Ανθρώπινες συνθήκες ζωής ζητούν οι τσιγγάνοι που μένουν στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας.
Ζητούν μάλιστα αυτό να γίνει είτε στο χώρο του καταυλισμού (στο χώρο δηλαδή που ανήκει στο κράτος και τον έχουν καταλάβει) είτε και σε άλλες περιοχές, σε απόσταση μέχρι 4 χιλιόμετρα από τον οικιστικό ιστό της Καλαμάτας, όπως ορίζει η αρμόδια κρατική υπηρεσία. Οι τσιγγάνοι της Αγίας Τριάδας απέκλεισαν τη μετεγκατάστασή τους στην Μπιρμπίτα, αναφέροντας πως είναι χώρος που δεν ενδείκνυται.
Για τα αιτήματά τους αυτά ενημέρωσαν χθες υποψηφίους δημάρχους της μεσσηνιακής πρωτεύουσας που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή τους, σε συνάντηση που έγινε χθες το μεσημέρι στον καταυλισμό, σε καλό κλίμα.
Ηταν η πρώτη φορά που αιρετοί του δήμου συζήτησαν σε τέτοιο κλίμα με τους τσιγγάνους, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών μέσων ενημέρωσης, στο χώρο του καταυλισμού που μέχρι τώρα ήταν άβατο.
Οπως έγινε γνωστό, στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας μένουν 67 οικογένειες και στο γειτονικό 16ο Δημοτικό Σχολείο φοιτούν σε τάξη υποδοχής αρκετά τσιγγανόπαιδα.
Η συνάντηση έγινε, καθώς οι τσιγγάνοι του καταυλισμού δημιούργησαν σύλλογο με την επωνυμία “Σύλλογος Ελλήνων Αθιγγάνων Φυλή Χαλκιδέων Συνοικισμός Αγίας Τριάδος”.
Από τους 3 πολίτες που βοήθησαν στη συγκρότηση του συλλόγου, η Χαρά Κιουρή εξέφρασε την ελπίδα ότι με το σύλλογο τα ζητήματα που αφορούν τους τσιγγάνους της περιοχής μπορούν να μπουν σε διαδικασία επίλυσης και παρατήρησε πως συλλογικά θα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα.
Η Γεωργία Φάσσου (η δεύτερη από τους 3 πολίτες) έκανε λόγο για 35 χρόνια εγκληματικής αδιαφορίας και προέτρεψε να υπάρξει χαρτογράφηση για το τι γίνεται στο δήμο και με τις άλλες φυλές. Παραδέχθηκε ότι στην περιοχή του καταυλισμού έχει γίνει και καταπάτηση ιδιωτικών χώρων, αλλά ανέφερε πως οι τσιγγάνοι δεν έχουν πού να πάνε. Παρατήρησε ότι “πρέπει να αποδοθούν οι περιουσίες στους ανθρώπους”, αλλά υποστήριξε πως “και οι τσιγγάνοι δεν μπορούν να μείνουν στο δρόμο”. Ενημέρωσε ακόμα ότι 17,7 στρέμματα, απ΄ αυτά που έχουν καταληφθεί, ανήκουν στον πρώην ΟΕΚ (τώρα στον ΟΑΕΔ) και προσδιόρισε πως “σε αυτόν το χώρο δεν μπορούν να φτιαχτούν περισσότερες από 20 κατοικίες”.
Ο πρόεδρος του νεοσύστατου συλλόγου των τσιγγάνων Βασίλης Δημητρίου παρατήρησε ότι “οι συνθήκες διαβίωσης είναι απαράδεκτες, υπάρχει κίνδυνος δημόσιας υγείας”. Επέρριψε ευθύνες στο Δήμο Καλαμάτας και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, και επεσήμανε πως “δεν έχουμε νερό και ρεύμα και συνυπάρχουμε με τα ποντίκια”. Είπε ότι “είμαστε δημότες και πρέπει να απολαμβάνουμε τα κοινωνικά αγαθά”, ενώ σημείωσε πως “την Καλαμάτα την αγαπάμε, εδώ έχουμε γεννηθεί, μεγαλώσει και ζούμε”.
Ο δάσκαλος της τάξης υποδοχής τσιγγανόπαιδων στο γειτονικό 16ο Δημοτικό Σχολείο Δημήτρης Στεργιούλης (στη συνάντηση παρίσταντο τσιγγανόπαιδα – μαθητές με ελληνικές σημαιούλες) είπε ότι “ήταν δική μου επιλογή μια τέτοια τάξη και δεν το έχω μετανιώσει”. Παρατήρησε πως “τα πάντα είναι θέμα παιδείας, η μόρφωση, το σχολείο μπορούν να βοηθήσουν” και ανέφερε ότι “ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών τσιγγάνων κοινωνικοποιήθηκε πλήρως. Είναι παιδιά – διαμάντια ως χαρακτήρες”.
Ο ίδιος ανέφερε ότι πρέπει να ενδυναμωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Επισημαίνοντας τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως “είμαστε αναγκασμένοι να φροντίζουμε και για παπούτσια στα παιδιά, να κλείνουμε ραντεβού σε γιατρούς και να κάνουμε τους γονείς και τους παππούδες, γιατί αυτοί είναι στη φυλακή. Πρέπει πρώτα να μάθουν πώς κάθονται στη τάξη, πότε σηκώνονται, πώς πάνε στην τουαλέτα, και μετά να μάθουν τα γράμματα”.
Αναφερόμενος και στις υποχρεώσεις, στις αλλαγές που πρέπει να κάνουν οι τσιγγάνοι, ο κ. Στεργιούλης παρατήρησε: “Θα πρέπει να μάθουν να πηγαίνουν τα παιδιά κανονικά στο σχολείο, να τα πάνε και στο Νηπιαγωγείο. Να σταματήσουν την παραβατικότητα, πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι ίδιοι. Να σταματήσουν τα παιδιά να αρραβωνιάζονται από το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό, ώστε να μη σταματούν το σχολείο. Υπάρχει και πρόβλημα αιμομιξίας. Να μην παντρεύονται τα πρώτα ξαδέλφια, έχουν προβλήματα τα παιδιά που γεννιούνται”.
Η εκπρόσωπος του τοπικού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δήμητρα Ψαρούλη διαβεβαίωσε ότι “είμαστε δίπλα σας, με βάση τις δυνατότητες που έχουμε”.
Στη συνάντηση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν, με διαφορετικό ύφος και διάφορες επισημάνσεις οι υποψήφιοι δήμαρχοι (με τη σειρά που μίλησαν) Ελένη Αλειφέρη, Βασίλης Κοσμόπουλος, Δημήτρης Οικονομάκος, Τόνια Κουζή, Θανάσης Βασιλόπουλος, εκ μέρους του Μανώλη Μάκαρη ο υποψήφιος σύμβουλος Βασίλης Δωδέκατος και του Μιχάλη Αντωνόπουλου ο υποψήφιος Βασίλης Σαμαρτζής. Κοινή ήταν η άποψη πως το ζήτημα των τσιγγάνων πρέπει να εξεταστεί με υπευθυνότητα μετά τις εκλογές.
Πηγή: eleftheriaonline.gr