Αρχική Eπικαιρότητα Ήταν λίγο πριν τη διασωλήνωση. Του έδωσε Τοσιλιζουμάμπη μονοκλωνικό αντίσωμα και σε...

Ήταν λίγο πριν τη διασωλήνωση. Του έδωσε Τοσιλιζουμάμπη μονοκλωνικό αντίσωμα και σε δύο ώρες έπεσε ο πυρετός

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης medlabnews.gr iatrikanea

Πριν λίγο καιρό δημοσιεύσαμε συνέντευξη του γνωστού Πατρινού νευροχειρουργού και διευθυντή στην νευρολογική κλινική του Νοσοκομείου Ρίου, Φώτη Τζωρτζίδη.

Ο καταξιωμένος νευροχειρουργός Φώτης Τζωρτζιδης ήταν ένα από τα κρούσματα του κοροναϊού που διαγνώστηκαν στο νοσοκομείο του Ρίου. Περιγράφει με συγκλονιστικό τρόπο τις ημέρες της μάχης του με τον ιό, και πως βγήκε νικητής.

Στην συνέντευξη αυτή αναφέρεται ιδιαίτερα στον Χαράλαμπο Γώγο

Για τους φίλους του είναι ο Λάμπης Γώγος. Για τους φοιτητές του ο λαμπρός δάσκαλος. Και για τους πολίτες, που εδώ και μήνες καλούνται να ζήσουν με τον «πονοκέφαλο» του κοροναϊού, είναι ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Πατρών.

Στην συνέντευξη. ο νευροχειρούργος, Φώτης Τζωρτζίδης, κάνει λόγο για «μαγικό φάρμακο» του κοροναϊού που του έδωσε ο κ. Γώγος, με το οποίο ένιωσε «τόσο καλά», ενώ έδινε μάχη με τον κοροναϊό.

Σε συνέντευξη του ο κ. Τζωρτζιδης στην εφημερίδα «Γνώμη» και την Τέτα Γιαννάρου για τη νοσηλεία του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, ως ασθενής με κοροναϊό, είχε αναφέρει τα εξής:

 
Όταν διαπιστώθηκε η πνευμονία, ο Δ/ντής της παθολογικής Κλινικής– Μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας Λάμπης Γώγος (τον λέω μαέστρο), ο Δ/ντης του τμήματος Λοιμωξιολογίας καθηγητής Μάρκος Mαραγκός, οι λοιμωξιολόγοι, επ. καθηγ. Δημήτρης Βελισσάρης και η Κοραλία Ακινόσογλου, όλοι τους ήταν κυριολεκτικά στο προσκέφαλό μου. Αυτό που ήξερα, το άγχος, η αγάπη τους, η συναδελφικότητα όλα πάνω μου. Τότε φοβήθηκα. Όμως όπως αποδείχθηκε οι γιατροί ήταν ένα βήμα πριν. Σ΄ αυτόν τον άτιμο ιό πρέπει να προβλέπεις, να εξατομικεύεις την θεραπεία. Δεν υπάρχει μπούσουλας. 
Ο Λάμπης μου είπε: «Θα σου δώσω Τοσιλιζουμάμπη». Δεν ξέρω πώς, μετά από 2 ώρες από την πρώτη χορήγηση, έπεσε ο πυρετός. Ένιωσα καλύτερα και είπα, είμαι καλά, θα φύγω. Όμως υποτροπίασα, οι εξετάσεις μου δεν ήταν καλές. Με πήγαν στη μονάδα SARS. Στη συνέχεια μου έβαλαν αναπνευστήρα για να οξυγονώνομαι επαρκέστερα. Καλυτέρευα συνεχώς
Σε τέσσερις μέρες ένιωθα καλά. Με κράτησαν παραπάνω για να είναι σίγουροι. Όταν όλες οι εξετάσεις μου ήταν απολύτως εντάξει μου έδωσαν εξιτήριο

Η τοσιλιζουμάμπη (tocilizumab, σκεύασμα Actemra), όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ:

Είναι ανασυνδυασμένο ανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα που δρα ως ανταγωνιστής των υποδοχέων ιντερλευκίνης-6 (IL-6). Χρησιμοποιείται στη θεραπεία σοβαρών μορφών ρευματοειδούς αρθρίτιδας, νόσου Still, κροταφικής αρτηρίτιδας. Επίσης χρησιμοποιείται στη θεραπεία του συνδρόμου απελευθέρωσης κυτοκινών, το οποίο μπορεί να εκλύεται από βακτηριακές, μυκητιασικές και ιογενείς λοιμώξεις. Τα αυξημένα επίπεδα IL-6 έχουν συσχετιστεί με αυξημένη θνητότητα σε πνευμονία κοινότητας.

Το εν λόγω φαρμακευτικό προϊόν είχε ενταχθεί ήδη από το Μάρτιο του 2020 στις προτεινόμενες φαρμακευτικές προσεγγίσεις για ασθενείς με σοβαρή εξέλιξη της νόσου COVID-19.

Στην τελευταία επικαιροποίηση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου, τον Μάρτιο του 2021, αναφέρονται τα εξής:

Tα μέχρι σήμερα δημοσιευμένα κλινικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του Tocilizumab έναντι της λοίμωξης COVID-19 ήταν αντικρουόμενα (1. Salvarani C, doi:10.1001/jamainternmed.2020.6615, 2. Hermine O, doi:10.1001/jamainternmed.2020.6820, 3. COVACTA trial, 4. EMPACTA Study, 5. Stone J, doi:10.1056/NEJMoa2028836). 

Δύο πρόσφατες μελέτες όμως, η Recovery (medRxiv preprint doi:10.1101/2021.02.11.21249258) και η REMAP-CAP (medRxiv preprint doi:10.1101/2021.01.07.21249390), έδειξαν ότι η χορήγηση Tocilizumab ελαττώνει τη θνητότητα και την ανάγκη για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Σημειωτέον, το 82% των ασθενών και στις δύο ομάδες σύγκρισης ελάμβανε κορτικοστεροειδή. Οι ασθενείς που έλαβαν Tocilizumab και κορτικοστεροειδή είχαν το βέλτιστο όφελος. 

Βάσει των μελετών αυτών, το Tocilizumab δύναται να χορηγηθεί στις κάτωθι περιπτώσεις ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19:

– Νοσηλευόμενοι ασθενείς με SΟ2 <92% σε ατμοσφαιρικό αέρα που απαιτείται χορήγηση Ο2 (με συνήθη ροή, με υψηλή ροή, με επεμβατικό ή μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό) και με

– CRP ≥75 mg/L

Προτιμάται η συγχορήγηση με κορτικοστεροειδή

Συνολικά, από τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα προκύπτει ότι, ενδεχομένως, σε ορισμένες ομάδες ασθενών με βαριά νόσο και σε συνδυασμό με άλλους θεραπευτικούς παράγοντες, η χρήση του εν λόγω σκευάσματος έχει κάποιο όφελος στη μείωση της θνητότητας. 

Ο κ. Γώγος σχολίασε:

Ο κ. Τζωρτζίδης έπαιρνε ένα σύνολο αντιϊκών φαρμάκων που υπήρχαν την εποχή εκείνη. Επειδή επιδεινώθηκε η κλινική του εικόνα του προτάθηκε και συμφώνησε να πάρει ανοσοτροποποιητικό φάρμακο, το Tocilizumab (τοσιλιζουμάβη).

Δίνεται ενδοφλέβια σε ασθενείς με έντονη φλεγμονή και βαριά αναπνευστική νόσο. Δινόταν από την αρχή της πανδημίας αλλά με πρώιμη έγκριση χορήγησης. 

Πλέον δίνεται ευρέως και σύμφωνα με οδηγίες που υπάρχουν από διεθνείς εταιρείες αλλά και από την ελληνική εταιρεία λοιμώξεων.

Την εποχή εκείνη δινόταν ενώ δεν είχε δοκιμαστεί σε μεγάλο αριθμό ασθενών, ήταν σε πρώιμο στάδιο. Από εκεί και πέρα επιβεβαιώθηκε η σημαντική δράση του φαρμάκου σε μερικές ομάδες ασθενών οι οποίες παρουσίαζαν έντονο φλεγμονώδες σύνδρομο με αναπνευστική επιβάρυνση. Δόθηκε και δίνεται σε ευρεία κλίμακα  σε ασθενείς που πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτή τη στιγμή δίνεται σε πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών και στην Πάτρα, και στην Ελλάδα και παγκοσμίως. 

Όταν το έλαβε ο κ. Τζωρτζίδης είχε δοκιμαστεί στο εξωτερικό και στη χώρα μας είχε πάρει πρόωρη έγκριση χορήγησης. Τώρα πια  δίνεται σε αρκετούς, και εκατοντάδες, σε όλες τις μονάδες εντατικής θεραπείας σε ασθενείς που επιβαρύνονται, δεν είναι ένα φάρμακο ρουτίνας.».

Επίσης και η υπεύθυνη της μονάδας COVID-19 του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Ελένη Κορομπόκη έχει αναφερθεί προσφάτως στην χορήγηση Tocilizumab μαζί με κορτικοστεροειδή σε βαριά ασθενείς με εξαιρετικά καλά αποτελέσματα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το υπό συζήτηση φάρμακο δεν σχετίζεται με τα φαρμακευτικά προϊόντα bamlanivimab (μπαμλανιβιμάμπη) και etesevimab (ετεσεβιμάμπη) της εταιρίας Eli Lilly, για τη COVID-19 στο πλαίσιο μονοθεραπείας ή σε συνδυασμό με το etesevimab για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς υψηλού κινδύνου, ούτε με το μονοκλωνικό αντίσωμα sotrovimab (VIR-7831 και GSK4182136), που αναπτύχθηκε από την GlaxoSmithKline και την Vir Biotechnology, Inc. Για τα προαναφερθέντα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εκδώσει θετική επιστημονική γνωμοδότηση, όχι οριστική έγκριση, βάσει των προκαταρκτικών δεδομένων αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. 

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι χορηγούνται και στην χώρα μας μονοκλωνικά αντισώματα και μάλιστα με ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα. 

Δεν καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί τόσο καιρό δεν έχει ειπωθεί αυτό και κάποιοι ειδικοί φωνάζουν για τα μονοκλωνικά αντισώματα. Επίσης γιατί τόσους μήνες που γίνονται όλες αυτές οι κουβέντες δεν είχε ειπωθεί κάτι για το συγκεκριμένο μονοκλωνικό αντίσωμα. Έπρεπε να γίνει ο ντόρος με την συνέντευξη του νευροχειρουργού; 

Πηγή: medlabnews.gr iatrikanea