Αρχική Ν. Ηλείας «Ξεμένει» από φοιτητές ο Πύργος – Προβληματισμός και για το ΤΕΙ Αμαλιάδας

«Ξεμένει» από φοιτητές ο Πύργος – Προβληματισμός και για το ΤΕΙ Αμαλιάδας

Σε παρτίδα πόκερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση συγχώνευσης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, καθώς το Σχέδιο Νόμου που διέρρευσε το βράδυ της Παρασκευής στην δημοσιότητα φέρνει ανατροπές και την Ηλεία παρατηρητή των εξελίξεων, ενώ έντονη φαίνεται ότι είναι η δυσαρέσκεια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αντιδράσεις και από την πλευρά του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το Σχέδιο Νόμου, το οποίο διέρρευσε από την ιστοσελίδα e-sos φέρνει στην Ηλεία δύο Τμήματα, τα οποία εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ωστόσο όλα δείχνουν ότι ο Πύργος, που θα  αποκτήσει Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, από το επόμενο Ακαδημαϊκό έτος θα μείνει χωρίς φοιτητές καθώς τα υπάρχοντα τμήματα καταργούνται και το νέο τμήμα θα ξεκινήσει από το Ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και… βλέπουμε!

Η μεν Αμαλιάδα διατηρεί το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, που εντάσσεται στην Σχολή Γεωπονικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, ωστόσο κυριαρχεί η άποψη ότι το Τμήμα θα είναι θνησιγενές καθώς ιδρύονται παρεμφερή Τμήματα σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι και από την άλλη πλευρά υπάρχει και η Καλαμάτα που αποτελεί πόλο έλξης για τους φοιτητές.

Ο δε τίτλος του Τμήματος ‘Τεχνολόγων Γεωπόνων’ προκαλεί έντονο προβληματισμό τόσο στον κύκλο των φοιτητών όσο και των καθηγητών.

Σχολές και Τμήματα

Σύμφωνα με το σχέδιο που διέρρευσε, στο Πανεπιστήμιο Πατρών ιδρύονται οι εξής Σχολές:

α) Νομικών Επιστημών,

β) Γεωπονικών Επιστημών,

γ) Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας.

Σε ότι αφορά τα Τμήματα που ιδρύονται στο Πανεπιστήμιο Πατρών είναι τα εξής 14:

α) Νομικής, με έδρα την Πάτρα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Νομικών Επιστημών,

β) Νοσηλευτικής με έδρα την Πάτρα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας,

γ) Φυσικοθεραπείας με έδρα το Αίγιο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας,

δ) Λογοθεραπείας με έδρα το Αίγιο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας,

ε) Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, με έδρα τον Πύργο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας,

στ) Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, με έδρα το Μεσολόγγι, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών,

ζ) Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής, με έδρα το Μεσολόγγι, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών,

η) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, με έδρα το Αγρίνιο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών,

θ) Τεχνολόγων Γεωπόνων, με έδρα την Αμαλιάδα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών.

ι) Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, με έδρα το Μεσολόγγι, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών,

ια) Γεωργικής Βιοτεχνολογίας, με έδρα το Αγρίνιο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών,

ιβ) Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, με έδρα την Πάτρα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών & Διοίκησης Επιχειρήσεων,

ιγ) Διοίκησης Τουρισμού, με έδρα την Πάτρα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών & Διοίκησης Επιχειρήσεων,

ιδ) Ιστορίας – Αρχαιολογίας, με έδρα το Αγρίνιο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Εισαγωγή φοιτητών μετά το 2020!

Η ακαδημαϊκή λειτουργία των Τμημάτων που ιδρύονται και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, με εξαίρεση τα Τμήματα Νομικής, Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, και Γεωργικής Βιοτεχνολογίας, η έναρξη της ακαδημαϊκής λειτουργίας των οποίων καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Οι έδρες των Σχολών αναμένεται να καθοριστούν δύο μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, με την σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου και σε ότι αφορά την Σχολή Γεωπονικών Επιστημών αναμένεται να είναι το Αγρίνιο.

Ο πρώτος κύκλος σπουδών των Τμημάτων που ιδρύονται έχει διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Εξαιρούνται τα Τμήματα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, στα οποία η απαιτούμενη διάρκεια φοίτησης για την απόκτηση πτυχίου ορίζεται σε δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Να σημειωθεί επίσης ότι στο Πανεπιστήμιο Πατρών ιδρύεται Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (Π.Ε.Κ.) ως ακαδημαϊκή μονάδα του Ιδρύματος, με έδρα τη Ναύπακτο.

Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με λειτουργία στην Πάτρα!

Νέα δεδομένα δημιουργούνται όμως και με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, καθώς κατ’ εξαίρεση εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε., Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε., Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. και Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας και περιέρχονται σε αυτό αυτοδικαίως κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή τα εργαστήρια, ο εξοπλισμός, τα αρχεία, βιβλιοθήκες και λοιπές δομές που εξυπηρετούν τα ανωτέρω Τμήματα.

Πρόκειται για μία κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ηλείου αναπληρωτή καθηγητή και Κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Τάκη Αλεξόπουλου, ο οποίος κάνει λόγο για παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού η πόλη της Πάτρας θα βρεθεί με δύο Πανεπιστήμια, αφού τα τρία Τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα εδρεύουν στην… Πάτρα! Παράλληλα, ο κ. Αλεξόπουλος κάνει λόγο για ‘τιμωρία’ της πόλης του Πύργου, ενώ εκτιμά ότι στην πορεία θα οδηγηθεί σε κλείσιμο το Τμήμα της Αμαλιάδας.

Αντιδράσεις

Συγκεκριμένα ο κ. Αλεξόπουλος δήλωσε στην ‘Π’ : «Η Επιτροπή που είχε εισηγηθεί την συγχώνευση του ΤΕΙ Πελοποννήσου με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, είχε λάβει αποφάσεις που είχαν συμφωνηθεί ομόφωνα. Εμείς, και εγώ συγκεκριμένα, είχαμε προτείνει την δημιουργία Επιστημονικού Ινστιτούτου για τον αθλητισμό στην Αρχαία Ολυμπία και όλοι είχαν συμφωνήσει ότι αυτή ήταν η Πανεπιστημιακή Σχολή που λείπει από την Ηλεία. Ήταν μία σχολή που έπρεπε να την πάρει ο Πύργος και μαζί με την σχολή της Σπάρτης θα είχαν διοικητική έδρα στην Αρχαία Ολυμπία.  Αντί αυτού, το Υπουργείο Παιδείας υιοθέτησε την πρότασή μου αλλά το Τμήμα θα ανήκει στην Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας και θα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πατρών και το δεύτερο είναι ότι δεν θα λειτουργήσει άμεσα. Ενώ το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είχε πει ότι θα μπορούσε να την λειτουργήσει άμεσα. Έτσι, αυτό που θα συμβεί τώρα είναι ότι ο Πύργος θα μείνει χωρίς φοιτητές από την επόμενη χρονιά. Αυτό είναι τιμωρία για τον Πύργο. Από την άλλη πλευρά έχουμε και την παγκόσμια πρωτοτυπία η πόλη της Πάτρας να έχει δύο πανεπιστήμια, αφού τα τρία Τμήματα του ΤΕΙ που περνούν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα έχουν έδρα την Πάτρα. Σε ότι αφορά την Αμαλιάδα, παραμένει ουσιαστικά ένα Τμήμα το οποίο είναι θνησιγενές, το οποίο θα το κλείσει η προσφορά και η ζήτηση, αφού θα υπάρχουν παρεμφερή Τμήματα σε Καλαμάτα και Μεσολόγγι. Δυστυχώς, οι αποφάσεις λαμβάνονται με μικροπολιτικά κριτήρια και για να τονωθούν οι υποψήφιοι των Αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ θα έπρεπε να προσεγγίσουμε επιστημονικά το θέμα».

Σε ότι αφορά τον Σύλλογο των φοιτητών του ΤΕΙ της Αμαλιάδας, χθες αποφάσισε να συνεχιστεί η κατάληψη του Τμήματος μέχρις ότου αποφασιστεί να αναχωρήσει μία επιτροπή των φοιτητών και μία επιτροπή από το δήμο για να μεταβούν στον Υπουργό Παιδείας και να θέσουν τα αιτήματα.

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Τρίτη συνεδριάζει και το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας και στα θέματα της ημερήσιας διάταξης συμπεριλαμβάνεται και θέμα συζήτησης για το ΤΕΙ Αμαλιάδας.

Να σημειωθεί πάντως ότι το Σχέδιο Νόμου δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας, κάτι που αναμένεται να γίνει την Δευτέρα και πολλοί δεν αποκλείουν εντός του Σαββατοκύριακου να υπάρξουν παρεμβάσεις που μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν εξελίξεις, αφού μέχρι τις 19 Απριλίου πρέπει να έχει ψηφιστεί.

Πηγή: patrisnews.com