Επιμένει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το ΔΝΤ και το θέτει πλέον πιεστικά προς όλα τα μέρη που συμμετέχουν στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.
Χαμηλώνοντας τον πήχη για την ανάπτυξη για το 2018 και το 2019, ταυτόχρονα αναθεωρεί προς το καλύτερο την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη «βλέποντας» ποσοστό 1,9% για το 2023, που είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με την εκτίμηση του περασμένου Οκτωβρίου (1%).
Αναλυτές που παρακολουθούν τις εργασίες της συνόδου συγκλίνουν στην άποψη πως αφενός οι εκτιμήσεις του Ταμείου θα συμπεριληφθούν στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αφετέρου πως τις χρησιμοποιεί ώστε να πιέσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ιδιαιτέρως τη Γερμανία για μια μεγάλη και αξιόπιστη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Στην τελευταία έκθεσή του, τον περασμένο Οκτώβριο, το Ταμείο εκτιμούσε πως φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι της τάξεως του 2,2% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5%, βάζοντας στο τραπέζι την περικοπή συντάξεων και της μείωσης του αφορόλογητου.
Αν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ συμφωνούν με τις προβλέψεις της Ελλάδας και των Ευρωπαίων, ουσιαστικά θα στέλνει το μήνυμα πως η Ελλάδα έχει κάνει το κομμάτι των παρεμβάσεων που της αναλογούσε και πλέον απομένει στην Ευρωζώνη να τηρήσει το δικό της σκέλος της συμφωνίας.
Καθαρή έξοδος
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην καθαρή έξοδο όπως επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός από τη Ρόδο. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για ανάκτηση της κυριαρχίας του οικονομικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας, για σύντομη ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης και για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.