Αγροτική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, στα γραφεία της Διεύθυνσης Γεωργίας, στο Διοικητήριο Λακωνίας.
Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ), έθεσαν στην Προϊσταμένη της Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κα Βασιλική Θεοχαράκου, ζητήματα που αφορούσαν στη δακοκτονία, στις επιδοτήσεις και στην κτηνοτροφία.
Ο Πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας Βασίλειος Βρουλίτης, τόνισε στην κα Θεοχαράκου πως η υπάρχει η ανάγκη εκπόνησης ενός επιστημονικού σχεδιασμού για το ζήτημα της δακοκτονίας και πρόσθεσε μιλώντας για τους μικρομεσαίους αγρότες πως «τα τελευταία χρόνια καταστρέφονται».
«Ποιος κτηνοτρόφος θα πουλήσει με 30-40 λεπτά το λίτρο; Ποιος θα ζήσει; Αυτή τη στιγμή καταστρέφεται η ελληνική κτηνοτροφία. Ο στόχος της Ε.Ε. είναι να ξεκληριστεί ο μικρομεσαίος αγρότης», σημείωσαν μεταξύ άλλων οι διαμαρτυρόμενοι.
Τα μέλη του Δ.Σ. ζήτησαν να μεταφερθούν τα αιτήματά τους στο υπουργείο και να υπάρχει συνεργασία με την Υπηρεσία μέχρι να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη.
Όπως αναφέρουν και σε σχετική ανακοίνωσή τους, «η ΟΑΣΠΠ, οι Αγροτικοί Σύλλογοι, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκφράζεται μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ), αγωνιστικά διεκδικούμε»:
• Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος.
• Ακατάσχετο 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς,
• Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο, διεκδικούμε 12.000 ευρώ ατομικό αφορολόγητο όριο και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
• Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ενημερότητας, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 και στα 55 για τους άντρες και τις γυναίκες αντίστοιχα.
• Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς.
• Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
• Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ. διεκδικούμε δημόσιο ΕΛΓΑ με ουσιαστική κρατική ενίσχυση και στήριξη που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.
Πηγή: apela.gr