Αρχική Χωρίς κατηγορία Καθυστερεί αδικαιολόγητα ο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου

Καθυστερεί αδικαιολόγητα ο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου

Την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων
Υποδομής στο Μέγαρο Μαξίμου υπό το συντονιστή Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.Η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε την εξέταση της πορείας των έργων διαχείρισης απορριμμάτων στις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Στις Περιφέρειες Κρήτης και Ηπείρου έχουν ήδη υπογραφεί οι σχετικές αποφάσεις έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΣΜΠΕ) προκειμένου να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό τα έργα Διαχείρισης απορριμμάτων – ειδικότερα στην Ήπειρο ο Περιφερειακός σχεδιασμός ΠΕΣΔΑ περιλαμβάνει και Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που θα κατασκευαστεί με σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Αντίστοιχα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας οι αντίστοιχη απόφαση αναμένεται να υπογραφεί άμεσα.
Σχετικά με τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και Ιόνιων νήσων οι Υπουργοί που συμμετείχαν στη συνεδρίαση εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην κατάθεση των Περιφερειακών τους Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων. Ειδικά στην Κέρκυρα όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τα σκουπίδια τονίστηκε ότι πρέπει να παρθεί κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να λειτουργήσει προσωρινά ξανά ο ΧΥΤΑ του Τεμπλονίου. Το γεγονός ότι υπάρχει στη διάθεση της Περιφέρειας Ιονίων νήσων κονδύλι 4.200.000 ευρώ για σχετικά έργα μπορεί να βοηθήσει να αποσυμφορηθεί άμεσα η κατάσταση.
Για τις υπόλοιπες Περιφέρειες οι προβλεπόμενες διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν εντός των αμέσως επόμενων μηνών.
Παρέμβαση Τσιρώνη
Σημειώνεται ότι παρέμβαση για το θέμα έκανε στην ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. Ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι είναι γεγονός ότι υπήρξαν καθυστερήσεις.
Παράλληλα ο κ. Τσιρώνης σημείωσε ότι τα ΠΕΣΔΑ απ’ όλη την Ελλάδα ήταν αρκετά διογκωμένα, αλλά με έναν εξορθολογισμό θα έρθουν στα στοιχεία που το Υπουργείο έχει προϋπολογίσει.
Σύμφωνα με τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος η κυβέρνηση περιμένει υπομονετικά την λύση που θα προτείνει ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου κι αν υπάρχει μέσα το ΣΔΙΤ ήδη έχουν γίνει κινήσεις προκειμένου να είναι συμβατό με το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αλλά και με καλύτερους όρους.
Ακόμα αυτό που υπογράμμισε ο κ. Τσιρώνης είναι ότι πλέον το θέμα είναι στα χέρια των δήμων κι άρα απ’ αυτούς εξαρτάται και η όποια λύση αλλά και ο χρόνος που αυτή θα τρέξει, “αρκεί να αποφασίσουν οι δήμαρχοι τι θέλουν” όπως εμφατικά τόνισε ο Υπουργός.
Σε ότι αφορά δε τα χρήματα, αυτά όπως τονίστηκε είναι εξασφαλισμένα.

Πατούλης: Υπόθεση των δήμων η διαχείριση των απορριμμάτων

H διαχείριση των αστικών αποβλήτων και των ανακυκλώσιμων υλικών αποτελεί υπόθεση των δήμων. Αυτή την αδιαπραγμάτευτη και πάγια θέση της ΚΕΔΕ επανέλαβε ο πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης, στη σύνοδο του δικτύου ΦΟΔΣΑ (Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, με θέμα «Παρόν και Μέλλον στη διαχείριση στερεών αποβλήτων».
Ο κ. Πατούλης, επικαλούμενος και τη σχετική ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ, υπογράμμισε την ανάγκη οι ΦΟΔΣΑ να είναι βιώσιμοι, λειτουργικοί, με διασφαλισμένους πόρους και επισήμανε πως «δεν πρέπει πρωτοβουλίες της κεντρικής κυβέρνησης να δημιουργούν εμπόδια σε σχεδιασμό, έργα και προγραμματισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη». Επίσης, ζήτησε μεταξύ άλλων να μην υπάρξει καμία ακύρωση σχεδιασμών, έργων και διαδικασιών που έχουν δρομολογηθεί την προηγούμενη περίοδο, να επιταχυνθούν όλες οι επιμέρους διαδικασίες και θεσμικές ρυθμίσεις για τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις, διαδικασίες δημιουργίας των νέων φορέων (ΔΙΣΑ) αλλά και του θεσμικού πλαισίου για τα Πράσινα Σημεία και τις εγκαταστάσεις αποκεντρωμένης διαχείρισης.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην ομιλία του αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση, εκφράζοντας την αντίθεση του στην «επιχειρούμενη “κρατικοποίηση” του ΔΣ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, αφού το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση της συμμετοχής των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων και της κοινωνίας των πολιτών που ουσιαστικά είναι αυτοί που χρηματοδοτούν το σύστημα», κάνοντας λόγο για «παράδειγμα οπισθοδρόμησης».
Επίσης, διατύπωσε την κατηγορηματική του διαφωνία με το γεγονός ότι κάποιοι, όπως ανέφερε, «προσπαθούν να επιβληθεί στους ΟΤΑ υποχρεωτικό μοντέλο συλλογής, ακυρώνοντας την αρμοδιότητά τους να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη μέθοδο συλλογής με βάση τις τοπικές συνθήκες».