Ο Βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιώργος Ψυχογιός, ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου που διεξήχθη στο Στρασβούργο κατά την εβδομάδα 19 – 24 Ιουνίου. Η διακομματική Αντιπροσωπεία της Ελληνικής Βουλής απαρτιζόταν επίσης από τους κ.κ. Ιωαννέτα Καββαδία (επικεφαλής), Τασία Χριστοδουλοπούλου, Νίνα Κασιμάτη, Γιώργο Κυρίτση, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, Θεοδώρα Μπακογιάννη, Κωνσταντίνο Τζαβάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Λιάνα Κανέλλη και Γιώργο Μαυρωτά.
Στη Σύνοδο αυτή, εκτός των υπόλοιπων θεματικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κεντρικό ρόλο είχε για ακόμη μια φορά το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα στην Ευρώπη. Μάλιστα κατά τις συνεδριάσεις στην Ολομέλεια, παρέστησαν και μίλησαν τόσο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Αλέξης Τσίπρας όσο και ο αν. Υπουργός Μετανστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Μουζάλας.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Κ.Σ. του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Ψυχογιός είναι μέλος της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισμένων. Στις 24 Ιουνίου κατά τη συνεδρίαση με θέμα «Βία κατά των μεταναστών», ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας το λόγο τόνισε τα εξής:
«Το φαινόμενο της βίας κατά των μεταναστών – σωματική βία, καταναγκαστική εργασία, η εμπορία ανθρώπων, η σεξουαλική εκμετάλλευση και ούτω καθεξής – έχει αυξηθεί στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ιδίως την προστασία που πρέπει να δοθεί στις γυναίκες και τα παιδιά – ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες που είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη βία κατά των μεταναστών εφαρμόζοντας μια συνεπή κοινή γραμμή σε όλη την Ευρώπη, η οποία να είναι σύμφωνη με τα πρότυπα του ΟΗΕ. Το Ψήφισμα αυτής της Συνεδρίασης καθιστά σαφές ότι η πρόκληση για εμάς είναι να παρέχουμε τις κατάλληλες συνθήκες για αυτούς τους ανθρώπους και να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν.
Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες και τα παιδιά πρόσφυγες, που συχνά στιγματίζονται και υποβάλλονται σε σεξουαλική κακοποίηση και βία.
Η Ελλάδα κάνει μια μεγάλη προσπάθεια. Έχει παράσχει 1,8 δις € από τον Εθνικό Προϋπολογισμό της για την αντιμετώπιση του προσφυγικού μέσα σε συνθήκες οξείας οικονομικής κρίσης. Χρειάζεται ακόμα χρόνος για να ανταποκριθούμε στις διεθνείς προδιαγραφές, αλλά και στήριξη από την Ευρώπη, η οποία πρέπει να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί βάσει των προγραμμάτων μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης και όχι να προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα μέσω της Ελλάδας.
Η Κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει ειδική διαδικασία για το εργόσημο των μεταναστών εργατών γης χωρίς χαρτιά, έχει δώσει πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε όλους του ανασφάλιστους πολίτες που ζουν στο έδαφός της και έχει καταστήσει πιο αποτελεσματική και συγκεκριμένη την εφαρμογή του αντιρατσιστικού Νόμου. Η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει σεβασμό και αλληλεγγύη στους μετανάστες και τους πρόσφυγες οι οποίοι πέρασαν από τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα ή βρίσκονται ακόμα εδώ. Αυτό πρέπει να γίνει παράδειγμα για όλους τους ευρωπαικούς λαούς σε αντίθεση προς την ακροδεξιά ατζέντα και ρητορική που έχει αναπτυχθεί εσχάτως κατά μήκος της Ευρώπης».