Ο λαός και όχι οι δημοσκοπήσεις ή οι δημοσιολόγοι, είναι αυτός που εκλέγει κυβερνήσεις, είπε από την Καλαμάτα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος πως «στις 26 του Μάη ο λαός θα σφραγίσει οριστικά τη πορεία της χώρας προς τα εμπρός, το διαβατήριο προς τη κανονικότητα, τη πρόοδο, την οικονομική ανάκαμψη, τη κοινωνική δικαιοσύνη».
Από την μεσσηνιακή πρωτεύουσα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα σύντομο απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας. «Παραλάβαμε μια χώρα με 4 εκατομμύρια πολίτες κάτω από τα όρια της φτώχειας, με 1,5 εκατομμύριο ανέργους, με 65 δισ. μέτρα λιτότητας, με άδεια ταμεία, με απώλεια 25% του ΑΕΠ της, με σχολεία χωρίς δασκάλους και φωτοτυπίες αντί για βιβλία, με νοσοκομεία υποστελεχωμένα, χωρίς προσωπικό και μάλιστα με εισιτήριο εισόδου» είπε περιγράφοντας την κατάσταση που κλήθηκε να διαχειριστεί κατηγορώντας για αυτά τον Αντώνη Σαμαρά και τον Βαγγέλη Βενιζέλο «που είχαν έτοιμο το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης και σε κάθε στροφή της διαπραγμάτευσης, έπαιρναν προκλητικά το μέρος των πιστωτών».
«Αντιμετωπίσαμε τη γενικευμένη ανθρωπιστική κρίση. Διαθέσαμε πάνω από 3 δισ. σε πολιτικές κοινωνικής προστασίας. Από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τα προγράμματα για την ανθρωπιστική κρίση, την πολιτική για το παιδί. Ενισχύσαμε το διαλυμένο από τα μνημόνια κοινωνικό κράτος. Στελεχώσαμε με 18.000 προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία, προχωρήσαμε στη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δώσαμε τη δυνατότητα πρόσβασης σε 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών στις δομές δημόσιας περίθαλψης, προχωρήσαμε στην παροχή επιδόματος ενοικίου για 600 χιλιάδες συμπολίτες μας, μονιμοποιήσαμε και αναβαθμίσαμε το θεσμό βοήθεια στο σπίτι για τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας. Στηρίξαμε τη δημόσια εκπαίδευση. Στελεχώσαμε με το απαραίτητο προσωπικό τα δημόσια σχολεία. Επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καταπολεμήσαμε την αδήλωτη εργασία, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11%, καταργήσαμε τον υποκατώτατο για τους νέους, μειώσαμε την ανεργία κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες με πάνω από 350.000 νέες θέσεις εργασίας. Πετύχαμε ρεκόρ δεκαετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις» είπε μεταξύ άλλων.
Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «πάλεψε σκληρά για να μην έρθει η μεγάλη πολιτική αλλαγή του Αυγούστου του 2018. Για να μην έρθει η μέρα που η Ελλάδα θα βρισκόταν εκτός μνημονίων. Αυτός και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός που τον περιβάλλει, σε κάθε στροφή, προπαγάνδιζαν την καταστροφή. Μία ήταν ο δημοσιονομικός κόφτης. Μία ήταν το τέταρτο μνημόνιο. Μία ήταν οι περικοπές στις συντάξεις. Και άλλα πολλά. Τα θυμόμαστε και τα θυμάστε πολύ καλά».
Κατηγόρησε – εντός έδρας- και τον Αντώνη Σαμαρά ότι δεν ασχολήθηκε ούτε με την περιφέρεια του και αναφέρθηκε στα όσα έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εμείς δεν είδαμε ούτε στη Μεσσηνία, ούτε πουθενά στην Ελλάδα πελάτες. Βλέπουμε πολίτες με ανάγκες που δεν ζητούν δωράκια και εξυπηρετήσεις αλλά το αυτονόητο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σχολιάζοντας την συνέντευξη του Βαγγέλη Μαρινάκη είπε: «Άκουσα σήμερα και τον στενό οικογενειακό φίλο και χρηματοδότη του κου Μητσοτάκη, τον πολλάκις υπόδικο και διωκόμενο κο Μαρινάκη να αναλαμβάνει χρέη αρχηγού για λογαριασμό της ΝΔ.
Συλλαβίζοντας από το ραδιόφωνο δήθεν συνταραχτικές αποκαλύψεις, υψηλής αξιοπιστίας, τόσο υψηλής όσο και οι στημένοι ποδοσφαιρικοί αγώνες για τους οποίους διώκεται σε βαθμό κακουργήματος. Και είδα και τη ΝΔ να σπεύδει να υιοθετήσει τη γραμμή του φυσικού αρχηγού της. Γιατί τέτοιος πόνος; Γιατί τέτοιο άγχος; Γιατί τόση απελπισία; Να σας πω γιατί:
Γιατί τα κόλπα, οι δουλειές κάτω από το τραπέζι, οι μίζες και όλα όσα γονάτισαν τον τόπο, έρχονται στο φως. Γιατί δεν υπάρχει πια το μακρύ χέρι της εξουσίας να τα κρύψει. Γιατί δεν υπάρχει κανένας πλέον να πει στη Δικαιοσύνη πως να κάνει τη δουλειά της.
Για αυτό τους βλέπετε τους εκπροσώπους του παλιού καθεστώτος, να ωρύονται σε καθημερινή βάση. Να βρίζουν και να απειλούν θεούς και δαίμονες. Και γιατί τους πιάνει απελπισία όσο σκέφτονται ότι στις εκλογές δε ψηφίζουν ούτε οι δημοσκόποι ούτε οι δημοσιολόγοι. Στις εκλογές ψηφίζουν οι πολλοί. Και θα τους οδηγήσουν οριστικά στη θέση που τους αξίζει. Στο περιθώριο».
«Απέναντι στον κυνισμό υπάρχει η συλλογική μνήμη» σημείωσε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως «τίποτα και κανένας δεν ξεχνιέται. Δεν παραγράφεται η χρεοκοπία του τόπου. Δεν παραγράφεται η κατάρρευση των ταμείων. Δεν παραγράφεται η διάλυση των νοσοκομείων και των σχολείων. Δεν παραγράφεται η ευθύνη κανενός για πράξεις που ζημίωσαν το δημόσιο συμφέρον. Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία. Είναι ένα ευρωπαϊκό, δημοκρατικό κράτος δικαίου όπου ο νόμος δεν εφαρμόζεται κατά το δοκούν, αλλά για όλους. Τελεία και παύλα».
Εξαπέλυσε επίθεση τόσο κατά της Νέας Δημοκρατίας όσο και κατά του υποψηφίου του Λαϊκού Κόμματος χαρακτηρίζοντας τις ευρωεκλογές μεγάλη μάχη.
«Ο κ. Μητσοτάκης, κάποτε φιλελεύθερος, είναι πλέον από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της συμπόρευσης με την ακροδεξιά και φυσικά με τον άνθρωπο που συμβολίζει αυτό το σχέδιο. Τον κ. Βέμπερ. Έναν γνήσιο ανθέλληνα, υποστηρικτή του GREXIT, που έχτισε την πολιτική του καριέρα στην Ευρώπη της κρίσης υβρίζοντας τις θυσίες και τις επιλογές του ελληνικού λαού. Να τον χαίρονται» τόνισε.
«Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει ποιους εκπροσωπεί. Είναι ένας από αυτούς. Δεν μπορεί να κοροϊδέψει κανέναν. Ένας άνθρωπος φτιαγμένος από τα τζάκια, ταγμένος για τα τζάκια και την ολιγαρχία. Και ξέρετε, όταν προσπαθεί να παραστήσει κάποιον άλλο, καταλήγει στον αυτοεξευτελισμό» συμπλήρωσε ενώ αναφέρθηκε στις συναντήσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με τους διανομείς, τους Έλληνες δημιουργούς αλλά και τον πωλητή της Σχεδίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους νέους θυμίζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης καταψήφισε την πρόταση μας για την ψήφο στα 17, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα κάνουν ολοκληρωτικά καθεστώτα».
«Φοβούνται τη δύναμη που έχει η νέα γενιά» τόνισε.
Κλείνοντας την ομιλία του, ένα μικρό κορίτσι ντυμένο στα κόκκινα προσέφερε στον πρωθυπουργό μια ανθοδέσμη υπό τους ήχους του Bella Ciao, το οποίο φαίνεται πως είναι η νέα αγαπημένη συνήθεια του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα επέστρεψε στο μικρόφωνο, ενώ είχε ολοκληρώσει την ομιλία του, για να αναφερθεί σε μήνυμα νίκης. Κατεβαίνοντας από το βήμα μίλησε με τους συγκεντρωμένους ενώ δεν έλλειψαν και οι «απαραίτητες» selfie.