Αρχική Eπικαιρότητα Παναγία των Παρισίων: Πάνω από 1 δισ. ευρώ οι δωρεές – Ποιοι...

Παναγία των Παρισίων: Πάνω από 1 δισ. ευρώ οι δωρεές – Ποιοι θησαυροί σώθηκαν

Περισσότερα από ένα δισ. ευρώ έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής από δωρεές προκειμένου να αναστηλωθεί η Παναγία των Παρισίων μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Δευτέρας.

Όπως δήλωσε ο Γάλλος δημοσιογράφος Στεφανί Μπερν, η οποία βοήθησε και στην προώθηση της καμπάνιας, το ποσό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι τώρα ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ.

Η καταστροφή του εμβληματικού ναού συγκίνησε τις μεγαλύτερες εταιρείες στη Γαλλία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο διάγγελμά του να κάνει λόγο για αναστήλωση που θα ολοκληρωθείς σε βάθος πενταετίας.

Ο πρώτος που δημοσιοποίησε την δωρεά του ήταν ο Ενρί Πινό, σύζυγος της Σάλμα Χάγιεκ και CEO του ομίλου μόδας Total που έχει μεταξύ άλλων τον Οίκο Gucci ο οποίος έδωσε 100 εκατ. ευρώ. Από 200 εκατ. ευρώ προσέφεραν η LVMH αλλά και η L’Oreal.

Από 10 εκατ. ευρώ έδωσαν ο επενδυτής Marc Ladreit de Lacharriere και οι μεγιστάνες των κατασκευαστικών Martin καιOlivier Bouygues, 8,8 εκατ. ευρώ προσέθεσε ο Αμερικανός επενδυτής Henry Kravis, ενώ η τράπεζα Credit Agricole έδωσε 5 εκατ. ευρώ.

Διάθεση να προσφέρουν εξέφρασαν δημόσια η Vinci, η Michelin, η BNP Paribas, ενώ η Air France πάλι θα συμμετέχει παρέχοντας δωρεάν εισιτήρια σε όποιους έρθουν από οποιοδήποτε σημείο της γης για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.

Οι θησαυροί που χάθηκαν κι εκείνοι που σώθηκαν από την μεγάλη πυρκαγιά

Εκτός από τις ζημιές που έγιναν στον σκελετό του κτιρίου, εν αναμονή και της ολοκλήρωσης του ελέγχου στο εσωτερικό του, οι αρχές γνωρίζουν ήδη κάποιους από τους θησαυρούς που χάθηκαν αλλά και τα μοναδικά έργα τέχνης που σώθηκαν από τις φλόγες.

Το βέλος του καθεδρικού, ύψους 93 μέτρων, που είχε προστεθεί από τον αρχιτέκτονα Εζέν Βιολέ-Λε-Ντίκ το 1859-60, κατέρρευσε τη Δευτέρα, λίγα λεπτά πριν τις 21.00. Στην κορυφή του βέλους, ο χάλκινος κόκκορας έλιωσε: στο εσωτερικό του φυλάσσονταν, σύμφωνα με την Εκκλησία, λείψανα της Αγίας Γενεβιέβης και του Αγίου Διονυσίου, καθώς και ένα τμήμα από το Ακάνθινο Στεφάνι του Χριστού, τα οποία προστάτευαν τους Παριζιάνους.

Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί ο θόλος, ένα μέρος του οποίου κατέρρευσε, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Γκαμπριέλ Πλις. Όμως ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ εκτιμά ότι ο θόλος «θα αντέξει».

Το πελώριο εκκλησιαστικό όργανο του 15ου αιώνα με τις πέντε σειρές πλήκτρων και τους 8.000 σωλήνες σώθηκε, αν και καλύφθηκε από σοβάδες, σκόνη και νερό. Το μικρό εκκλησιαστικό όργανο, που βρισκόταν ακριβώς κάτω από το βέλος, υπέστη σοβαρές ζημιές από τη φωτιά, σύμφωνα με έναν από τους τρεις οργανίστες του καθεδρικού, τον Φιλίπ Λεφέβρ, ο οποίος εργάζεται εδώ και 35 χρόνια στη Νοτρ Νταμ.

Τα δύο κωδωνοστάσια, που φιλοξενούν τις τέσσερις καμπάνες του καθεδρικού σώθηκαν. Μια ενδεχόμενη κατάρρευσή τους θα σήμαινε ανεπανόρθωτη καταστροφή για το κτίριο, αφού θα σωριάζονταν πάνω του δεκάδες τόνοι μπρούτζου – η μεγαλύτερη από τις καμπάνες ζυγίζει 13 τόνους.

Σώθηκε επίσης ένα από τα σημαντικότερα λείψανα του χριστιανισμού, το Ακάνθινο Στεφάνι του Χριστού, διαμέτρου 21 εκατοστών. Μαζί με αυτό, γλίτωσαν από τις φλόγες ένα κομματάκι Τίμιου Ξύλου και ένα καρφί από τον σταυρό.

Σώθηκαν και όλα τα έργα τέχνης, μοναδικοί θησαυροί του καθεδρικού, όπως η Επίσκεψη, ο μπαρόκ πίνακας του Ζαν Ζουβενέ (1716). Η μνημειώδης Πιετά του γλύπτη Νικολά Κουστού, πίσω από την Αγία Τράπεζα, με την Παρθένο να κρατά στην αγκαλία της το σώμα του Ιησού μετά την Αποκαθήλωση, βγήκε ανέπαφη. Το έργο φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1712-1728, κατά παραγγελία του Λουβοδίκου ΙΔ΄, κατόπιν επιθυμίας του πατέρα του.

Τα δεκαέξι αγάλματα των Αποστόλων και των Ευαγγελιστών, που κοσμούσαν τη στέγη, είχαν μόλις σταλεί στο Περιγκέ προκειμένου να συντηρηθούν και δεν έπαθαν απολύτως τίποτα. Τα αγάλματα είχαν τοποθετηθεί εκεί την περίοδο που κατασκευαζόταν το βέλος από τον Βιολέ-λε-Ντικ.

Οι τρεις ρόδακες, τα βιτρό που κατασκευάστηκαν τον 13ο αιώνα, γλίτωσαν παρά τις αρχικές φήμες που τα ήθελαν να έχουν διαλυθεί. Οι ρόδακες της βόρειας και της νότιας πλευρές, οι δύο μεγαλύτεροι, έχουν διάμετρο 13 μέτρα.

Πότε θα ξανανοίξει για τους επισκέπτες

Το εσωτερικό του καθεδρικού ενδεχομένως θα ανοίξει σχετικά γρήγορα. Θα πρέπει ωστόσο αρχικά να γίνει έλεγχος στις αψίδες για να πιστοποιηθεί η σταθερότητά τους. Αυτό ακριβώς εύχονται οι αρχές, το υπουργείο Πολιτισμού και η επισκοπή, να λειτουργήσει ξανά η εκκλησία για τους πιστούς και τους τουρίστες, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Βρέθηκε ο κόκορας του κωδωνοστάσιου

Το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας επιβεβαίωσε ότι ο διάσημος κόκορας που χρησιμοποιείτο ως ανεμοδείκτης στον οβελίσκο της Παναγίας των Παρισίων που κατέρρευσε προκαλώντας δέος σε όλο τον κόσμο, σώθηκε!

Ο κόκορας βρέθηκε λίγο «τσαλακωμένος» αλλά μπορεί να επισκευαστεί σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού. «Ο κόκορας σώθηκε. Είδα τον επικεφαλής αρχιτέκτονα των ιστορικών μνημείων να κατεβαίνει με τον κόκορα στα χέρια του», είπε πηγή του υπουργείου στην εφημερίδα Le Parisien.

Ο άνθρωπος που βρήκε και έσωσε τον κόκορα της Παναγίας των Παρισίων είναι ένας από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην αναπαλαίωση της Νοτρ Νταμ. Ο Jacques Chanut, πρόεδρος της ομοσπονδίας εργολάβων της Γαλλίας μοιράστηκε την φωτογραφία με τον κόκορα στην αγκαλιά του σωτήρα του, Philippe Villeneuve, επικεφαλής αρχιτέκτονα της αναπαλαίωσης της Παναγίας των Παρισίων.

Μέχρι εκείνη την στιγμή όλοι ήταν σίγουροι ότι ο κόκορας είχε χαθεί στις φλόγες όταν γύρω στις 8 το βράδυ ο οβελίσκος στην κορυφή του οποίου στεκόταν αγέρωχος κατέρρευσε μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ο κόκορας σώθηκε γιατί έπεσε στην δεξιά πλευρά του δρόμου μακριά από την φωτιά.

Το πρώτο βίντεο από το εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων

«Τα βιτρό κατεστραμμένα από τις εκρήξεις, το βέλος καταρρέοντας άνοιξε μία οπή επάνω από το ιερό: εικόνα βομβαρδισμού». Είναι η περιγραφή του Φιλίπ Μαρσέ, του γενικού βικάριου της αρχιεπισκοπής του Παρισιού. Ηταν από τους πρώτους που μπήκε στην Νοτρ Νταμ μετά την πυρκαγιά.

Τα λεγόμενα του Μαρσέ έρχεται να επιβεβαίωση και ένα βίντεο το οποίο δημοσιεύτηκε στο Facebook πριν από λίγες ώρες και είναι το πρώτο που δείχνει τις εικόνες τις καταστροφής από το εσωτερικό του ναού.

Εκτός από τις ζημιές που έγιναν στον σκελετό του κτιρίου, εν αναμονή και της ολοκλήρωσης του ελέγχου στο εσωτερικό του, οι αρχές γνωρίζουν ήδη κάποιους από τους θησαυρούς που χάθηκαν αλλά και τα μοναδικά έργα τέχνης που σώθηκαν από τις φλόγες.

https://www.facebook.com/instrumentumorganorum/videos/586379081851370/?v=586379081851370