Σε μια άκρως δημοκρατική διαδικασία, της συμμετοχής των πολιτών στην διαβούλευση για το πως θα γίνουν οι εργασίες ανάδειξης και συντήρησης του Πάρκου Κολοκοτρώνη, προέβη ο Δήμος Ναυπλιέων την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018.
Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος στο χώρο του πάρκου μπροστά στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη για πρώτη φορά μαζί με όλους τους θεσμικούς φορείς της πόλης και δημότες, ξεκίνησαν μια ανοιχτή συζήτηση για το πώς θα ήθελαν την διαμόρφωση του συγκεκριμένου χώρου.
Σε πρόσφατο δημοτικό σύμβουλο ελήφθη απόφαση να υλοποιηθεί μελέτη ανάπλασης του πάρκου με εξασφάλιση 300.000 ευρώ από το “Πράσινο Ταμείο” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως προς το περιεχόμενο της ανάπλασης, όπως είπε ο Δήμαρχος Ναυπλίου Δημ. Κωστούρος, πέρα από το δημοτικό συμβούλιο, άποψη έχουν όλοι οι δημότες και φορείς.
Πρόκειται για το κεντρικό πάρκο του Ναυπλίου όπου δεσπόζει ο έφιππος ανδριάντας του Θ. Κολοκοτρώνη , τα παρτέρια με τα λουλούδια και τα κανόνια πάνω στα οποία έχουν παίξει και μεγαλώσει γενιές παιδιών.
Μετά το Δήμαρχο μίλησαν η μηχανικός –εντεταλμένη σύμβουλος του δήμου Δήμητρα Κατσαφάρα , ο μελετητής Δημ. Ξυπολιάς , οι επικεφαλής των παρατάξεων Χ. Γραμματικόπουλος, Δ. Δρούγκας, Χ. Αντωνιάδης, Γ. Πινάτσης, ο πρώην Δημαρχος Π. Αναγνωσταράς, η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας Α. Ππαδημητρίου αλλά και απλοί πολίτες που εξέφρασαν τη γνώμη τους , για ένα χώρο που απολαμβάνουν καθημερινά ντόπιοι και επισκέπτες.
Το υλικό αυτής της διαβούλευσης θα τεθεί εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα πάρει και την τελική απόφαση ως προς το περιεχόμενο της ανάπλασης , με τη σύμφωνη γνώμη βέβαια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Το πάρκο Κολοκοτρώνη είναι ένα πάρκο στο κέντρο του Ναυπλίου, αφιερωμένο στη μνήμη του ”Γέρου του Μοριά”.
Το πάρκο διαμορφώθηκε με την επέκταση της πόλης μέχρι τη θέση του Σιδηροδρομικού Σταθμού και πραγματοποιήθηκε με διάταγμα του 1901.
Στο κέντρο του πάρκου βρίσκεται το ομώνυμο άγαλμα, ο έφιππος ανδριάντας του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, που αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα δημιουργήματα της νεοελληνικής γλυπτικής.
Φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Λάζαρο Σώχο στο Παρίσι, το Άγαλμα Κολοκοτρώνη χυτεύτηκε το 1894 στο χυτήριο Τιεμπό του Παρισίου (σε δύο αντίτυπα) και το 1895 μεταφέρθηκε στην Ελλάδα.
Πηγή: argolikeseidhseis.gr