Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ επισκέφθηκε χτες Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου το ξενοδοχείο ΓΑΛΑΞΙΑΣ, όπου εδώ και τρεις βδομάδες φιλοξενούνται 500 μετανάστες.
Πρόκειται για νεαρές οικογένειες με παιδιά, ως επί το πλείστον Συρίων, Ιρακινών και Παλαιστινίων.
Ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας ήταν παρών, συνεργάστηκε με την ομάδα ΚΕΕΛΠΝΟ, με στόχο να διευκολύνει και να ολοκληρώσει το έργο της, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της. Τα μέλη του κλιμακίου αποτελούσαν η Ιατρός –μικροβιολόγος κ. Βώρου, εξειδικευμένη και με εμπειρία σχετικά με την τοπική ιατρική των χωρών της Συρίας, της Παλαιστίνης και του Ιράκ, 1 νοσηλεύτρια του ΚΕΕΛΠΝΟ, 3 υπάλληλοι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (μεταφραστής, ψυχολόγος, κοινωνιολόγος) και ένας νοσηλευτής από το Κ. Υγείας Κρανιδίου.
Η ομάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αναλάβει την ευθύνη να:
1. Να εποπτεύσει όλους τους χώρους του ξενοδοχείου, μαγειρεία, εστιατόρια, κοινόχρηστους χώρους, δωμάτια.
2. Να ελέγξει την υγειονομική πιστοποίηση του ξενοδοχείου, προγράμματα καθαρισμού, απολύμανσης, απεντόμωσης, υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και νερού.
3. Να διαπιστώσει την κατάσταση της υγείας και της ατομικής υγιεινής των μεταναστών, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, καθώς γίνεται ήδη καταγραφή των παθήσεων που αφορούν τον μεταναστευτικό πληθυσμό.
Στόχος του κλιμακίου είναι:
1. Να δώσει κατ’αρχήν την Υγειονομική εικόνα του μεταναστευτικού πληθυσμού.
2. Να δώσει Υγειονομικές οδηγίες, γραπτές και προφορικές, σε όλους τους φιλοξενούμενους και τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο. Την επόμενη εβδομάδα θα έχει τεθεί σε εφαρμογή Πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και σχέδιο εμβολιασμού για όλον τον ενήλικο και ανήλικο πληθυσμό.
Η επικεφαλής ιατρός της ομάδας ΚΕΕΛΠΝΟ Κ. Βώρου, μας ανέφερε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ υποστηριζόμενο από τις υπηρεσίες του Κ. Υγείας Κρανιδίου, έχει τον πλήρη υγειονομικό έλεγχο της κατάστασης των μεταναστών και θα τον διατηρεί με τακτικούς ελέγχους. Από την πρώτη επίσκεψη και τα στοιχεία που της γνωστοποιήθηκαν από το Κ. Υγείας Κρανιδίου, προκύπτει ότι:
*ΔΕΝ υπάρχει μεταδοτική ασθένεια.
* Τα ποσοστά σε ιώσεις είναι χαμηλά και στατιστικά σε φυσιολογικά όρια για τον πληθυσμό.
Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την κατάσταση της υγείας των μεταναστών και πολύ περισσότερο για την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Κάθε αντίθετη είδηση δεν βασίζεται σε αληθή και επιστημονικά δεδομένα. Είναι δε δεκτή και ωφέλιμη κάθε προσπάθεια από Συλλόγους, φορείς και μεμονωμένα άτομα, σε συνεργασία με τους ανθρώπους- επιστήμονες του Δ.Ο.Μ να εκδηλώσουν έμπρακτα κινήσεις για αλληλεγγύη και στήριξη στους ξεριζωμένους από τις πατρίδες τους, μετανάστες.
Πηγή: argonafplia.gr