Κορυφαία είναι η προτεραιότητα είναι που δίνει η Χώρα του Νείλου στη σημασία του ελληνορθόδοξου μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης.
Το αποκάλυψε ο ίδιος ο Κυβερνήτης της Περιφέρειας του Νοτίου Σινά, Χάλιντ Φούντα, υποδεχόμενος χθες το μεσημέρι σε πολύ θερμό κλίμα τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κώστα Βλάση και τονίζοντάς του ότι «ο πρώτος υποστηρικτής της Ιεράς Μονής Σινά είναι ο ίδιος ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι».
«Το αιγυπτιακό κράτος έχει ξεκινήσει μία σειρά πολλών έργων στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Αικατερίνης», τόνισε ο Κυβερνήτης της περιοχής, ένας πραγματικά από τους πιο φιλέλληνες Αιγυπτίους αξιωματούχους, μιλώντας στον Έλληνα Υφυπουργό, παρουσία του Έλληνα Πρέσβη κ. Νίκου Γαριλίδη, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργου Δασκαλόπουλου και με τη βοήθεια κατά τη μετάφραση από τα αραβικά στα ελληνικά του προσωπικού Συμβούλου του και Συμβούλου του Αρχιεπισκόπου Σινά, Αντώνη Καζαμία.
«Το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης το έχουμε στην καρδιά μας και αγαπούμε όλους τους μοναχούς. Ήδη, έχουμε ξεκινήσει την βελτίωση όλου του οδικού δικτύου της περιοχής, προγραμματίζουμε την επέκταση του αεροδρομίου της περιοχής, προετοιμάζουμε τη δημιουργία ενός μεγάλου ξενοδοχείου, θέλουμε να επεκτείνουμε τον θρησκευτικό τουρισμό στην περιοχή και ενισχύουμε την ασφάλεια της περιοχής, ενέργειες που γίνονται υπό την αιγίδα και με την επίβλεψη της ίδιας της αιγυπτιακής προεδρίας», τόνισε ο κ. Χάλιντ Φούντα, επαναλαμβάνοντας και τη δική του μεγάλη αγάπη προς το ελληνορθόδοξο μοναστήρι και προς τους μοναχούς, και σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο φορέων που εκείνος διοικεί σε όλη αυτήν τη μεγάλη περιοχή.
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης ευχαρίστησε θερμά την Αίγυπτο για ό,τι κάνει για την Ιερά Μονή Σινά, και ειδικότερα τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι, προς τον οποίο ζήτησε από τον Κυβερνήτη Χάλιντ Φούντα, να μεταφέρει τους θερμούς χαιρετισμούς του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, υπενθυμίζοντας και εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις πολύ φιλικές σχέσεις των δύο ηγετών.
«Είναι πολύ σημαντικό ότι με τις τριμερείς Συνόδους Κορυφής, από κοινού με την Κύπρο, φέρνουμε πιο κοντά τους λαούς μας», επεσήμανε ο κ. Βλάσης, επισημαίνοντας τον κορυφαίο ρόλο που παίζει η Αίγυπτος στη διατήρηση της ασφάλειας της περιοχής της Μεσογείου, γεγονός που – όπως τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών – η Ελλάδα πάντοτε τονίζει στα διεθνή φόρα και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μία εποχή που επιζητούμε την ειρήνη.
Παράλληλα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πλήρη αντίθεση της Ελλάδας στην τελευταία επιθετικότητα της Τουρκίας, μιλώντας τόσο στον κ. Χάλιντ Φούντα, όσο και σε δηλώσεις του σε αιγυπτιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης που κάλυψαν την συνάντησή του με τον Κυβερνήτη και την επίσκεψή του στο Σινά και την Αγία Αικατερίνη.
«Δεν έχουμε προβλήματα με τον λαό της Τουρκίας, αλλά είμαστε πλήρως αντίθετοι με όποιες επεκτατικές επιδιώξεις», είπε χαρακτηριστικά.
«Εμείς, να ξέρετε ότι τιμούμε και αγαπούμε τον ελληνικό λαό», τόνισε από την πλευρά του ο Κυβερνήτης του Νοτίου Σινά, εκφράζοντας την επιθυμία να παίξει και η έδρα της περιοχής του, το κοσμοπολίτικο Σαρμ ελ Σέιχ, ακόμη πιο ενεργό ρόλο στη διοργάνωση νέων δράσεων που αφορούν το πρόγραμμα των Αιγυπτιωτών «ΝΟΣΤΟΣ – Επιστροφή στις Ρίζες». Άλλωστε, όπως ανέφερε, «οι δύο πολιτισμοί μας είναι πολύ κοντά, δίπλα».
Ο κ. Φούντα προσκάλεσε τον Υφυπουργό κ. Βλάση να τιμήσει με την παρουσία του τις μεγάλες εκδηλώσεις για τη συνύπαρξη των θρησκειών που θα πραγματοποιηθούν και φέτος, ακόμη μεγαλύτερες από πέρυσι, στην πόλη της Αγίας Αικατερίνης, τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Τέλος, ο Κυβερνήτης του Νοτίου Σινά πρότεινε στον Έλληνα Υφυπουργό τη διοργάνωση επισκέψεων τουριστικών πρακτόρων αλλά και μέσων μαζικής ενημέρωσης από την Ελλάδα για να έρθουν στο Σινά και την Αγία Αικατερίνη και να προάγουν τις τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ δεν παρέλειψε να ενημερώσει τον κ. Βλάση για τις διαδικασίες αδελφοποίησης του Σαρμ ελ Σέιχ με ελληνικές πόλεις που έχουν ήδη γίνει ή προετοιμάζονται.