Ήταν μια πραγματικά μεγάλη βραδιά στο φινάλε της Αποκριάς η χθεσινή στα Λεχαινά. Η διοργάνωση του Γενιτσαρίστικου χορού, του εθίμου που αναβιώνει η τοπική κοινωνία και ο Εθιμοτοπικός Όμιλος Λεχαινών, στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία.
Η αυξημένη συμμετοχή από εφτά “πλούσιες” γκοτσαριές απο τα Λεχαινά (δύο παιδικές, μια εφηβική και μια ανδρική), από τη Μυρσίνη (παιδική και ανδρική) και το Στρούσι (ανδρική), γέμισε το κέντρο της μικρής πόλης με κόσμο και ήχους από τα νταούλια και τους ζουρνάδες.
Κάθε γκοτσαριά έκανε την εμφάνισή της διαδοχικά και στο φινάλε όλες μαζί ενώθηκαν ανεβάζοντας το γλέντι που στήθηκε κατακόρυφα και παρασύροντας το κοινό στο ρυθμό και στο χορό…
Κάθε ομάδα (τσετιά) αποτελείται από 11 φουστανελλοφόρους χορευτές, οργανωμένους σε τριάδες ,στο κέντρο των οποίων δεσπόζει ο αρχηγός, ο Γενίτσαρης που κρατά στο χέρι του το κιλούμι, ένα μέτριου πάχους κοντόξυλο που στο πάνω μέρος του έχει καρφωμένο ένα σίδερο σαν τσεκούρι τυλιγμένο με ένα μεταξωτό μαντήλι και ο οποίος διευθύνει την παρέα.
Αυτοί που τον περιστοιχίζουν ονομάζονται γκότσηδες και κρατούν στα χέρια τους ασημένια χαρμπιά , (πρωτόγκοτσης, δευτερόγκοτσης, γκοτσάδες) , αναμεσά τους περιφέρονται κρατώντας πορτοκάλι με μοσχοκάρφια και προκαλώντας τους χορευτές , οι μπούλες, άντρες ντυμένοι με στολή Αμαλίας, ενώ την ομάδα ακολουθούν, προστατευοντάς την ταυτόχρονα, ένας γέρος ντυμένος τσοπάνης με γκλίτσα και μια γριά (μεταμφιεσμένος άντρας κι αυτός).
Στόχος στην εποχή της Τουρκοκρατίας ήταν μέσα απο την συνάντηση των γκοτσαριών, να περάσει το μήνυμα που ήταν κρυμμένο στο πορτοκάλι που κρατούσαν οι μπούλες για να με τους πάρουν χαμπάρι οι μπούλες…
Ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ σε δηλώσεις του τόνισε ότι “…όπως κάθε χρόνο το Σαββάτο πριν το Καρναβάλι έχουμε το αντάμωμα των Γενίτσαρων. Οι Γκοτσαριές από το Στρούσι, τη Μυρσίνη και τα Λεχαινά. Ο κόσμος αγαπά το έθιμο και έρχεται να το παρακολουθήσει. Τα παιδιά είχαν πολύ κέφι, ωραίο χορό και όλοι περάσαμε ωραία. Είναι μια παράδοση του τόπου που παρουσιάζουμε κάθε χρόνο. Αύριο (σ.σ. σήμερα) έχουμε τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση εδώ στα Λεχαινά, στο πιο παλιό καρναβάλι του νομού. Κάθε χρόνο γίνεται καλύτερο και περιμένουμε όλο τον κόσμο απο όλο το νομό για να διασκεδάσουν μαζί μας”.
Η πρόεδρος του Εθιμοτοπικού Ομίλου Εκδηλώσεων Λεχαινών, Βιργινία Σχίζας αναφέρθηκε στο φετινό Γενιτσαρίστικο χορό. “Εφτά ομάδες από λεβέντες μικρούς και μεγάλους αντάμωσαν στα Λεχαινά. Ομάδες από τα Λεχαινά, τη Μυρσίνη και το Στρούσι. Να ευχαριστήσουμε τα παιδιά που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Το έθιμό ανάγεται στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Αναβίωσε ξανά το 1954 στα Λεχαινά, διακόπηκε στη δικτατορία και συνεχίζεται από το 1976 έως σήμερα χωρίς διακοπή. Ο σύλλογος με την εθελοντική βοήθεια όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, προσπαθεί να είναι κάθε χρόνο και καλύτερο το έθιμο”.
Πηγή: ilialive.gr