Σύμφωνα με το νέο Παγκόσμιο Δείκτη HAQ, η πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας και η ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών εμφανίζει βελτίωση παγκοσμίως μεταξύ των ετών 2000-2016, κυρίως χάρη στη μεγάλη πρόοδο που έχει υπάρξει σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Η μελέτη για τον Δείκτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς και παρουσιάσθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, κατατάσσει 195 χώρες με βάση το πόσο καθολική και ποιοτική είναι η κάλυψη των κατοίκων από τις υπηρεσίες υγείας.
Οι «πρωταθλήτριες» στην υγεία
Στην πρώτη θέση κατατάσσεται η Ισλανδία και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά: Νορβηγία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Αυστραλία, Φινλανδία, Ελβετία, Σουηδία, Ιταλία και Ανδόρρα.
Η χειρότερη πεντάδα αποτελείται από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Σομαλία, τη Γουινέα-Μπισάου, το Τσαντ και το Αφγανιστάν.
Ελλάδα και Κύπρος
Η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά ψηλά στην 24η θέση και η Κύπρος στην 26η. Ενδεικτικά, η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλότερη θέση από τις ΗΠΑ (29), την Πορτογαλία (32), το Ισραήλ (35), την Κίνα (48), τη Ρωσία (58) και την Τουρκία (60). Η διαχρονική βελτίωσή της είναι σαφής, καθώς ο δείκτης HAQ για τη χώρα μας εκτιμήθηκε σε 90,4 το 2016, έναντι 85,3 το 2000 και 79,5 το 1990.
Ως βασικό κριτήριο για την κατάταξη των χωρών αξιολογήθηκαν 32 ασθένειες και αιτίες θανάτου, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Κάθε χώρα βαθμολογήθηκε σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 100 πόσο αποτελεσματικά καλύπτει τον πληθυσμό της για κάθε μία από αυτές τις παθήσεις.
Η μέση παγκόσμια «βαθμολογία» για το 2016 ήταν 54,4, έναντι 42,4 το 2000, γεγονός το οποίο δείχνει τη βελτίωση που έχει πραγματοποιηθεί στο μεταξύ. Μεγάλες παραμένουν οι αποκλίσεις μεταξύ των χωρών, με την καλύτερη χώρα (Ισλανδία) να έχει «σκορ» 97,1 και τη χειρότερη (Κεντροαφρικανική Δημοκρατία) μόνο 18,6.