Ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου της Ελληνικής Λύσης κατατέθηκε προς τον Υπουργό Εσωτερικών και προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα «Προσωρινή(;) χωροθέτηση διάθεσης αστικών απορριμμάτων Δήμου Τρίπολης στο Μεγαβούνι Αρκαδίας».
Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων του ιστορικού-παραδοσιακού οικισμού Βαλτετσίου, του Δήμου Τρίπολης και σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα ηλεκτρονικού τύπου, της 28ης Ιουνίου 2020, ανησυχία επικρατεί μεταξύ των κατοίκων Βαλτετσίου και Δόριζας, καθώς και των συλλογικών φορέων αυτών των περιοχών, ως προς την προσωρινή(;) χωροθέτηση πεδίου διάθεσης απορριμμάτων του Δήμου Τρίπολης στην περιοχή Μεγαβούνι. Με δεδομένο την απόφαση του Δήμου Τρίπολης να κλείσει τον ΧΑΔΑ του Αγίου Βλασίου, ως μεταβατική και προσωρινή λύση διαχείρισης αστικών απορριμμάτων, προτάσσεται από την Δημοτική αρχή η θέση Μεγαβούνι. Χαρακτηριστικά, η Δημοτική Αρχή τονίζει τα ακόλουθα: «…Πέρα απ’ την δικαστική απόφαση, εμείς είχαμε αποφασίσει να κλείσουμε τον ΧΑΔΑ του Αγίου Βλασίου. Απλά, πάμε τώρα λίγο πιο γρήγορα. Στο Μεγαβούνι θα γίνεται επεξεργασία και για αυτό, ήδη τρέχει ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο. Η μεταβατική λύση διαχείρισης, είναι προσωρινή. Όταν τελειώσουν όλα τα δικαστικά με το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου της Περιφέρειας, τότε θα ενταχθεί και η Τρίπολη σ ’ αυτό και θα τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα το ζήτημα των σκουπιδιών».
Επιπρόσθετα, ο προβληματισμός εντείνεται, με αφορμή και το αίτημα της Δημοτικής Αρχής για κήρυξη της πόλης της Τρίπολης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω και του υποχρεωτικού κλεισίματος του χώρου (Άγιος Βλάσης), που δεχόταν όλο αυτό το διάστημα τα σκουπίδια (υπήρξε πρόσφατα δικαστική απόφαση, που κλείνει τον συγκεκριμένο κορεσμένο χώρο). Στοιχείο επίσης αμφιλεγόμενο της γενικότερης ανησυχίας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, είναι ο φόβος που διακατέχει τους κατοίκους, στην περίπτωση που ο Δήμος ξεκινούσε στη θέση Μεγαβούνι την ανεξέλεγκτη απόρριψη των αστικών απορριμμάτων, λόγω πίεσης χρόνου και προ της ολοκλήρωσης του ηλεκτρονικού διαγωνισμού και της έναρξης των εργασιών κατασκευής των απαραίτητων κτηριακών υποδομών, που θα δέχονται τον όγκο των απορριμμάτων προς επεξεργασία. Σημειωτέον, στην ευρύτερη περιοχή ενδημούν άγρια άλογα, που είναι προστατευόμενο είδος πανίδας και διαβιούν μόνο στην Αρκαδία.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω:
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
- 1. Προτίθεσθε να μας εκθέσετε αναλυτικώς και με στοιχεία, τι σημαίνει ο όρος «προσωρινή διαχείριση αστικών απορριμμάτων»; (δηλ. πόσο διάστημα θα διαρκέσει, ποια στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι θα έχει προσωρινή μορφή η διαχείριση των απορριμμάτων και όχι μόνιμη, σε ποια σύμβαση ή συμφωνία σύμπραξης Δήμου και Ιδιώτη θα φαίνεται ο προσωρινός χαρακτήρας της διαχείρισης, πώς εξασφαλίζονται οι κάτοικοι των περιοχών πέριξ της θέσης Μεγαβουνίου στην περίπτωση μη τήρησης χρονοδιαγράμματος περί προσωρινότητας, ποιες οι συνέπειες έναντι της Δημοτικής Αρχής σε περίπτωση μη τήρησης των υπεσχημένων δηλώσεων περί της προσωρινότητας)
- 2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου, ο οποίος θα διαχειριστεί τα αστικά απορρίμματα του Δήμου Τρίπολης, τι είδους διαχείριση θα γίνεται στις εγκαταστάσεις του Ιδιώτη, βάσει ΣΔΙΤ και ποια θα είναι η «οριστική και αμετάκλητη» λύση του ζητήματος των αστικών απορριμμάτων του Δήμου Τρίπολης;
- 3. Ποια μέριμνα θα ληφθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ενδημικού και προστατευόμενου είδους των διαβιούντων στην ως άνω επίμαχη περιοχή της Αρκαδίας Άγριων Αλόγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι, η ευρύτερη περιοχή του Μεγαβουνίου περιβαλλοντικά είναι ήδη επιβαρυμένη, λόγω ύπαρξης λατομείων, ανεμογεννητριών και πυλώνων υψηλής τάσης;
Ο ερωτών Βουλευτής
Κυριάκος Βελόπουλος