Η πρώτη κατεδάφιση αυθαιρέτου σε ρέμα στη Μάνδρα ξεκίνησε χθες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Αφορά μια παράνομη καντίνα στο ρέμα Σούρες, ενώ θα ακολουθήσει δεύτερη την επόμενη εβδομάδα. Συνολικά θα κατεδαφιστούν 27 κατασκευές, οι οποίες όλες καταγράφηκαν μετά την περυσινή τραγωδία.
Η μπουλντόζα ανέβηκε χθες στο 30ό χλμ. της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θηβών για να κατεδαφίσει μια καντίνα 60 τ.μ. σε τσιμεντένια βάση. Στην περιοχή εκείνη το ρέμα Σούρες «έσκαψε» το υπέδαφος παράλληλα με τον δρόμο, παρασύροντας τμήματά του. Η παράνομη καντίνα βρισκόταν εκεί καιρό, δίπλα στην κοίτη του ρέματος, ενώ εσχάτως είχε «μεγαλώσει» με την προσθήκη ενός τροχόσπιτου (που απομακρύνθηκε χθες).
Πιο ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση της δεύτερης καντίνας, που βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. από την πρώτη και πρόκειται να κατεδαφιστεί την επόμενη εβδομάδα. Είχε αρχικώς παρασυρθεί από το ρέμα, το οποίο άφησε στη θέση του μόνο ένα κομμάτι της περίφραξής της. Το γεγονός δεν πτόησε τον ιδιοκτήτη της που, μετά την καταστροφή, έστησε νέα καντίνα. Μάλιστα, οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχαν χθες την πληροφόρηση ότι ο ιδιοκτήτης της επιχειρεί να ανακόψει την κατεδάφιση… μετακινώντας κάθετα την καντίνα (ώστε να υποστηρίξει ότι το πρωτόκολλο κατεδάφισης την έχει καταγεγραμμένη οριζόντια, επομένως πρόκειται για διαφορετικό αυθαίρετο και πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία από την αρχή). Αν και πολύ ευρηματική, η πρακτική αυτή δεν είναι ασυνήθιστη, καθώς συχνά οι αυθαιρετούντες επικαλούνται την προσθήκη νέων αυθαιρεσιών προκειμένου να αμφισβητήσουν την ισχύ του πρωτοκόλλου με βάση το οποίο οι υπηρεσίες εκτελούν μια κατεδάφιση.
Η «μαύρη λίστα» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης περιλαμβάνει 27 αυθαίρετα στα ρέματα Σούρες, Αγία Αικατερίνη και Σκυλόρεμα, από μάντρες και επιχωματώσεις μέχρι κανονικά σπίτια. Ολα καταγράφηκαν μετά την καταστροφή από την πολεοδομία Ελευσίνας και κατόπιν οι υποθέσεις εστάλησαν στο ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Αμφισβητήσεων) όπου οριστικοποιήθηκαν. Βέβαια μπορεί η μπουλντόζα να μην τα βρει όλα στη θέση τους, όχι μόνο λόγω… τοπικών μετακινήσεων, αλλά επειδή ορισμένοι από τους αυθαιρετούντες έσπευσαν να τα κατεδαφίσουν με ίδια μέσα, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με τα έξοδα της κατεδάφισης. Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: όταν ένα ρέμα δεν έχει οριοθετηθεί, ώστε να έχει όρια επί χάρτου, τότε η πολεοδομία πρέπει να υποθέσει πού βρίσκεται η βαθιά του κοίτη και αντιστοίχως η ελάχιστη απόσταση από αυτήν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, επειδή η πλημμύρα δυστυχώς προηγήθηκε της πολεοδομίας, τα αυθαίρετα που καταγράφηκαν βρίσκονται στην πραγματική ζώνη πλημμύρας και όχι σε μια «υποθετική».
Πηγή: Καθημερινή