όπως αναφέρουν «από την μέχρι σήμερα λειτουργία των Λαϊκών Αγορών, έχει αποδειχθεί, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των Καταναλωτών τοποθετούνται παραγωγοί και επαγγελματίες ανά οικοδομικό τετράγωνο, ώστε να υπάρχει όλη η ποικιλία των διαθέσιμων προϊόντων με ευκολότερη πρόσβαση και επιλογή».
Δ) Απόσυρση του άρθρου 39 – Ποινικές Κυρώσεις και του άρθρου 40 – Διοικητικές Κυρώσεις τα οποία αναφέρουν υπέρογκα και εξοντωτικά πρόστιμα και συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης. «Τα Πρόστιμα και οι Κυρώσεις που ισχύουν σήμερα είναι ήδη εξοντωτικά και μεγάλα και οι πωλητές αδυνατούν να τα αποδώσουν, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν και την οικονομική κρίση που διανύουμε», τονίζουν.
Ε) Σύσταση Τριμελών Επιτροπών ανά Δήμο σε όλη τη χώρα. «Ώστε να μπορούν να προμηθεύονται έγκαιρα την απαιτούμενη για Έκδοση ή Ανανέωση Άδειας Βεβαίωση από τις Επιτροπές», επισημαίνουν.