Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών και καθοριστικών εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Το κράτος πρόνοιας στην περίοδο της κρίσης παρακμάζει με πολιτικές που χαρακτηρίζονται από έλλειψη ανθρωπιάς χωρίς να εγγυώνται τα απαραίτητα σε συνανθρώπους μας που έχουν πραγματικά ανάγκη.
Περισσότερο από ποτέ ζούμε την εγκατάλειψη και την απομάκρυνσή μας από τα άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ). Ένα σύγχρονο κράτος, ένας σύγχρονος δήμος μπορεί και πρέπει να υλοποιεί δράσεις για όλους αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας. Η πρότασή μας, σήμερα, περιλαμβάνει δράσεις που μπορούν να «αλλάξουν τα δεδομένα» της σκληρής καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία.
Το τρίπτυχο που μπορούμε να πετύχουμε είναι:
α) η προσβασιμότητα:
Η προσβασιμότητα όχι μόνο του δομημένου περιβάλλοντος, των υποδομών των μεταφορών, αλλά και των αγαθών, των υπηρεσιών, των νέων τεχνολογιών ή τις δραστηριότητες αναψυχής είναι απολύτως ζωτικής σημασίας ώστε να ενταχθούν πλήρως τα άτομα με αναπηρία στη κοινωνία. Αυτό αναφέρεται στο άρθρο 9 της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που έχει υπογραφεί και επικυρωθεί από τη Ε.Ε. προτρέποντας την υιοθέτηση μέτρων και δράσεων για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας σε διεθνές-ευρωπαïκό και εθνικό επίπεδο. Τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινή ζωή τους όπως: επιβίβαση στα λεωφορεία, πρόσβαση σε εστιατόρια, καφετέριες και σε δημόσιες υπηρεσίες χωρίς βοήθεια, εμπόδια μόνιμα και καθημερινά. Τα μέσα για την επίτευξη της προσβασιμότητας είναι: Α) Οι εύλογες προσαρμογές Β) Οι υποστηρικτικές τεχνολογίες Γ) Οι μορφές ζωντανής βοήθειας και ενδιαμέσων και Δ) Τα θετικά μέτρα δράσης
β) Συνοδεία εθελοντών για άτομα με αναπηρία
Η ομαλή ένταξη των ανθρώπων με αναπηρίες στο κοινωνικό περιβάλλον αποτελεί κύριο μέλημα της πολιτείας, αλλά και των συμπολιτών μας. Γι αυτό πρέπει να δημιουργηθούν σεμινάρια εκπαίδευσης συνοδών-εθελοντών και δράσεις για τα άτομα με αναπηρίες. Βασικός στόχος όλων αυτών είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, της ανισότητας, τις διακρίσεις σε άτομα με αναπηρία και η ενημέρωση τόσο των ίδιων των ατόμων όσο και της κοινωνίας. Για την εξυπηρέτηση του στόχου αυτού διαμορφώνουμε συγκεκριμένους χώρους για να στεγάσουμε τις συγκεκριμένες δομές.
γ) Κέντρο Απασχόλησης και ψυχαγωγίας των ατόμων με αναπηρίες
Σκοπός του κέντρου αυτού είναι:
Ο παράγοντας ψυχαγωγία είναι η γέφυρα επικοινωνίας των ατόμων με αναπηρία με τους συνανθρώπους τους. Στο Κέντρο θα υπάρχουν χώροι στους οποίους θα μπορούν όλοι μαζί να επικοινωνούν μέσα από παιχνίδια γνώσεων (επιτραπέζια, τάβλι, χαρτιά)ηλεκτρονικά παιχνίδια (playstation, Η/Υ) και μεγάλες τηλεοράσεις έτσι ώστε να παρακολουθούν αγώνες ποδοσφαίρου, ταινίες, ντοκιμαντέρ) πίνοντας μαζί τον καφέ τους. Όλοι έχουν το δικαίωμα αυτό. Η κοινωνία πρέπει να αναδείξει την ποικιλομορφία που υπάρχει μέσα στους κόλπους της, ώστε τα άτομα με αναπηρίες να απολαμβάνουν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα τους ατομικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά. Και εμείς είμαστε έτοιμοι να «αλλάξουμε τα δεδομένα» στη ζωή των συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη.