Η υποχρέωση καθενός μας που συμμετέχουμε σε αιρετά συλλογικά όργανα , επιβάλλει την αναγκαιότητα αποτίμησης της παρουσίας μας σε αυτά, ώστε να προσφέρεται άμεσα η δυνατότητα αξιολόγησης σε όσους επιμένουν να προσεγγίζουν με σοβαρότητα τα θέματα ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ακόμη να συνειδητοποιούμε τις υπάρχουσες αλλά και τις εν δυνάμει δυνατότητες μας.
Ώστε η αναγκαία κριτική να διαθέτει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να είναι βάσιμη, τεκμηριωμένη και εν τέλει χρήσιμη, στη προσπάθεια εκείνων που συνεχίζουν να υπερασπίζονται και να διευρύνουν τον ρόλο των αιρετών οργάνων στην υπηρεσία του τόπου.
Αυτή η ανάγκη επιβάλλει σήμερα να αιτιολογήσουμε, στους πολίτες της Πελοποννήσου τη στάση μας και τις θέσεις μας , στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου της 10.06.2014 σε συγκεκριμένα θέματα της Η.Δ. :
1. Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελ-νησου 2014-2020 που αποτελούσε και το πρώτο θέμα της Η.Δ. ήρθε εντελώς πρόχειρα , απροετοίμαστα και εκτός χρόνου από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η δημόσια διαβούλευση. Επειδή θεωρούμε ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας εν όψει της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 δεν είναι μια απλή υπόθεση και κυρίως δεν είναι έννοια αφηρημένη, χωρίς συγκεκριμένο περιεχόμενο, θέσαμε θέμα για τον τρόπο και τον χρόνο εισαγωγής του.
Το Ε.Π. μιας Περιφέρειας ,πρέπει να είναι το εργαλείο που αποτυπώνει το όραμα και το πλαίσιο, είναι το σχέδιο δράσης, αλλά πάνω από όλα αποτελεί πολιτική και κοινωνική δέσμευση, που δεν μπορεί να ξεπερνιέται με χιλιοειπωμένες κορώνες τύπου « πρότυπη Περιφέρεια της αειφορίας» χωρίς ουσία και περιεχόμενο , δηλωτικό της κενολογίας και των βερμπαλιστικών γενικόλογων αναφορών.
Ένα σχέδιο δράσης πρέπει να είναι σαφές με συγκεκριμένη ταυτότητα , να είναι δυναμικό και ευέλικτο, ρεαλιστικό και καινοτόμο, αλλά κυρίως υλοποιήσιμο με αρχή , ενδιάμεσους σταθμούς και τέλος.
Ένα σχέδιο που τα βήματα διαμόρφωσης του θα αναλύουν την υφιστάμενη κατάσταση θα εντοπίζουν ισχυρά και αδύνατα σημεία, που θα θέτουν κρίσιμα ανάπτυξης σε επίπεδο εφαρμοσμένης πολιτικής.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα δεν είναι και δεν μπορεί να είναι έκθεση ιδεών.
Μετά την κριτική, που δέχθηκε η Περιφερειακή αρχή αναγκάστηκε να μην το θέσει σε ψηφοφορία και να επανέλθει.
Εδώ να τονισθεί ακόμη ότι τέθηκε στο ΠΕΣΥ και το θέμα της δυσαναλογίας της αμοιβής του μελετητικού γραφείου που συντάσσει την μελέτη σύμφωνα με την απόφαση της σύμβασης με ΑΔΑ: ΒΙΕΛ7Λ1-ΜΚΒ της τεχνικής υποστήριξης του ΕΣΠΑ, κατά την οποία η αμοιβή μελέτης στην εταιρία « Ι . Φραντζής & συνεργάτες ΕΠΕ » ανέρχεται στο ποσόν των 42.435 ευρώ και αντίστοιχα ο σύμβουλος υποστήριξης της ΕΔΑ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την κατάρτιση του Ε.Π. 2014 – 2020, η εταιρία «ΑΤ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΕ» να λαμβάνει ποσόν των 134.316 ευρώ.
Ένα θέμα για το οποίο θα ξαναεπανέλθουμε στο άμεσο μέλλον.
2. Καταψηφίσαμε το θέμα 4 της ΗΔ που αφορούσε την έγκριση ένταξης της έκθεσης BITE CHINA στον ετήσιο προγραμματισμό τουριστικής προβολής για το έτος 2014 , γιατί δεν συμφωνούμε με τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος της τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αφού το κυρίαρχο ζήτημα της αδιαφάνειας των διατιθέμενων κονδυλίων εξακολουθεί να αποτελεί μείζον θέμα.
3. Καταψηφίσαμε τις ΜΠΕ για τις αυξήσεις δυναμικότητας των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών γιατί δεν πεισθήκαμε από την εισήγηση για τις επιπτώσεις που θα έχουν στο θαλάσσιο και όχι μόνον περιβάλλον αυτές οι αυξήσεις.
4. Καταψηφίσαμε το 15 θέμα της Η.Δ. που αφορούσε την ΜΠΕ της χοιροτροφικής μονάδας ιδιοκτησίας Μπουζαλά στην περιοχή Μηλιά Τρίπολης , επειδή θεωρούμε ότι η αύξηση της δυναμικότητας σε 4000 ζώα, μιας περιοχής που αναπτύσσεται οικιστικά και που είναι περιβαλλοντικά επιβαρυμένη από την λειτουργία της υφιστάμενης μονάδας, θα επιβαρυνθεί ακόμη πιο πολύ αφού σχεδόν διπλασιάζεται το ζωϊκό κεφάλαιο. Επιμείναμε για την αναγκαιότητα μεταστέγασης της μονάδας με χρήση κοινοτικού προγράμματος.
5. Καταψηφίσαμε το θέμα 25 που αφορούσε τη Στρατηγική Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ΕΣΧΑΣΕ Killada Hills στο Κρανίδι Ερμιονίδας γιατί δεν πεισθήκαμε από την εισήγηση και την μελέτη για την εξεύρεση και την εξασφάλιση των αναγκαίων ποσοτήτων νερού ύδρευσης και άρδευσης, σε μία κορεσμένη περιοχή στην οποία το πόσιμο νερό είναι είδος « πρώτης ανάγκης εν ανεπαρκεία ».
Επειδή τα απαραίτητα έργα για την περιοχή του Αναβάλλου και του φράγματος Τζερτζελιάς καθυστερούν χωρίς να υπάρχει ορατός ορίζοντας για την υλοποίηση τους πιστεύουμε ότι το εν λόγω έργο αν υλοποιηθεί, θα δημιουργήσει μείζον θέμα έλλειψης νερού για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Η αφαλάτωση κατά την γνώμη μας έχει και αυτή τα προβλήματα της.
6. Τέλος να επισημάνουμε το τεράστιο ζήτημα που σχετίζεται με την αύξηση των κρουσμάτων του καταρροϊκού πυρετού και την άρνηση της πλειοψηφίας να τεθεί ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης αφού η συζήτηση του θα προσέθετε όλα εκείνα τα στοιχεία της συλλογικότητας που απαιτούνται για την υπεύθυνη αντιμετώπιση του θέματος. Άλλωστε αυτός είναι και ο ρόλος του αιρετού οργάνου. Δυστυχώς για την Περιφερειακή Αρχή, τέτοια σοβαρά ζητήματα δεν μπορούν να κρύβονται κάτω από το χαλί και δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια και ξόρκια αλλά με συγκεκριμένες δράσεις που τις αναμένουμε ακόμη.
Είναι ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να αντιμετωπισθεί σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης , το οποίο θα το παρακολουθούμε στενά και που ήδη έχει εξαπλωθεί σε 2 νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Σπάρτη 12.06.2014 Γιώργος Πουλοκέφαλος
Ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος