Σαφείς αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά, αφήνει η Ντόρα Μπακογιάννη, σε σημερινή συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών. Στην εφημερίδα, η οποία, ως γνωστόν, πρόσκειται υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώην υπουργός Εξωτερικών και συγγενής του πρωθυπουργού, επανειλημμένως έχει βρει φιλόξενο βήμα.Η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έχασε την προεδρία της ΝΔ από τον Α.Σαμαρά, για να δημιουργήσει στη συνέχεια ένα δικό της πολύ μικρό κόμμα, και κατόπιν να ξαναγυρίσει στη ΝΔ, εκτός του ότι δηλώνει ότι η προσφυγή στη Χάγη είναι μονόδρομος και πως, εάν έχει ο Α.Σαμαράς κάποια άλλη άποψη, καλό είναι να την πει, όταν ερωτάται για τις διαφοροποιήσεις του τελευταίου επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής με την κυβέρνηση, απαντά ότι η ίδια ουδεμία διαφοροποίηση έχει διαπιστώσει
.Κάτι, ωστόσο, που έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις που εξέφρασε ο Α.Σαμαράς στην ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ. Ως εκ τούτου, είναι απορίας άξια η προσπάθεια της Ν.Μπακογιάννη να υποβαθμίσει τον Α.Σαμαρά και, μάλιστα, να κάνει λόγο περί απουσίας “συγκροτημένης” άποψής του.Τα επίμαχα σημεία της συνέντευξης έχουν ως εξής:Ερώτηση: “Τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν και από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά και από τους συνεργάτες του επιδεικτικές πρωτοβουλίες διαφοροποίησης από την κεντρική γραμμή του πρωθυπουργού σε κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Υπάρχει ο κίνδυνος για τη ΝΔ να ξαναζήσει στιγμές 1992;Ν.Μπακογιάννη: “Δεν έχω αντιληφθεί καμία συγκροτημένη και ουσιαστική διαφοροποίηση από την κεντρική γραμμή της ΝΔ. Σας βεβαιώνω ότι τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει”.Ερώτηση: “Σας ανησυχούν απόψεις στο εσωτερικό της ΝΔ, όπως αυτή του κ.Σαμαρά, ο οποίος έχει ταχθεί ρητά κατά της προσφυγής στη Χάγη, μιλώντας για εκ των προτέρων συνθηκολόγηση της Ελλάδας;
Τι απαντάτε στις απόψεις αυτές;Ν.Μπακογιάννη: ” Είμαι έτοιμη να ακούσω κάθε πρόταση εποικοδομητική, η οποία θα περιλαμβάνει και το επόμενο στάδιο. Διότι δεν φτάνει η άρνηση μιας πολιτικής πρέπει να υπάρχει και η περαιτέρω πρόταση για το τι θα γίνει . Ποιο θα είναι το επόμενο στάδιο. Πώς μπορεί να λυθεί η εκκρεμότητα. Η πρόταση για προσφυγή στη Χάγη δεν είναι δική μου , είναι πάγια θέση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και σήμερα, πρόταση των τριών μεγαλύτερων κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων.Έχω ακούσει πολλούς αρνητές της πρότασης για παραπομπή στη Χάγη, αλλά δεν έχω ακούσει καμία εναλλακτική πρόταση . Καλό είναι να θυμόμαστε ότι η αδράνεια στην εξωτερική πολιτική και η βραχυπρόθεσμη διαχείριση, έχουν αρνητικά αποτελέσματα”.Ουσιαστικά, η Ντόρα Μπακογιάννη, στην προκειμένη, για τα ελληνοτουρκικά, απαντά με τα ίδια επιχειρήματα που επικαλούταν και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το ονοματολογικό με τα Σκόπια. Ως γνωστόν, τότε αναφερόταν συνεχώς ότι θέση της Ελλάδας, από εποχής κυβερνήσεων Καραμανλή και κατόπιν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ήταν η σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό ή επιθετικό προσδιορισμό, erga omnes.
Σε άλλο σημείο όπου επίσης αναφέρεται στη Χάγη, η συνέντευξη έχει ως εξής:Ερώτηση: “Έχετε ταχθεί υπέρ της προσφυγής στη Χάγη για τα ελληνοτουρκικά. Πόσο εφικτή θα ήταν η λύση αυτή στη σημερινή. συγκυρία με δεδομένη την αρνητική στάση της άλλης πλευράς ως προς την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών διαφορών ;Ν.Μπακογιάννη: “Ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι η προσφυγή στη Χάγη είναι ante portas. Αυτό το οποίο ισχυρίζομαι , είναι ότι πρέπει να προχωρήσει , έστω και υπό δύσκολες συνθήκες, και σήμερα έχουμε πραγματικά δύσκολες συνθήκες , ένας διάλογος με την Τουρκία, να προχωρήσουμε κάποια βήματα σε διερευνητικές επαφές στην προσπάθεια κατάρτισης του συνυποσχετικού για να καταλήξουμε στη Χάγη. Υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό είναι πολύ δύσκολο. Το ταγκό θέλει δύο. Προσωπικά πιστεύω ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι έχει ανοίξει πολλά μέτωπα. Ούτε η οικονομία της, ούτε η κοινωνία της μπορεί να τα διαχειριστεί και κάποια στιγμή θα επιδιώξει να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόσκληση-πρόκληση της Ελλάδος για έναν ουσιαστικό διάλογο.
“Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά, εάν την πρωτοβουλία των κινήσεων θα την έχουμε εμείς ή αν θα καθίσουμε σε ένα τραπέζι διαλόγου, διότι κάποιοι άλλοι θα μας υποχρεώσουν, και φαντάζομαι ότι γίνεται αντιληπτό αυτό που λέω“.Με την τελευταία αναφορά της, είναι ολοφάνερο ότι η Ντόρα Μπακογιάννη κάνει λόγο για παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα, και πολύ πιθανόν του αμερικανικού, με στόχο να αναγκαστεί η Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι με την Τουρκία για “να τα βρουν”.
Άραγε, ξέρει η κ.Μπακογιάννη κάτι που γνωρίζουν οι υψηλόβαθμοι κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου και αποφεύγει να το πει, εμφανιζόμενη με χρησμούς αλά Πυθία;Επίσης, όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την θεαματική κωλοτούμπα που έκανε η Νέα Δημοκρατία, η συνέντευξη έχει ως εξής:Ερώτηση: “Ακούγονται φωνές στη Ν.Δ που επιμένουν στην αποδέσμευση από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ κάποιοι φτάνουν στο σημείο να εύχονται ακόμα και επικράτηση του VMRO στις επικείμενες εκλογές στη Βόρειο Μακεδονία. Τι λέτε;Ν.Μπακογιάννη: “Η ελευθερία της άποψης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη στη χώρα. Επίσης η ΝΔ είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα ανεκτικό στις διαφορετικές απόψεις, όμως το στίγμα το δίνει ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε κάθε περίπτωση η αναζωπύρωση των εθνικισμών στα Βαλκάνια δεν θα ωφελήσει κανέναν και σίγουρα δεν εκφράζει τη Νέα Δημοκρατία”.Τέλος, σε σχέση με το Μεταναστευτικό, η κ.Ν.Μπακογιάννη αναμασά το νέο αφήγημα της ΝΔ, η οποία, ενώ στο παρελθόν δήλωνε ότι θα λύσει με το μαγικό ραβδάκι το πρόβλημα, τώρα υποστηρίζει ότι το πρόβλημα ήλθε για να μείνει. Πολύ περισσότερο, ότι η αντιμετώπισή του ξεπερνά τις δυνατότητες της Ελλάδας, ενώ, εμμέσως, παρουσιάζει τη μάχη που δίνει η Ελλάδα, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως σχεδόν χαμένη, που μόνο από θαύμα μπορεί να κερδίσει η χώρα μας (!).Ερώτηση: “Η Ν.Δ προεκλογικά ασκούσε σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό, καλλιεργώντας προσδοκίες στο ακροατήριο της ότι διαθέτει τη λύση. Τελικά αποδείχτηκε στην πράξη ότι δεν ήταν τόσο απλό το ζήτημα αυτό να επιλυθεί και γι’ αυτό η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επανασχεδιάζει την πολιτική της προχωρώντας σε μια σειρά από πειραματισμούς με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της κατάργησης και επανασύστασης του υπουργείου Μετανάστευσης. Μήπως σε ένα τόσο σοβαρό και δύσκολο ζήτημα θα πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση ;Ν.Μπακογιάννη: Πιστεύω ότι υπάρχει εθνική συνεννόηση και φάνηκε στη συνάντηση που είχαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τον αρμόδιο υπουργό πρόσφατα. Είναι βέβαιο ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνάει το μπόι της χώρας μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε, λοιπόν, χρειαζόμαστε βεβαίως εσωτερική σύμπνοια και χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ως προς την Ευρώπη για να πετύχουμε μια πολιτική, η οποία θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα. Έχουν γίνει βήματα όπως η πρόσφατη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, αλλά όλα αυτά θέλουν χρόνο και δυστυχώς τα νησιά μας δεν έχουν άλλο χρόνο. Δίνουμε μια μάχη που από την αρχή ξέρουμε ότι είναι άνιση μια μάχη Δαυίδ με Γολιάθ και για αυτό οφείλουμε να συνεννοηθούμε και να δουλέψουμε μαζί”.
πηγή