Για όσους τις γνωρίζουν, είναι ένα νόστιμο “αποκριάτικο” πιάτο από την εποχή των γιαγιάδων μας, για κάποιους από εμάς είναι ένα αρωματικό και γευστικό ταξίδι πίσω στο χρόνο . Eίναι οι αναμνήσεις μας, με τη μάνα στην κουζίνα να ζυμώνει και τον πατέρα να φέρνει το κρασί απ’ το υπόγειο.
Για τους υπόλοιπους, σας πληροφορώ ότι αποτελεί μια πανεύκολη -και ασυνήθιστη- πρόταση για το οικογενειακό τραπέζι, ένα μεσημέρι Κυριακής κι όχι μόνο.
Οι “γκόγκλιες” ή “γκόγκιες” είναι σπιτικά χειροποίητα ζυμαρικά, μια αγαπημένη παραδοσιακή αργείτικη συνταγή με αρβανίτικες ρίζες
Συνοδεύονται -αν θέλει κανείς- εξαίσια με μπριζολάκια και λευκό κρασί. Όμως και μόνα τους είναι απόλαυση.
Υλικά για 2-4 άτομα
-1 κιλό αλεύρι σταρένιο
-φρέσκια μαγιά
-λίγο αλάτι
-νερό όσο πάρει (χλιαρό)
Για την γαρνιτούρα
-λίγο λάδι
-καλή μυζήθρα ή ξηρό ανθότυρο
Εκτέλεση
Ζυμώστε όλα τα υλικά ώστε να γίνει μια μπάλα ζύμης που δεν κολλάει στα χέρια. Αφήνετε μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Κόψτε την ζύμη σε μεσαία τετράγωνα και πλάστε μακριά κορδόνια ζύμης για να φτιάξετε τα μακαρόνια.
Κόψτε τα σε κομματάκια 1,5 εκ και πασπαλίστε τα με μπόλικο αλεύρι να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Κουφώστε με τα δύο δάχτυλα ένα-ένα τα κομματάκια ώστε να κάνουν λεπτό τοίχωμα και να είναι ομοιόμορφο σε όλο το πλάτος τους.
Βάλτε νερό να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη στα ¾. Κοσκινίστε τα μακαρόνια και ρίξτε τα να βράσουν όλα μαζί περίπου 25 λεπτά ανακατεύοντας που και που με την τρυπητή κουτάλα γιατί φουσκώνει το νερό.
Προσοχή, σε όλη την διάρκεια του βρασμού τα μακαρόνια πρέπει να καλύπτονται με νερό. Όταν τα μακαρόνια καθίσουν στην κατσαρόλα είναι έτοιμα.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και στραγγίστε τα μακαρόνια στο σουρωτήρι. Βγάλτε με την τρυπητή κουτάλα και βάλτε τα σε πιατέλα ή σε πιάτα σε στρώσεις με μυζήθρα ανάμεσα.
Ζεσταίνετε το λάδι στο τηγάνι. Όταν ζεσταθεί αρκετά, περιχύνετε τα μακαρόνια μ’ αυτό.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!