Οι πασχαλινές γιορτές μας άφησαν και για φέτος, και όπως συνήθως μετά από τις γιορτές βρισκόμαστε με φαγητά και γλυκά που μας περίσσεψαν.
Το τσουρέκι είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο παραδοσιακά και εμβληματικά γλυκά αυτής της περιόδου -μαζί με τα κουλουράκια. Το φτιάχνουμε στο σπίτι και γεμίζει αρώματα, το αγοράζουμε από φούρνους και ζαχαροπλαστεία, το δωρίζουμε και μας το δωρίζουν. Καταλήγουμε έτσι στο τέλος των γιορτών με αρκετή ποσότητα από τσουρέκια· που έχουν όμως την ιδιότητα να ξεραίνονται εύκολα.
Πριν λοιπόν αποφασίσετε να πετάξετε όσα σας περίσσεψαν ή και ξεράθηκαν ας δούμε 5 τρόπους να τα αξιοποιήσουμε.
Πώς το διατηρούμε φρέσκο
Αν θέλουμε να το διατηρήσουμε φρέσκο, πριν ξεραθεί το τυλίγουμε καλά σε μεμβράνη και εξωτερικά αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στην κατάψυξη. Το ξεπαγώνουμε μέσα στην μεμβράνη σε θερμοκρασία δωματίου.
Κάνουμε φρυγανιές
Φτιάχνουμε φρυγανιές αφού το κόψουμε σε φέτες και αφαιρέσουμε την κόρα. Τις ψήνουμε στους 150° στον αέρα, γυρνόντας τις στα 5-6 λεπτά και από την άλλη πλευρά μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα και να ξεραθούν εντελώς, αλλά να μην τις κάψουμε πολύ και πικρίσουν.
Φτιάχνουμε αυγόφετες
Όσο για γλυκιά λιχουδιά, τι πιο απλό από τις μαμαδίστικες αυγόφετες με τσουρέκι ή το γλυκό της νοσταλγίας, όπως το λέω εγώ
Στο εξωτερικό τις ονομάζουν γαλλικό τοστ γιατί όπως λέγεται προέρχεται από την Γαλλία. Ο Απίκιος το αναφέρει με γάλα χωρίς αυγό. Εγώ πιστεύω πως σε όλον τον κόσμο ήταν μια επινόηση για να μην πεταχτεί το μπαγιάτικο ψωμί, κάθε είδους, γι αυτό και στην Γαλλία το λένε pain perdu (χαμένο ψωμί) Στην Ισπανία το λένε torrijas και είναι το γλυκό της Μεγάλης Εβδομάδας. Το φτιάχνουν με τον τρόπο του Larousse Gastronomique. Δηλαδή πρώτα το μουσκεύουν σε αρωματισμένο γάλα, σπάνια σε κρασί, κατόπιν σε χτυπημένο αυγό και αμέσως στο τηγάνι. Στην Πορτογαλία το φτιάχνουν τα Χριστούγεννα.
Υλικά για 4 φέτες
- 4 φέτες μπαγιάτικο τσουρέκι πάχους 2 εκ. η κάθε μία. Όσο πιο ξερές οι φέτες μας τόσο το καλύτερο 1
- ¾ κούπας γάλα πλήρες
- 2 αυγά μεγάλα
- 1-2 κ.σ. ζάχαρη
- Λίγη κανέλα
- 1 βανιλίνη
- 2 φορές από 2 κ.σ. βούτυρο και 2 κ.σ. σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
- Τις κυλάμε ζεστές σε κρυσταλλική ζάχαρη ή τις περιχύνουμε με μέλι και κανέλα, όπως τους λουκουμάδες, ή κάποια κομπόστα ή γλυκό φρούτων π.χ μαμαδίστικο γλυκό βύσσινο ή φράουλα
Εκτέλεση
- Χτυπάμε σε βαθύ πιάτο το γάλα, τα αυγά, την ζάχαρη και τα αρωματικά
- Μουσκεύουμε τις φέτες να απορροφήσουν το υγρό αλλά όχι πάρα πολύ και διαλυθούν
- Ζεσταίνουμε το λίπος στο τηγάνι και όταν κάψει αρκετά, χαμηλώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, γιατί καίγονται εύκολα. Βάζουμε την μια φέτα, και σε 1 λεπτό την γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά με την βοήθεια σπάτουλας και κουταλιού, για να μην τρυπήσει και πετάξει λάδια
- Αφού τηγανίσουμε τις δυο πρώτες, αδειάζουμε το λίπος, σκουπίζουμε το σκεύος με χαρτί κουζίνας, χωρίς να το πλύνουμε και συνεχίζουμε με τις επόμενες φέτες.
Τις σερβίρουμε ζεστές με όποιο γαρνίρισμα επιλέξαμε. Συνοδεύουν ευχάριστα μια κούπα καφέ ή σοκολάτα ή τσάι ή γάλα για τα παιδιά.
Φτιάχνουμε πουτίγκα
Όπως είπαμε κι στις αυγόφετες τα τσουρέκια ξεραίνονται εύκολα, κι αυτό είναι το ζητούμενο σε αυτήν την συνταγή. Ακόμα κι αν το τσουρέκι είναι 4-5 ημερών, καλό είναι να το απλώσουμε σε πετσέτα ξεσκέπαστο, κομμένο σε μπουκιές αρκετές ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε ή να το στεγνώσουμε ελαφρά στον φούρνο τόσο όσο να στεγνώσει αλλά να μην γίνει φρυγανιά.
Είναι πολύ νόστιμο για πρωινό και η γεύση του θυμίζει μπουγάτσα.
Υλικά για 4 μερίδες
- 1 ταψάκι 18×22 περίπου (χρησιμοποίησα αλουμινίου μιας χρήσης των 2 lt).
- 250-300 γρ. τσουρέκι(4-5 φέτες κομμένες σε μέγεθος μπουκιάς)
- 2 κ.σ. βούτυρο μαλακωμένο
- 2½ κούπες γάλα πλήρες
- 3 μεγάλα αυγά
- ¾ κούπας ζάχαρη
- 1 βανιλίνη
- 1 κ.γ. κανέλα ή ξύσμα πορτοκαλιού
- Προαιρετικά 2 κ.σ. σταφίδες και 4-5 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι κομμένα στα 2
- Για το σερβίρισμα, άχνη και κανέλα
Εκτέλεση
- Βουτυρώνουμε το ταψάκι μας και ρίχνουμε μέσα τις στεγνωμένες μπουκιές. Δεν θα είναι όλες επίπεδες, μερικές θα εξέχουν, κι αυτό είναι καλό για την εμφάνιση
- Ανάμεσα στα κενά βάζουμε τις σταφίδες και τα δαμάσκηνα ή ένα από τα δύο, αν τα χρησιμοποιήσουμε. Διαφορετικά παραλείπουμε αυτό το στάδιο.
- Χτυπάμε με το σύρμα το γάλα με τα αυγά, την ζάχαρη και τα μυρωδικά της επιλογής μας και περιχύνουμε το τσουρέκι. Φροντίζουμε να πάει παντού το υγρό, και πιέζουμε ελαφρά με μια σπάτουλα.
- Το καλύπτουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες. Αν έχουμε χρόνο και το αφήσουμε όλη νύχτα είναι ακόμη καλύτερα
- Ψήνουμε στους 180° για 45-50 λεπτά, μέχρι να δέσει η κρέμα και μερικές κορυφές πάρουν χρώμα.
- Το βγάζουμε σε σχάρα και μετά από 10 λεπτά και το σερβίρουμε με κουτάλι. Το πασπαλίζουμε με άχνη, κανέλα και …καλή μας απόλαυση!
Τρώγεται καλύτερα ζεστό ή χλιαρό, όπως και οι μπουγάτσα
Μπορεί να γίνει και με μικρά μπαγιάτικα μπριός ή κρουασάν, κομμένα με τον ίδιο τρόπο
Φτιάχνουμε εκμέκ τσουρέκι
Εκμέκ είναι όπως ξέρετε η τούρκικη ονομασία για το ψωμί. Το εκμέκ με κρέμα ήταν μια μαμαδίστικη συνταγή για να μην πεταχτεί το ξερό ψωμί. Έτσι πάνω από τις σιροπιασμένες φρυγανιές έβαζαν μια κρέμα με αλεύρι ή νισεστέ και κανέλα. Τίποτε άλλο. Αν και είναι νοστιμότατο έτσι, στις μέρες μας το φτιάχνουμε λίγο πιο πλούσιο.
Σήμερα φίλοι μου είπα να μην κουραστούμε φτιάχνοντας ένα κλασικό πλέον εκμέκ με κρέμα για την οικογένεια. Το γλυκό αυτό το φτιάχνουμε στην Ελλάδα συνήθως με κανταΐφι, αυτό όμως είναι το εκμέκ κανταΐφι
.
Για ευκολία, πρώτη μου φορά χρησιμοποίησα 1 φακελάκι κρέμα ζαχαροπλαστικής σε σκόνη, γιατί προτιμώ να φτιάχνω μόνη μου, και φρυγανιές από το τσουρέκι που έμεινε.
Υλικά
Για 6 μερίδες όπως της φωτογραφίας, (πυρέξ 15×22)
* 4-5 φρυγανισμένες φέτες από μπαγιάτικο τσουρέκι (οδηγίες για το φρυγάνισμα πιο πάνω)
* 1 κ.σ. βούτυρο μαλακωμένο για το ταψί
Για το σιρόπι
- ¾ κούπας ζάχαρη
- 1 κούπα νερό
- 1 βανιλίνη
Για την κρέμα
- 1 φακελάκι σκόνη κρέμα ζαχαροπλαστικής στιγμής από το σούπερ μάρκετ ή 1 δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής σπιτική (κλικ εδώ)
- 400 ml γάλα φρέσκο πλήρες ή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
Για την σαντιγύ
- 1 συσκευασία των 220 ml κρέμα γάλακτος 35%
- 1-2 κ.σ. ζάχαρη
Για την διακόσμηση
- φιλέ αμυγδάλου ψημένα ή σε κάθε κομμάτι λίγο γλυκό κεράσι ή βύσσινο ή φράουλα
Εκτέλεση
- Βράζουμε το σιρόπι για 2 λεπτά, από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει, όσο να λειώσει καλά η ζάχαρη. Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό
- Βουτυρώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε τις φρυγανιές. Προσθέτουμε κομμάτια φρυγανιάς στα κενά
- Σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και να μουσκέψουν καλά
- Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Αν έχουμε πάρει έτοιμη , βάζουμε την σκόνη με το γάλα σε ευρύχωρο μπολ και χτυπάμε με το μίξερ χειρός ή το σύρμα μέχρι να πήξει. Αν φτιάξουμε δική μας θα την αφήσουμε να κρυώσει πριν την χρησιμοποιήσουμε
- Στρώνουμε την κρέμα πάνω από τις φέτες του τσουρεκιού. (Μέχρι αυτό το σημείο, αν δεν το θέλουμε για την ίδια μέρα, μπορούμε να το ετοιμάσουμε από την προηγούμενη . Καλύπτουμε το ταψί με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο. Το γαρνίρουμε λίγες ώρες πριν το σερβίρισμα)
- Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με το μίξερ χειρός και μόλις αρχίζει να πήζει προσθέτουμε την ζάχαρη.
- Την βάζουμε σε σακούλα με μέτριο κορνέ αστέρι και καλύπτουμε την επιφάνεια 2
- Διακοσμούμε με τα αμύγδαλα και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε
Αν δεν βάλουμε αμύγδαλα, αλλά γλυκό κουταλιού, το προσθέτουμε σε κάθε κομμάτι στο σερβίρισμα, για να μην πέσει η σαντιγί.
- Αν δεν είναι πολύ ξερό το τσουρέκι, το κόβουμε και το καθαρίζουμε από την κόρα, όπως προείπαμε. Απλώνουμε τις φέτες σε πετσέτα, τις σκεπάζουμε με χαρτί κουζίνας και αν είναι δυνατόν τις αφήνουμε όλη νύχτα πριν της χρησιμοποιήσουμε ή τις στεγνώνουμε στους 70° στο φούρνο να ξεραθούν αλλά όχι πολύ όπως τα παξιμάδια.
- Αν δεν διαθέτουμε κορνέ φτιάχνουμε αυτοσχέδιο. Βάζουμε την κρέμα σε polybag και κόβουμε μια άκρη ή πολύ απλά την στρώνουμε στο γλυκό απαλά και κάνουμε κύματα με την άκρη του κουταλιού.