Θέμα ημερών είναι η φέτα και οι ελιές Καλαμών να βρεθούν εκτός του πλαισίου προστασίας από
την εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά (CETA).
Αν συμβεί αυτό θα υπάρξει ένα είδος δεδικασμένου με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν και άλλες δυσμενείς εξελίξεις σε ό,τι αφορά στις διμερής εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτε χώρες όπως η Νότιος Αφρική και οι ΗΠΑ με αποτέλεσμα περισσότερες χώρες εκτός Ε.Ε. να μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν τυρί-μαϊμού με αγελαδινό γάλα και χρωστικές λευκαντικές ουσίες και να το ονομάζουν φέτα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες στο Στρασβούργο την ολοκληρωμένη συμφωνία, με το κείμενο να μην έχει διαφοροποιήσεις από το αρχικό, και ζήτησε την επικύρωσή του από τα κράτη-μέλη, κάτι που αναμένεται προσεχώς.
Σε αυτό όσες καναδικές εταιρείες παράγουν και εμπορεύονται ήδη λευκά τυριά με την ονομασία «φέτα» θα μπορούν να διατηρήσουν τον χαρακτηρισμό υπό τον όρο ότι θα απαλείψουν από τις συσκευασίες των προϊόντων τους τα σύμβολα που παραπέμπουν στην Ελλάδα και θα αναγράφουν τη χώρα παραγωγής.
Κι όλα αυτά την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, διασφάλισαν την προστασία περίπου 140 ΠΟΠ, προϊόντων όπως το ροκφόρ και το γκούντα κ.α.
Πρόβλημα και με το γιαούρτι
Τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας και τη ρητή διαφωνία με το σχέδιο νόμου της Τσεχίας, που έχει κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις για τη χρήση του ονόματος «ελληνικό» γιαούρτι και γιαούρτι «ελληνικού τύπου», εκφράζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου με επιστολές του προς τους Επιτρόπους για την Υγεία & Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις και Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν.
Ο κ. Αποστόλου αναφέρει ότι η χρήση της ονομασίας «ελληνικό» γιαούρτι, καθώς και της ονομασίας γιαούρτι «ελληνικού τύπου», είναι αντίθετη στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, στον οποίο αναγράφεται ότι οι πληροφορίες για τα τρόφιμα δεν πρέπει να είναι παραπλανητικές. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, ελληνικό είναι το γιαούρτι που παρασκευάζεται στην Ελλάδα σύμφωνα με τις σχετικές μακρόχρονες μεθόδους παραγωγής και δεν αφορά έναν και μόνο τύπο προϊόντος. «Ο όρος “ελληνικό” γιαούρτι», τονίζει, «είτε ως χαρακτηρισμός προϊόντος, είτε ως στοιχείο σήματος, είναι παραπλανητικός και μη ανταποκρινόμενος στην πραγματικότητα, διότι δηλώνει συγκεκριμένη χώρα καταγωγής, την Ελλάδα, στην οποία το προϊόν οφείλει τη φήμη του».
Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναζητήσει λύσεις που να είναι σύμφωνες με το κοινοτικό δίκαιο και να μην διευκολύνουν την καταχρηστική αξιοποίηση της φήμης των ελληνικών προϊόντων.