Η 29η Μαΐου αποτελεί ημέρα ανάμνησης της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως από τους Οθωμανούς καθώς και της ηρωικής θυσίας του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των υπερασπιστών της Βασιλίδας των Πόλεων.
Στην Καστροπολιτεία του Μυστρά, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας & Σπάρτης κ. Ευσταθίου. Στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, που στις 6 Ιανουαρίου 1449, ανήμερα των Φώτων, στέφθηκε στον ίδιο χώρο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, το οποίο βρισκόταν ήδη σε δεινή θέση. Ακολούθησε ομιλία του φιλόλογου και Διευθυντή του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης κ. Ιωάννη Κονδυλόπουλου, με θέμα «Η 29η Μαΐου και το χρέος μας».
Αμέσως μετά αρχές και κοινό μετέβησαν στον Ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην πλατεία του Μυστρά, όπου παρόντος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, τελέσθηκε Τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνου. Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης ολοκληρώθηκαν με τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τιμητικό στρατιωτικό άγημα. Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζουν οι δύο κυρίες του Λυκείου Ελληνίδων Σπάρτης, που με τις βυζαντινές ενδυμασίες τους μετέφεραν νοερά τους παρευρισκόμενους στην εποχή του Βυζαντίου καθώς και η πτήση αεροπλάνου το οποίο έρανε με ροδοπέταλα τον Ανδριάντα κατά την ώρα της απόδοσης τιμών.
Ακολούθως οι επίσημοι μετέβησαν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπάρτης, όπου έλαβε χώρα τιμητική εκδήλωση για τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας & Σπάρτης κ. Ευστάθιο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Δήμος Σπάρτης τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη.
Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου κατά τις εκδηλώσεις των «Παλαιολόγειων 2018»
Η σημερινή Ιερή Ημέρα Μνήμης μας υπενθυμίζει, στο διηνεκές, από την μια πλευρά την θυσία του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στον βωμό της Ιστορίας και της Ελευθερίας. Και, από την άλλη πλευρά, την απαράμιλλη συμβολή του Βυζαντίου και του Βυζαντινού Πολιτισμού στην διαμόρφωση του κοινού μας σύγχρονου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
Συγκεκριμένα, το Βυζάντιο -το οποίο όχι μόνο δεν είναι μέρος του Μεσαίωνα αλλά, ο αντίποδάς του, κυριολεκτικώς- αφενός συντήρησε τα βασικά χαρακτηριστικά της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρχαίας Ελλάδας και της Αρχαίας Ρώμης και, αφετέρου, μέσω της Χριστιανικής Διδασκαλίας και Παράδοσης, την εμπλούτισε με θεμελιώδεις αρχές και αξίες, οι οποίες σήμερα συνιστούν πραγματικές αντηρίδες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
Πρόκειται για τις αρχές και τις αξίες του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Ειρήνης και της Δικαιοσύνης, μ’ έμφαση στον άξονα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Είναι δε ιδίως αυτές οι αρχές και αξίες, οι οποίες δίνουν στην Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα εφόδια για να διαδραματίσει τον πλανητικό ρόλο που της αναλογεί και που της αρμόζει, μέσα στους ταραγμένους καιρούς μας όπου κρίνεται το μέλλον του Ανθρώπου και της Ανθρωπότητας εν γένει.