Ο δήμος Σικυωνίων και ειδικότερα το Κιάτο, πλήγηκε σφοδρά και βάναυσα από το χτύπημα του μεσογειακού κυκλώνα «Ζορμπάς». Ένα πρωτοφανές σε ένταση καιρικό φαινόμενο δημιούργησε εκτεταμένες ζημιές, αφού τεράστιες ποσότητες νερού κατευθύνονταν μέσω των χειμάρρων προς τη θάλασσα.
Οι υπηρεσίες του δήμου, όντας σε εγρήγορση, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή επιχειρώντας με κάθε μέσο, καταρχήν να αποτρέψουν το χειρότερο, το οποίο δεν θα ήταν άλλο από την απώλεια ανθρώπινης ζωής. Γι’ αυτό με πλήρη επίγνωση των ευθυνών τους και με διάχυτη αγωνία σύστησαν από την αρχή στους δημότες τους, να μείνουν μακριά από την παραλιακή ζώνη και τα ποτάμια που διασχίζουν το δήμο, ειδοποιώντας τους έγκαιρα για το δεύτερο ισχυρότερο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο θα έφτανε λίγες μόνο ώρες μετά το πρώτο.
Το ίδιο βράδυ, εν μέσω σφοδρής νεροποντής στήθηκε στο δημαρχείο Σικυωνίων η πρώτη ομάδα υποδοχής και αντιμετώπισης των προβλημάτων, τα οποία ελάμβαναν τη μορφή χιονοστιβάδας, ενώ παράλληλα οργανώθηκε τηλεφωνικό κέντρο στο οποίο μπορούσαν να απευθύνονται για βοήθεια και ενημέρωση οι πολίτες. Τα μηχανήματα του δήμου αντιμετώπιζαν στους δρόμους από την πρώτη στιγμή τα καιρικά φαινόμενα στο μέτρο του δυνατού, προσπαθώντας να προστατέψουν τους δημότες και τις περιουσίες τους.
Και κάπως έτσι κερδήθηκε η πρώτη και σημαντικότερη μάχη απέναντι στη μανία της φύσης: Δεν υπήρξε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής.
Αργά τη νύχτα του Σαββάτου στο δημαρχείο του Κιάτου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας για τον αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός του δημάρχου Σικυωνίων Σπύρου Σταματόπουλου, οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας, οι Αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Πελοπίδας Καλλίρης και Πελοποννήσου Άγγελος Παπαγγελόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων καθώς και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Σικυωνίων, Σπανός Κώστας, Νανόπουλος Βασίλης και Κούλα Μαυραγάνη.
Ο πρώτος απολογισμός των ζημιών εκτός της μεγάλης καταστροφής στην παραλιακή ζώνη του δήμου και στο οδικό δίκτυο συμπεριελάμβανε και την καταστροφή του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης, το οποίο σήμαινε αυτομάτως ότι 15.000 κάτοικοι του δήμου έμεναν χωρίς νερό! Την ίδια στιγμή υπήρχαν εκτεταμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης και τα πλημμυρικά φαινόμενα σε σπίτια και επιχειρήσεις ήταν αμέτρητα!
Την επομένη, Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, με απόφαση δημάρχου, το δημαρχείο Σικυωνίων λειτούργησε όλη τη μέρα υποδεχόμενο τους πλημμυροπαθείς για την καταγραφή των ζημιών και την καθοδήγηση των πολιτών για την υποβολή αιτήσεων, προκειμένου να αποζημιωθούν.
Παράλληλα μια σειρά από έγγραφα αιτήματα έγιναν από το δήμαρχο Σικυωνίων προς το Υπουργείο Εσωτερικών, τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Υποδομών αλλά κυρίως και πρωτίστως προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, από την οποία ζητήθηκε η κήρυξη του δήμου Σικυωνίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά και η παροχή τεχνικού προσωπικού για την καταγραφή των ζημιών, ώστε να προωθηθούν άμεσα οι αποζημιώσεις των πληγέντων. Επιπλέον υπήρξε επικοινωνία με τα υπουργεία Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις με τους βουλευτές του νομού.
Προϊόντος του χρόνου και όσο το φαινόμενο εξασθενούσε, μηχανήματα του δήμου αναλάμβαναν δράση, ενώ άμεση υπήρξε η ανταπόκριση της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Υποδομών τόσο με την παροχή εξειδικευμένου προσωπικού όσο και με την επιτόπου επίσκεψη του Γ.Γ. κ. Δέδε, τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, το πρωί.
Κύριο και πρώτο μέλημα της δημοτικής αρχής Σικυωνίων είναι η, όσο το δυνατόν συντομότερη, αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης, των οδικών δικτύων και της παραλιακής ζώνης.
Το πέρασμα του κυκλώνα άφησε το δήμο Σικυωνίων πληγωμένο, αλλά όρθιο. Τα προβλήματα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πολλά και η μάχη των Σικυώνιων συνεχίζεται σε όλα τα μέτωπα. Οι άνθρωποι του δήμου, υπάλληλοι, αιρετοί και εθελοντές παραμένουν παρόντες, στην πρώτη γραμμή, σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα, εξαντλώντας την ενέργειά τους στην καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών, στην ενημέρωση, υποστήριξη και ανακούφιση των πληγέντων. Και μόνον εκεί…