Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε την εξάπλωση σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου της ζωονόσου του Καταρροϊκού Πυρετού (ΚΠ). Είναι πλέον φανερό ότι η αιγοπροβατοτροφία της Περιφέρειας έχει μπει σε μία σκληρή δοκιμασία ύπαρξης με άγνωστα αποτελέσματα.
Βαρύτατες είναι οι ευθύνες της παρούσας Περιφερειακής Διοίκησης. Ο κ. Τατούλης και οι συνεργάτες του, παρά τις έγκαιρες υποδείξεις του ΥΠΑΑΤ, δεν σχεδίασαν και δεν υλοποίησαν το απαιτούμενο πρόγραμμα επιτήρησης του ιού.
Με δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες αποδιαρθρωμένες, χωρίς κτηνιάτρους και χωρίς πόρους, ο Περιφερειάρχης αμέλησε την προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος επιτήρησης, που θα θωράκιζε το ζωϊκό κεφάλαιο της Πελοποννήσου απέναντι στη νόσο. Και ο κίνδυνος μεγαλώνει διότι η νόσος, έχοντας σύμμαχο τον καιρό, εξαπλώνεται ταχύτατα. Ο κ Τατούλης και οι συνεργάτες του, αντί να σκύψουν στο πρόβλημα, εξαντλούνται σε επικοινωνιακά κόλπα, τα οποία καταδεικνύουν την έλλειψη κατανόησης της σοβαρότητας της κατάστασης.
• Αρνήθηκαν κατ’ αρχάς την συζήτηση του θέματος προ ημερησίας διάταξης στο ΠΕ.ΣΥ. στις 10/6 και αναγκάστηκαν σε κατεπείγουσα συνεδρίαση στις 20/6.
• Οργάνωσαν την αρχική συζήτηση με «επιλεγμένους και ελεγχόμενους» συνομιλητές.
• Ανακοίνωσαν την υπογραφή ΚΥΑ με μέτρα και χρηματοδότηση ύψους 5 εκ. ευρώ αποκλειστικά για την Πελοπόννησο, αποκρύπτοντας ή παραποιώντας το γεγονός ότι η εν λόγω πρωτοβουλία αφορά την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου στο σύνολο της χώρας και είχε σχεδιαστεί προ καιρού.
• Αναγόρευσαν τη λήψη στοιχειωδών αυτονόητων μέτρων έκτακτης ανάγκης σε δήθεν προσωπική τους επιτυχία. Επιτυχία για την οποία θα πρέπει ίσως και να τους… δοξάσουμε, ενώ ο κίνδυνος καραδοκεί!
Καταγγέλλουμε, ενώπιον των κτηνοτρόφων της Πελοποννήσου, αυτές τις ανεύθυνες και επικίνδυνες πρακτικές της διοίκησης του κ. Τατούλη.
Ζητούμε άμεσα:
1. Να μην υπάρξουν αποκλεισμοί στη δημόσια συζήτηση στο ΠΕ.ΣΥ, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι για το ακριβές μέγεθος του προβλήματος, τις ενδεχόμενες εξελίξεις και τα αναγκαία μέτρα .
2. Την ταχεία εφαρμογή όλων των μέτρων έκτακτης ανάγκης που περιγράφονται στο σχέδιο του ΥΠΑΑΤ.
3. Την στελέχωση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών με επιστημονικό προσωπικό μέσα από επείγουσες διαδικασίες, καθότι δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με έκτακτο προσωπικό.
4. Την αποκέντρωση των δράσεων ανά νομό και ταυτόχρονα τη συνεργασία και αξιοποίηση των δυνάμεων των Δήμων.
5. Την εμπλοκή του συνόλου του προσωπικού των περιφερειακών ΔΑΟΚ με παράλληλη αύξηση των δικαιουμένων εξόδων (εκτός έδρας).
6. Την δωρεάν διάθεση στους κτηνοτρόφους, των κατάλληλων και επιλεγμένων εντομοκτόνων για ψεκασμούς των σταβλικών εγκαταστάσεων .
7. Την αναλυτική ενημέρωση των κτηνοτρόφων ανά δήμο, το σχεδιασμό και συγχρονισμό των επαναλαμβανόμενων επεμβάσεων .
8. Την αυστηρή και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος ψεκασμών στοχευμένα και από εδάφους, των εστιών ανάπτυξης κουνουπιών, που είναι ο φορέας διάδοσης του ιού.
9. Την χρηματοδότηση και επιδότηση κατά 100 % της δαπάνης για την αγορά και μεταφορά ζωοτροφών για όσο χρόνο τα κοπάδια θα ευρίσκονται αποδεδειγμένα σε περιορισμό.
10. Την αποζημίωση των κτηνοτρόφων για την ζημιά που ήθελε υποστούν μέχρι την εξάλειψη της νόσου. Η αποζημίωση να στηρίζεται στη σχέση 1 ζώο = 1 παραγωγική μονάδα.
11. Την αύξηση του αρχικού ποσού που έχει ανακοινωθεί και τη διασφάλιση ότι θα δοθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
12. Να συγκεκριμενοποιηθεί ο τρόπος και το ύψος της βοήθειας ανά παραγωγό και να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε η απαιτούμενη γραφειοκρατική εργασία να παρεμποδίσει το κύριο έργο των κτηνιατρικών υπηρεσιών.
Καλούμε τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για να προστατεύσουν τη δουλειά τους και τη ζωή τους, να απαιτήσουν μαζί μας διαφάνεια και έλεγχο όσων ολιγώρησαν ή/και απέκρυψαν την αλήθεια, προσπαθώντας να μη παραποιήσουν τα γεγονότα.
Τρίπολη 19/6/2014
Γραφείο Τύπου «Πελοπόννησος Πρώτα»