Σχόλιο του Δημήτρη Κοδέλα, βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, για τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
Ο υπουργός ΠΕΚΑ και βουλευτής Αργολίδας Γ. Μανιάτης, πρωταγωνιστής του εθνικού και κοινωνικού εγκλήματος που αφορά στον ακρωτηριασμό και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, έχει μετατραπεί σε απολογητή του πιο δογματικού νεοφιλελευθερισμού που στην χώρα μας έχει πάρει τη μορφή του πλιάτσικου απέναντι σε οτιδήποτε Δημόσιο έχει απομείνει.
Όμως ο κ. Γ. Μανιάτης θα όφειλε καταρχήν να απαντήσει στις δικές του αντιφάσεις:
1. Ο Γ. Μανιάτης με άρθρο του “Η μικρή ΔΕΗ και δέκα μεγάλες αλήθειες” υπερασπίζεται το ξεπούλημα της ΔΕΗ που ο ίδιος και η κυβέρνηση προωθεί. Όμως, στις 15/10/2010 ως υφυπουργός ΠΕΚΑ απαντούσε σε Επικαιρη Ερώτηση της Ηρώς Διώτη λέγοντας τις παρακάτω διαφορετικές “αλήθειες” (μάλιστα τα είχε αποστείλει με Δελτίο Τύπου και τίτλο: “Δεν πωλείται η ΔΕΗ”):
“Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι δεν προτιθέμεθα να πουλήσουμε μονάδες της ΔΕΗ είτε λιγνιτικές είτε υδροηλεκτρικές. Αντίθετα, θα βρούμε εναλλακτικές λύσεις. Σημειώνω, επίσης, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση για μείωση του ποσοστού συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στη ΔΕΗ κάτω από 51%. Η συμμετοχή του δημοσίου θα συνεχίσει να παραμένει στο 51%.”.
Και συνέχιζε:
“H τρίτη παρατήρηση αφορά στην ΔΕΗ. Η ΔΕΗ είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Η ΔΕΗ κατά 51% ανήκει σε εμάς, στον καθένα από εμάς. Η ΔΕΗ επενδύει κάθε χρόνο πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, εδώ, στον τόπο μας. Στη ΔΕΗ δουλεύουν 23.000 εργαζόμενοι και περί την ΔΕΗ απασχολούνται πάνω από 60.000 εργαζόμενοι. Άρα, όσοι εύκολα κατηγορούν τη ΔΕΗ, οφείλουν να είναι λίγο προσεκτικοί. Ας λάβουν δε υπόψη τους, κύριε Πρόεδρε, ότι η ΔΕΗ κάθε χρόνο δίνει στο ελληνικό δημόσιο από φόρους και μερίσματα, κονδύλι της τάξης των τριακοσίων έως τριακοσίων πενήντα (300-350) εκατομμυρίων ευρώ.”
Ποιά “αλήθεια” να πιστέψει κανείς; Την αλήθεια του Γ. Μανιάτη υφυπουργού ΠΕΚΑ 2010 ή του Γ. Μανιάτη υπουργού ΠΕΚΑ 2014;
2. Ο κ. Γ. Μανιάτης επαναλαμβάνει συχνά τις τελευταίες ημέρες και τονίζει ότι τα έσοδα από την πώληση του 30% της ΔΕΗ δεν θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ και στην αποπληρωμή του χρέους αλλά στην ίδια την ΔΕΗ. Μάλιστα, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ανέφερε: “Έχει, λοιπόν, μεγάλη σημασία να δούμε αν με αυτή τη διαδικασία υπάρχει ή όχι σαφώς πιο βελτιωμένη θέση της ΔΕΗ σε σχέση με το αν θα ακολουθούσε κανείς το γνωστό μοντέλο της ιδιωτικοποίησης μέσω ΤΑΙΠΕΔ.”
Όμως, ο κ. Μανιάτης είναι ο ίδιος που στις 08/04/2014 συνυπέγραψε τη μεταβίβαση του 17% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ άνευ ανταλλάγματος, κάτι που συνιστά σκάνδαλο και στο οποίο λίγη σημασία έχει δοθεί!
Ποιός έχει δίκιο, ο Γ. Μανιάτης υπουργός ΠΕΚΑ του Ιουλίου 2014 που θεωρεί ότι η ιδιωτικοποίηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ φέρνει σε δυσχερή θέση τη ΔΕΗ ή ο Γ. Μανιάτης υπουργός ΠΕΚΑ του Απρίλη του 2014 που υπέγραψε τη μεταβίβαση του 17% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ;
3. Ο κ. Γ. Μανιάτης ευθύνεται και για την παραχώρηση σειράς εκτάσεων και κτιρίων της Αργολίδας στο ΤΑΙΠΕΔ, εκ των οποίων η τελευταία, αυτή της εκχώρησης 33 στρεμμάτων της Ακροναυπλίας, με το ξενοδοχειακό συγκρότημα των Ξενία και Αμφιτρύωνα, φέρει και τη δικιά του υπογραφή. Είναι ο ίδιος που, ύστερα από την ομόθυμη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, στέλνει επιστολή στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων όπου αναφέρει: “Πιστεύω βαθιά πως η τοπική κοινωνία μέσω της Αυτοδιοίκησης και των φορέων που την εκφράζουν θα πρέπει να έχει τον πρώτο και αποφασιστικό λόγο για την αξιοποίηση ή μη των ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και πολιτιστικής αξίας περιοχών…”.
Ποιός έχει δίκιο, ο κ. Μανιάτης που ερήμην της τοπικής κοινωνίας και ενάντια στη βούλησή της μεταβιβάζει στο ΤΑΙΠΕΔ κατά κυριότητα, νομή και κατοχή σημαντικές εκτάσεις ή ο κ. Μανιάτης που θεωρεί ότι η τοπική κοινωνία θα πρέπει να έχει τον “πρώτο και αποφασιστικό λόγο”;
Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τους πολιτικούς ακροβατισμούς του κ. Γ. Μανιάτη.
Είναι προφανές ότι έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από την αλήθεια και την πολιτική συνέπεια.
Ο λαός μας έχει και μνήμη και γνώση. Θα αποδώσει σύντομα τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας και την χώρα από τη διαπλοκή και τους δανειστές.