Οι αρχικές προτάσεις περιελάμβαναν στα προστατευόμενα είδη τις θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta και Chelonia mydas, αλλά η ανάγκη προστασίας και των κοιτωδών Tursiops truncatus, Stenella coeruleoalba, Delphinus delphis και Grampus griseus οδήγησαν τελικά στην πρόταση ένταξης του συνόλου του Κορινθιακού Κόλπου.
• Κατά πλειοψηφία η απόφαση του Δ.Σ Κορίνθου για την ένταξη του Κόλπου στο Δίκτυο, «λευκό» από την Συμμαχία του Β.Νανόπουλου
Ολοκληρώνεται αύριο , 22 Ιουλίου 2016, η διαβούλευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την επέκταση του δικτύου NATURA 2000, επέκταση η οποία έρχεται να δικαιώσει αγώνες και αιτήματα ετών, εντάσσοντας στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασής του τον Κορινθιακό Κόλπο!
Σήμερα, το Εθνικό Δίκτυο Natura 2000 περιλαμβάνει 403 περιοχές, καλύπτοντας το 27,1% της έκτασης της χώρας (35.747,40 τ.χλμ). Από αυτές τις περιοχές, οι 152 έχουν θαλάσσιο τμήμα, ενώ μόνο 16 περιοχές Natura είναι αμιγώς θαλάσσιες (αντιστοιχούν στο 6% των εθνικών μας υδάτων). Η έλλειψη αυτή επισημάνθηκε πριν από δύο χρόνια, στην τελευταία ανασκόπηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας (για τη διατήρηση των οικοτόπων και της άγριας χλωρίδας και πανίδας, Οδηγία 92/43/ΕΟΚ).
Προ δεκαημέρου, λοιπόν, το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε σε διαβούλευση έναν κατάλογο με 100 περιοχές που προτείνεται να ενταχθούν στο δίκτυο Natura. Πρόκειται είτε για νέες περιοχές ή για επεκτάσεις υφισταμένων, με σκοπό την προστασία κάποιου ή κάποιων απειλούμενων ειδών ή οικοτόπων. Στις προτάσεις του ΥΠΕΝ κυριαρχούν οι θαλάσσιες περιοχές (περίπου 19,3 στρέμματα), ενώ οι χερσαίες καταλαμβάνουν μόλις 474.000 στρέμματα.
Οι επεκτάσεις που προτείνονται εντός των ορίων της Φωκίδας, που είναι μεταξύ των νομών με το μεγαλύτερο ποσοστό εκτάσεων στο δίκτυο, είναι: α) Η πρόσθεση 2,41 χιλιάδων στρεμμάτων στο “Σπηλαιοβάραθρο Πολυδρόσου” (Κάρκαρος Ελαούσας) της περιοχής του Δρυμού Παρνασσού, όπου αντικείμενο προστασίας αποτελούν διάφορα είδη χειροπτέρων των γενών Rhinolophus, Barbastella, Myotis, και Miniopterus, και β) Η επέκταση της Παραλιακής Ζώνης Ναυπάκτου προς Ιτέα κατά 190 στρέμματα στην περιοχή Πηγών Χιλιαδού, που βρίσκεται μεταξύ Μοναστηρακίου και Φανερωμένης, με αντικείμενο προστασίας τα είδη ιχθυοπανίδας Valencia letourneuxi – Valencia robertae, Pelasgus stymphalicus και Economidichthys pygmaeus. Η αρχική πρόταση περιείχε επέκταση περίπου 390 στρεμμάτων και στην περιοχή της Οίτης που όμως παραπέμφθηκε για εξέταση σε επόμενη περιόδο και αφού πρώτα εφαρμοστεί πρόγραμμα παρακολούθησης.
Η σημαντικότερη αλλαγή όμως αφορά την ένταξη του συνόλου του Κορινθιακού κόλπου, περιοχή που προέκυψε από τη συγχώνευση πέντε προτάσεων για παραλιακές περιοχές σε Στερεά και Πελοπόννησο. Οι αρχικές προτάσεις περιελάμβαναν στα προστατευόμενα είδη τις θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta και Chelonia mydas, αλλά η ανάγκη προστασίας και των κοιτωδών Tursiops truncatus, Stenella coeruleoalba, Delphinus delphis και Grampus griseus οδήγησαν τελικά στην πρόταση ένταξης του συνόλου του Κορινθιακού Κόλπου. Εξέλιξη που αφήνει ικανοποιημένες της περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής αλλά προβληματίζει ρυπογόνες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα παράλια του κόλπου, και κυρίως τις μεταλλευτικές.
Συνολικά, ο αριθμός και η έκταση των περιοχών που προτείνονται ως νέες περιοχές Natura 2000 έχει ως εξής:
ΤΥΠΟΣ Αριθμός Έκταση χέρσου (ha) Έκταση θάλασσας (ha)
ΤΚΣ χερσαίοι 39 47.433
ΤΚΣ θαλάσσιοι 28 1.011.293
ΖΕΠ θαλάσσιοι 32 844.343
ΤΚΣ – ΖΕΠ θαλάσσιοι 1 75.686
ΣΥΝΟΛΟ 100 47.433 1.931.322
Κατά πλειοψηφία η απόφαση του Δ.Σ Κορίνθου
Την συμμετοχή του Δήμου Κορινθίων στην διαβούλευση έθεσε ως επείγουσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κορίνθου την Τετάρτη το απόγευμα ο Πρόεδρος Χρήστος Χασικίδης μετά από εισήγηση του επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Π. Ψηλογιαννόπουλου ο οποίος ανέφερε:
«Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, είναι μια ευκαιρία να ενταχθεί ο Κορινθιακός στο δίκτυο Natura που σημαίνει πρακτικά πως μπορούμε να παρακολουθούμε την πορεία του κόλπου και να ασκήσουμε μεγαλύτερες πιέσεις .Τα δίκτυα προστασίας δεν αναιρούν την εκμετάλλευση από ψαράδες κτλ απεναντίας προστατεύονταi στην χλωρίδα και πανίδα και μπορούμε να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα του Κόλπου.Νομίζω πρέπει να πάρουμε μέρος ζωντανά και να ζητήσουμε σαν Δ.Σ να ενταχθεί στο δίκτυο. Ξέρουμε πως υποβαθμίζεται και βάλλεται ο κόλπος , να προσπαθήσουμε έτσι να τον προστατεύσουμε.Να παρέμβουμε για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα βιωσιμότητας του κόλπου και της τουριστικής δραστηριότητας γύρω από αυτόν αλλά και να αυξηθούν τα αλιεύματα διότι έτσι όπως γίνεται σήμερα δρα σε βάρος τουΟμόφωνα να εκφράσουμε την βούληση μας προασπίζοντας πέρα από το περιβάλλον αλλά και τα οικονομικά συμφέροντα της περιοχής».
Ο Επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Νανόπουλος πρότεινε να μην συζητηθεί το θέμα στην συνεδρίαση αυτή ( βάζοντας και το ερωτηματικό του χρόνου βέβαια) αφού ως σημείωσε δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις – από μια τέτοια ένταξη- στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Κόλπο. « Δεν μπορούμε να πάρουμε σήμερα απόφαση διότι οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις επιχειρήσεις μπορεί να είναι μεγάλες. Να δούμε τις ημερομηνίες που υπάρχουν να συσταθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή, και να έρθει αν μπορούμε σε επόμενο συμβούλιο ή να αποφασίσει η διαπαραταξιακή. Θα είναι λάθος αν αποφασίσουμε έτσι σήμερα θετικά χωρίς να ξέρουμε τις επιπτώσεις».
Η ασφυκτική προθεσμία της διαβούλευσης ( 22 Ιουλίου) οδήγησε τον Δήμαρχο Αλέξανδρο Πνευματικό στο να τοποθετηθεί υπέρ της ένταξης του Κόλπου προσθέτοντας πως παράλληλα θα πρέπει να επισημανθεί το κομμάτι της δραστηριότητας των συρτών εργαλείων αλλά και των ζωνών αναπαραγωγής στις οποίες η απαγόρευση αλιείας θα πρέπει να είναι καθολική. Επιπλέον απήντησε στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας πως η απόφαση αφορά καθαρά την θαλάσσια περιοχή και όχι την παράκτια εκεί δηλαδή που δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις οι οποίες πιθανόν ( κατά τον κΝανόπουλο) θα βάλλονταν. «Ο Κορινθιακός πρέπει να προστατευτεί και ο δήμος πρέπει να πάρει μια τέτοια απόφαση. Ο ΑΡΙΩΝ έχει ήδη πάρει μια τέτοια απόφαση και είναι πάγια θέση του ότι στον κορινθιακό πρέπει να υπάρξουν ζώνες απαγόρευσης απόλυτης για την αλιεία. Είναι πάγια θέση μας και αυτό το πετυχαίνουμε με την Natura , Ότι πρέπει να απαγορευτεί η αλιεία με συρτά εργαλεία. Προκαλούν τεράστια προβλήματα και σε μικρά ψάρια αλλά και στην φυσιολογική ανάπτυξη των ψαριών. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Ιστορικά την δεκαετία του ’80 έχει υπάρξει τέτοια περιοχή από πλευράς κυβέρνησης επί Γιάννη Ποττάκη.
Για μένα η πρόταση επειδή λήγει η διαβούλευση πρέπει να ψηφιστεί. Εγώ δεν έχω δει ρύθμιση πως σε ζώνη 2 χλμ απαγορεύεται η δραστηριότητα επιχειρήσεων. Στα θαλάσσια συστήματα δεν υπάρχει τέτοια ρύθμιση αλλοίμονο αν υπήρχε! Εδώ μιλάμε για το θαλάσσιο περιβάλλον, αυτό θα διατυπώσουμε και στην απόφαση, δεν θα μιλήσουμε καθόλου και δραστηριότητες ευρύτερα του Κορινθιακού και αυτή θα είναι μια απόφαση που θα οδηγήσει τα επόμενα χρόνια σε σημαντικές αποφάσεις για την κλειστή θάλασσα του Κορινθιακού. Θεωρώ ότι πρέπει να παρθεί η απόφαση, η αγωνία μου είναι να σταλεί γρήγορα το αποφασιστικό και να μετάσχουμε στην διαβούλευση. Απαραίτητη για μένα να ενταχθεί η απόλυτη προστασία, ν αποσυρθούν οι μηχανότρατες οι οποίες σκάβουν τον κορινθιακό και παίρνουν όσα ψάρια συναντούν στην πορεία τους. επίσης να υπάρξει σαφής μνεία και απαγόρευση σε ζώνες όπου με επιστημονικά κριτήρια δεν μπορεί να υφίσταται δράση αλιείας, όπως η Ποσειδωνία που είναι περιοχή αναπαραγωγής. Είναι σημαντικό για να επανέλθουν τα αλιεύματα. Αυτή η απόφαση είναι απαραίτητη!»
Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία με τις ψήφους της πλειοψηφίας και των παρατάξεων Πιέτρη Ψηλογιαννόπουλου. Η Συμμαχία ψήφισε «λευκό»