Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. δεν είναι ημέρα γιορτής, αλλά ημέρα σκέψης και περισυλλογής, ημέρα σοβαρού προβληματισμού και κοινωνικού διαλόγου, ως προς τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους.
Το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν μπορεί να ειδωθεί ξεχωριστά από τα συνολικότερα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας, γι’ αυτό και απαιτείται μια πολύπλευρη προσέγγιση από όλους τους συναρμόδιους Φορείς της ελληνικής Πολιτείας για την αντιμετώπισή του.
Αναμφίβολα, διανύουμε μια δύσκολη περίοδο σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η οικονομική κρίση, η συνεχιζόμενη όξυνση του προσφυγικού – μεταναστευτικού φαινομένου, οι πολεμικές συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και γενικά το σύγχρονο, πολύπλοκο και ανασφαλές διεθνές περιβάλλον, έχει πολυεπίπεδες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών. Η φτώχεια, η ανέχεια, οι κοινωνικές ανισότητες, η ανεργία ή ακόμη η χαλάρωση των συνεκτικών δεσμών στα μέλη της κοινωνίας είναι παράγοντες που διευκολύνουν τη δράση των εγκληματικών οργανώσεων καλλιέργειας, διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών.
Το ζήτημα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, λόγω των σοβαρών αρνητικών του επιπτώσεων, αποτελεί θέμα άμεσης και διαρκούς προτεραιότητας. Πρόκειται για διεθνές πρόβλημα, που απαιτεί κοινή, ισορροπημένη, συνολική προσπάθεια προσέγγισης και αντιμετώπισης. Με δεδομένο δε ότι τα ναρκωτικά είναι ένα ευμετάβλητο φαινόμενο, που δεν στηρίζεται σε απόλυτα σταθερές συνιστώσες και επηρεάζεται άμεσα από τις διάφορες γεωπολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις οι οποίες συντελούνται στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον, κάνουν τη προσπάθεια αυτή ακόμα δυσκολότερη.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η συντονισμένη δράση των Αρχών επιβολής του νόμου, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Στόχευση της ενιαίας στρατηγικής τους είναι η συμβολή στη μείωση της προσφοράς ναρκωτικών στην παράνομη αγορά, καθώς και η παροχή συνδρομής προς τους αρμόδιους Φορείς της Πολιτείας, στην κοινή προσπάθεια για τη μείωση της ζήτησης και τον περιορισμό των κινδύνων και των βλαβών που προκαλούν τα ναρκωτικά, στο πλαίσιο μίας πληρέστερης πολιτικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Η Ελληνική Αστυνομία, έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας του προβλήματος και συναισθανόμενη το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί έναντι της ελληνικής κοινωνίας, βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, μέσα από μια σφαιρική και ολιστική προσέγγιση του ζητήματος, υλοποιώντας στοχευμένα μέτρα και αναπτύσσοντας συγκεκριμένες δράσεις, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας πολιτικές και πρακτικές οι οποίες έχουν συγχρόνως προληπτικό και κατασταλτικό χαρακτήρα και ενισχύοντας, παράλληλα, τις συνεργασίες με άλλες διωκτικές Αρχές, σε εσωτερικό, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Προς την κατεύθυνση αυτή, συνεχίζουμε και επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους Φορείς που έχουν ως αντικείμενο την πληροφόρηση, την ενημέρωση, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη των χρηστών.
Για την Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Εσωτερικών, η καταπολέμηση της διακίνησης των ναρκωτικών αποτελεί μια από τις πλέον βασικές προτεραιότητες. Μια προτεραιότητα η οποία αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Αντεγκληματικής Πολιτικής για τα έτη 2015-2019, και ως εκ τούτου στις σχετικές δράσεις, που εκδηλώνονται από τις Υπηρεσίες του Σώματος. Οι δράσεις αυτές είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τους στρατηγικούς στόχους και τις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Ναρκωτικά (2013-2020) και συμβάλλουν ουσιαστικά στην ευρύτερη ευρωπαϊκή προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της σύγχρονης κοινωνικής μάστιγας των ναρκωτικών και στην πληρέστερη προστασία του κοινωνικού συνόλου.
Τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφονται έως σήμερα στη μάχη κατά των ναρκωτικών, αναδεικνύουν την υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε και να εντατικοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τις δράσεις μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το μέλλον μας με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Η Παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών δεν πρέπει να είναι μία τυπική υπενθύμιση του ζητήματος, ούτε μια πρόσκαιρη αφορμή προβληματισμού.
Η 26η Ιουνίου πρέπει να αποτελεί, κάθε έτος, την εκκίνηση μιας «νέας κοινής προσπάθειας», που θα στηρίζεται στην εμπειρία και στην επιστημονική τεκμηρίωση, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός από τα σοβαρότερα προβλήματα, της σύγχρονης κοινωνίας.
Απαιτείται επιμονή και υπομονή, συστράτευση και συντονισμός όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της αντιμετώπισης των ναρκωτικών. Το 2017, η Ελληνική Αστυνομία, με μεθοδικότητα, επαγγελματισμό και αυστηρή προσήλωση στην αποστολή της, είχε εξαιρετικά αποτελέσματα στον αγώνα της για την καταπολέμηση του φαινομένου. Βούλησή μας είναι το 2018 και τα επόμενα έτη να επιτύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των παράνομων κυκλωμάτων, που οδηγούν τους νέους, κυρίως, ανθρώπους στη χρήση ναρκωτικών, στην κοινωνική περιθωριοποίηση, στη σωματική και ψυχική φθορά ή και στον θάνατο.
Η βούλησή μας αυτή εκφράζεται και μέσω της πρωτοβουλίας να χαρακτηριστεί για την Ελληνική Αστυνομία το 2018, ως έτος κατά των ναρκωτικών.
Αναγνωρίζοντας ότι η ευαισθητοποίηση και η ενεργός συμμετοχή όλων μας αποτελούν ένα κυρίαρχο όπλο για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, σας καλώ να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με ακόμη μεγαλύτερη τόλμη, δυναμική και αποφασιστικότητα, προκειμένου να προστατέψουμε τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων μας και ιδίως της νεολαίας και να εξασφαλίσουμε στην κοινωνία και στους πολίτες τη δυνατότητα μια καλύτερης προοπτικής για το μέλλον.