Ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τις υδατοκαλλιέργειες αρχικά κατήγγειλε:
1) Την πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που υφίστανται φέτος οι παραγωγοί για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων την ενιαίας ενίσχυσης καθώς και για την παραχώρηση των προσωπικών δεδομένων των παραγωγών στην Τράπεζα Πειραιώς και στην «GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ».
Τόνισε είναι απαράδεκτο να πληρώνουν οι Έλληνες παραγωγοί από 80 έως 250 ευρώ στην Μεσσηνία όταν αντίστοιχα οι Ιταλοί πληρώνουν 7 ευρώ.
Ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό γιατί παραχώρησε στην «GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» και ουσιαστικά στην Τράπεζα Πειραιώς το δικαίωμα να υποχρεώνει τον κάθε παραγωγό που πάει να κάνει ενεργοποίηση δικαιωμάτων να τις «εξουσιοδοτεί και να αναγνωρίζει όλες τις πράξεις των ανωτέρω φορέως ως νόμιμες έγκυρες ισχυρές και απρόσβλητες και ως να έγιναν από τον ίδιο/α». Δηλαδή με ποιο δικαίωμα μια ιδιωτική εταιρεία υποχρεώνει τον παραγωγό να υπογράφει και να την εξουσιοδοτεί, δηλαδή, την Τράπεζα Πειραιώς να έχει όλα τα στοιχεία του παραγωγού. Τόνισε ότι οι αγρότες και όλοι οι παραγωγοί είναι ανάστατοι διότι αυτό θα συνεχίζεται για 7 χρόνια.
Επίσης ζήτησε εξηγήσεις γιατί το Υπουργείο δεν έχει δεχτεί την πρόταση «όταν ένας παραγωγός δεν έχει καμία μεταβολή να γίνεται αυτομάτως η ενεργοποίησή του και να μην πληρώνει ούτε ένα λεπτό του ευρώ.» Τόνισε ότι αν είχε γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση και η γραφειοκρατία θα μειωνόταν και οι αγρότες δεν θα επιβαρυνόταν με αχρείαστα κόστη.
2) Πρότεινε στον Υπουργό να απλοποιηθεί η διαδικασία της προμήθειας και εγκατάστασης των συσκευών ηλεκτρονικής καταγραφής στα υπόχρεα αλιευτικά σκάφη. Συγκεκριμένα πρότεινε α) να αποσυνδεθεί η αίτηση του Αλιέα για την προμήθεια και εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος από την ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και β) με δεδομένο ότι η συσκευή είναι κατά 100% επιδοτούμενη από Εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, να πληρώνονται μετά την εγκατάσταση της συσκευής οι προμηθεύτριες εταιρίες κατευθείαν από το Δημόσιο διότι οι περισσότεροι ψαράδες αδυνατούν να δώσουν τις 6.000 ευρώ που απαιτούνται και να περιμένουν στη συνέχεια να εισπράξουν τα χρήματα από το Δημόσιο.
3) Επίσης ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να πάρει θέση για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει τα Μεταλλαγμένα. Ο κ. Τσαυτάρης δεν απάντησε.
Η ομιλία του Βουλευτή καθώς και η συζήτηση διεκόπη αιφνιδιαστικά με την δέσμευση ότι θα συνεχιστεί την επόμενη ήμερα (Πέμπτη), γεγονός που δεν θα υλοποιηθεί καθότι η κυβέρνηση έκλεισε ΑΡΟΝ-ΑΡΟΝ ΚΑΙ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ τις εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής.
Το Γραφείο Τύπου