Καλοκαίρι 2018. Πυρκαγιά, μετά από εμπρησμό φασιστικής ομάδας, κάνει στάχτη καταυλισμό των εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, όπου διέμεναν 400 άτομα. Φωτιά είχε ξεσπάσει και το 2006. Είναι η ίδια περιοχή, που το 2013 οι εργάτες, όταν διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα δέχθηκαν πυροβολισμούς από τους ένοπλους επιστάτες, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 31 εργατών, οχτώ εξ αυτών σοβαρά.
Χειμώνας 2019. Τίποτα δεν έχει αλλάξει στα φραουλοχώραφα και στους δεκάδες καταυλισμούς των μεταναστών εργατών γης στην περιοχή, εκτός ότι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις αυξήθηκαν: ο κόσμος θέλει φράουλες.
Οι συνθήκες διαβίωσης των εργατών άθλιες. Άνθρωποι στοιβαγμένοι. Για να πιούν νερό αγοράζουν εμφιαλωμένα μπουκάλια. Οι τουαλέτες αυτοσχέδιες και η δυσοσμία ήδη αισθητή. Ο συνδυασμός των υλικών στον καταυλισμό εκρηκτικός: ο σκελετός των παραπηγμάτων κατασκευάζεται από καλάμια. Ακολουθεί πλαστικό, κουβέρτες για μόνωση και από πάνω πάλι πλαστικό. Στο εσωτερικό οι άνθρωποι έχουν φιάλες υγραερίου για μαγείρεμα.
Το μοντέλο που ακολουθείται είναι συνήθως το εξής: Αρχικά υπάρχει ένα οίκημα μόνο του σε ένα αγρόκτημα με κανονική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευάγγελος Ντούβλης, νομικός σύμβουλος της οργάνωσης Generation 2.0 Red, η οποία από το Δεκέμβριο του 2018 έχει συστήσει το «Παρατηρητήριο για τη Μανωλάδα» (Manolada Watch). Δίπλα ή κολλητά σ’ αυτό κατασκευάζονται τα παραπήγματα-δορυφόροι. Συχνά, αλλά όχι πάντα, παρέχεται ηλεκτρικό ρεύμα σε αυτά τα παραπήγματα από το κανονικό οίκημα. Τέτοιου τύπου παραπήγματα-δορυφόροι υπάρχουν δεκάδες αυτή τη στιγμή και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες αφίξεις θα πολλαπλασιαστούν τον επόμενο μήνα.
Τον Ιανουάριο, από όπου και η τελευταία αναφορά του «Παρατηρητηρίου», υπήρχαν περίπου 6.500 εργάτες από το Μπαγκλαντές, 200 από το Πακιστάν και κάποιοι ακόμα από ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Αλβανία). Όσο περνάει ο καιρός, οι ανάγκες για εργατικά χέρια αυξάνονται, με αποκορύφωμα την περίοδο της συγκομιδής της φράουλας, όπου το εργατικό δυναμικό ανέρχεται σε 10.000 άτομα.
Πενήντα ευρώ ή και παραπάνω πληρώνει ο καθένας στον ιδιοκτήτη του χωραφιού κάθε μήνα για να κοιμάται σε μια γωνία κάποιας καλύβας-παραπήγματος, με άλλα δέκα, είκοσι και παραπάνω άτομα. Σχετικά με το μεροκάματο, έχει διαμορφωθεί στα 24 ευρώ, όπου το ένα ευρώ πηγαίνει στον μεσάζοντα για προμήθεια.
«Ένα από τα βήματα που επιβάλλεται να προχωρήσουν, πέραν των άλλων, είναι η αντικατάσταση του νόμου 13Α/4251/14, με τον οποίο η άδεια παραμονής ενός εργάτη συνδέεται με τον εργοδότη. Ο εργαζόμενος γίνεται έρμαιο του αφεντικού. Αν δεν του κάνει τα χατίρια, μπορεί ο δεύτερος να άρει την άδεια. Στην ουσία νομιμοποιείται η καταναγκαστική εργασία, σύμφωνα με τα όσα λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ντούβλης.
Ακόμα χειρότερα, στα Φιλιατρά της Μεσσηνίας, 100 με 150 εργάτες γης αφρικανικής προέλευσης δεν μπορούσαν να μισθώσουν τίποτα για να μείνουν. Η άρνηση έχει να κάνει με ρατσιστικό λόγο, υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ντούβλης. Αποτέλεσμα, βρήκαν οι άνθρωποι στέγη στο υπόστεγο του νεκροταφείου Φιλιατρών.
Πηγή: patrastimes.gr