Ομιλία στην Πύλο με θέμα “Βία κατά των γυναικών” συνδιοργανώνει την Παρασκευή η Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας με το Δήμο Πύλου – Νέστορος και το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας.
Η ομιλία είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου – Νέστορος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης και σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καλαμάτας έχει ήδη γίνει μια πρώτη τέτοια εκδήλωση στην Κυπαρισσία και θα ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες σε μεγάλους δήμους του νομού.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που απορρέουν από σχετικές έρευνες, μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα ξυλοκοπηθεί, θα βιαστεί ή με κάποιον άλλο τρόπο θα κακοποιηθεί από το σύντροφό της – ενώ το 55% με 95% των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλει το πρόβλημα.
ΔΕΣΜΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ
Η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο. Συχνά η γυναίκα που υφίσταται βία αναπτύσσει μια μαθημένη αδυναμία αντίδρασης, με αποτέλεσμα να νιώθει ότι δεν έχει άλλη επιλογή. Παγιδεύεται στη σχέση και ελπίζει ότι θα αλλάξει ο σύντροφός της. Υπάρχουν όμως και κοινωνικοί παράγοντες, όπως η οικονομική εξάρτηση από το σύζυγο, η αγωνία για το μέλλον της ίδιας και των παιδιών της, οι ενοχές, οι δυσκολίες στο να βρει δουλειά, όταν ειδικά η οικογένειά της δεν μπορεί να την στηρίξει.
Υπάρχει επίσης η ψυχολογική βία την οποία είναι δύσκολο να διακρίνουμε, γιατί δεν είναι χειροπιαστή και αποσκοπεί στην υποταγή του άλλου – με συνέπειες σοβαρότερες ακόμη και από τη φυσική βία.
Επίσης, υπάρχει και ένα ποσοστό γυναικών που ασκούν βία στους συντρόφους τους.
ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Το σημαντικό είναι να ξέρουν οι γυναίκες (όπως και οι συγγενείς ή άτομα στο φιλικό περιβάλλον μιας κακοποιούμενης γυναίκας, που θέλουν να προστατεύσουν αυτήν ή τα παιδιά της) ότι οι υπηρεσίες συμβουλευτικής, υποστήριξης, αλλά και οι νομικές, παρέχονται δωρεάν από το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας.
Επίσης, η δίωξη για τα εγκλήματα αυτά είναι αυτεπάγγελτη και ο νόμος περί ενδοοικογενειακής βίας προβλέπει ότι εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία και δεν είναι απαραίτητη η υποβολή μήνυσης.
Επιπλέον, υπάρχει και η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 15900, όπου μια γυναίκα μπορεί να καλεί οποιαδήποτε ώρα.
Μπορεί ακόμα κάποιος να αναζητήσει πληροφορίες για το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καλαμάτας μέσα από το Ιντερνετ στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
ksg@kalamata.gr
ή στη σελίδα του στο Facebook:
https://www.facebook.com/skgdk/.
Η πρώτη επαφή μπορεί να γίνει είτε με επικοινωνία της ίδιας της γυναίκας τηλεφωνικά στα 27210 99222, 27210 99212, 27210 99225, φαξ 27210 99225, είτε με την προσέλευσή της στο Κέντρο (οδός Περρωτού και Μαντίκλου, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στην Καλαμάτα).