Ο Άρειος Πάγος θα είναι αυτός που θα αποφασίσει οριστικά για τα ομοφοβικά σχόλια του Μητροπολίτη Αμβρόσιου, όπως δηλώνει μία εκ των τριών δικηγόρων της πολιτικής αγωγής στη δίκη, η Κλειώ Παπαντολέων, μετά και την δήλωση των νομικών του εκπροσώπων ότι «θα ασκήσουν αναίρεση, για να οδηγήσουν την υπόθεση στον Άρειο Πάγο».
Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, χθες Δευτέρα κρίθηκε ένοχος από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου και όπως υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι η καταδικαστική απόφαση εναντίον του, που του επιβάλλει ποινή φυλάκισης 7 μηνών με αναστολή θα μπορούσε να κινητοποιήσει το Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ωστόσο, ειδικά σε περιπτώσεις πλημμελημάτων, συνήθως αναμένεται η αμετάκλητη απόφαση για την εκάστοτε υπόθεση.
Μιλώντας για τη σημασία της έκβασης της δίκης, τα σχόλια περί «τοιούτων που κουνιούνται», και τη στάση της Εκκλησίας η Κλειώ Παπαπαντολέων, μια εκ των τριών δικηγόρων της πολιτικής αγωγής, που «στρίμωξαν» τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο, στην ιστοσελίδα iefimerida.gr, δηλώνει ότι: «Δεν έχει σημασία η αναστολή, ούτε ενδιαφέρει αν καταδικάστηκε σε 7 μήνες, 7 ημέρες ή 7 χρόνια. Το θέμα ήταν να καταδικαστεί. Αυτή η απόφαση παράγει αποτελέσματα πολιτικά και παιδαγωγικά και γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία».
Οπως εξηγεί «είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται τόσο υψηλόβαθμος ιεράρχης και μάλιστα για τέτοιου τύπου αδικήματα. Γιατί πρέπει να επισημάνουμε ότι τόσο η κατάχρηση όσο και ο αντιρατσιστικός νόμος έχουν διατάξεις που δύσκολα εφαρμόζονται».
Η κυρία Παπαπαντολέων και οι δυο συνάδελφοί της, Κώστας Κοσμάτος, Χρήστος Λαμπάκης, εκπροσωπούν τους 9 ανθρώπους -μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας- που υπέβαλλαν την πρώτη μήνυση. Οπως αναφέρουν, πρόκειται για ανθρώπους δραστήριους στα της κοινότητας, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, που δεν συνηθίζουν να κινούνται δικαστικά.
«Το σημείο που “πυροδότησε” την αντίδρασή τους ήταν ότι ο συγκεκριμένος ιεράρχης, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων δεν είναι ο οποιοσδήποτε πολίτης. Πρόκειται για έναν άνθρωπο με πολύ μεγάλη απήχηση και απεύθυνση, που δεν είναι “χθεσινός”, και είναι χαρισματικός, ανεξάρτητα από το πως το χρησιμοποιεί. Τα λόγια του έχουν πρόσβαση στο νου και τη ψυχή των ανθρώπων που τον ακούνε. Ηταν λόγος που κινητοποιούσε το κοινό του σε πράξεις» όπως αναφέρει η Κλειώ Παπαντολέων.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, η δικηγόρος αναφέρει ότι ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων «παρά τους ελιγμούς και τις διγλωσσίες, υπερασπίστηκε, και επί της ουσίας, σθεναρά την άποψή του. Είπε “εγώ εκφράζω τον λόγο του Θεού”, πως “αυτό λένε οι ιεροί κανόνες” και πως “δεν μπορείτε να με κρίνετε”».
Την ίδια ώρα, από τη θέση των συνηγόρων υπεράσπισης, όπως λέει, «ακούστηκαν διάφορα για “τοιούτους”, όπως ερωτήσεις για το αν “κουνιούνται στον δρόμο”, αναφορές που περιορίστηκαν με τη δική μας παρέμβαση».
Σύμφωνα με την κυρία Παπαπαντολέων, οι νομικοί εκπρόσωποι του Μητροπολίτη Αμβρόσιου «είπαν ότι θα ασκήσουν αναίρεση, για να οδηγήσουν την υπόθεση στον Αρειο Πάγο. Ηταν αναμενόμενο. Θα είμαστε, όμως, κι εμείς εκεί. Είναι αυτό που λέμε “θα τα πούμε στον Αρειο Πάγο”» προσθέτει η ίδια.
Ο νόμος περί των Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων προβλέπει ότι ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων θα μπορούσε να παραπεμφθεί σε Συνοδικό Δικαστήριο, μετά την καταδικαστική απόφαση, καθώς σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν το αρμόδιο δικαστήριο ενημερώνει την Ιερά Σύνοδο εγγράφως.
Παρά ταύτα, το μέτρο έχει χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις πιο βαρέων αδικημάτων, με την τελική κρίση να είναι στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας της Ιεράς Συνόδου. Αυτό είναι το Σώμα που θα κρίνει αν συνίσταται εξύβριση ή σκανδαλισμός των πιστών από τα λόγια του Μητροπολίτη Καλαβρύτων.
«Εχει ένα ενδιαφέρον το τί θα κάνει η Εκκλησία. Είναι λογικό να περιμένει την αμετάκλητη απόφαση του Αρειου Πάγου. Ομως πέρα από την οποιαδήποτε ποινή ή κύρωση, η Εκκλησία θα πρέπει να τοποθετηθεί στο ζήτημα, να καταδικάσει, έστω με μια ανακοίνωση. Γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμβρόσιος εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο, ούτε και είναι ο μόνος» λέει σημειώνει η Κλειώ Παπαπαντολέων.
Πηγή: patrastimes.gr