Επτά αυστηρούς όρους για τις ιδιωτικοποιήσεις, τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, τις προσλήψεις στο Δημόσιο, τα «κόκκινα» δάνεια, τα πλεονάσματα και τις μεταρρυθμίσεις θέτουν οι δανειστες στην Ελλάδα με αντάλλαγμα την ελάφρυνση του χρέους.
Σύμφωνα με τα “Νέα”, οι 7 αυστηροί όροι θα περιλαμβάνουν:
Τήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022 και 2% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια.
Πλήρης υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Καμία πρόσληψη πέραν των ορίων που έχουν τεθεί ανάλογα με τις αποχωρήσεις και τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί για τη μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο.
Αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα μόνο με βάση την αύξηση της παραγωγικότητας. Η αύξηση των κατώτατου μισθού δεν θα γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο τις αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων αλλά με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και την πορεία μείωσης της ανεργίας που θα είναι ο βασικός στόχος και για την επόμενη πενταετία, εντός της οποίας θα πρέπει να δημιουργηθούν τουλάχιστον 300.000 νέες θέσεις εργασίας.
Καμία ακύρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει και των μέτρων που έχουν ψηφιστεί και προβλέπεται να ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών.
Μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.
Παράλληλα για να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος απαιτείται η ολοκλήρωση 88 προαπαιτούμενων. Έχουν κλείσει μόλις 12 ενώ ιδιαίτερα δύσκολα θεωρούνται η ΔΕΗ, η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, η οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ, κ.λπ.