Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες. Το αποδεικνύουν οι αριθμοί, ενώ σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, ο μέσος Αμερικανός ζει μέχρι τα 76 και η μέση Αμερικανίδα μέχρι τα 81.
Εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι, οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο υγιείς τα παραπάνω χρόνια που ζουν. Ο δείκτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που υπολογίζει το υγιές προσδόκιμο ζωής, διαπίστωσε ότι οι άνδρες μπορούν να προσβλέπουν σε 67 και οι γυναίκες σε 70 χρόνια καλής υγείας.
Το παραπάνω δεν αποτελεί νέο φαινόμενο και δεν περιορίζεται στους Αμερικανούς. «Αυτή η διαφορά μεταξύ των φύλων στο προσδόκιμο ζωής ισχύει για όλες τις κοινωνίες», αναφέρει ο Δρ. Perminder Sachdev, καθηγητής νευροψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία.
Γιατί όμως οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άνδρες; Ο Sachdev λέει ότι υπάρχουν μερικές δημοφιλείς θεωρίες. «Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να καπνίζουν, να πίνουν περισσότερο και να είναι υπέρβαροι» τονίζει. «Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να ζητήσουν ιατρική βοήθεια νωρίς και, εάν διαγνωστούν με μια ασθένεια, είναι πιθανότερο να μην ακολουθήσουν πιστά τη θεραπεία». Επιπροσθέτως, οι άντρες είναι πιο πιθανό να πάρουν ρίσκα που αφορούν στη ζωή τους, όπως για παράδειγμα να εμπλακούν σε μία συμπλοκή.
Τα αυξημένα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσουν έναν άντρα σε κάποιο πρόβλημα που θα συντομεύσει τη διάρκεια της ζωής του. Έρευνες από το πανεπιστήμιο Duke έχουν διαπιστώσει ότι τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονται με ριψοκίνδυνες συμπεριφορές.
Η τεστοστερόνη παίζει όμως και έναν άλλο ρόλο. «Οι αρσενικές ορμόνες μειώνουν την ανοσολογική λειτουργία και αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις», αναφέρει ο Kyung-Jin Min, καθηγητής βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Inha της Νότιας Κορέας.
Πηγή: time.com