Tzef Montana: Αναμένοντας την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Από την Κόρινθο στο non-binary» που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις AthensVoice Books
Η Tzef Montana είναι ένα από τα πρόσωπα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς είναι η πρώτη φορά που το φεστιβάλ θα εκπροσωπηθεί από ένα τρανς άτομο με διπλή μάλιστα παρουσία. Θα τη δούμε να παρουσιάζει την τελετή λήξης την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, όπου θα απονεμηθούν τα βραβεία της φετινής διοργάνωσης, και παράλληλα θα είναι το ένα από τα 3 μέλη της κριτικής επιτροπής του Βραβείου Mermaid, ένα από τα σημαντικότερα ανεξάρτητα βραβεία που απονέμεται στην καλύτερη ταινία ΛΟΑΤΚΙ+ θεματικής.
Πώς είναι να είσαι παιδί που ανακαλύπτεις τη διαφορετικότητά σου; Κάποιος που η οικογένειά του δεν τον αποδέχεται και πρέπει να κρύψει την ερωτική του ζωή και τον σεξουαλικό του προσανατολισμό; Πώς μπορείς να αποδεχθείς τον εαυτό σου όταν μεγαλώνοντας κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και δεν αναγνωρίζεις το φύλο σου; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που μας ανοίγουν σε έναν μη ορατό σε μεγάλο βαθμό κόσμο μέσα από ιστορίες φτιαγμένες από τα υλικά της πραγματικής ζωής. Το queer cinema έχει μια ξεχωριστή θέση στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αναδεικνύοντας τις ιστορίες ανθρώπων που παλεύουν να τους αποδεχθούν οι άλλοι, παλεύοντας την ίδια στιγμή να αποδεχθούν οι ίδιοι τον εαυτό τους και να τον αγαπήσουν.
Αυτή περίπου είναι και η ιστορία της Tzef Montana, όπως η ίδια μας την εξιστορεί στο βιβλίο της «Από την Κόρινθο στο non-binary» που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις AthensVoice Books. Με επιτυχημένη καριέρα non-binary μοντέλου στο Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη, έχει περπατήσει στο catwalk του New York Fashion Week, της έχουν κάνει αφιερώματα η Vogue και το Totem, την φωτογράφισαν οι μεγαλύτεροι φωτογράφοι μόδας του πλανήτη, επιλέχθηκε ως κεντρικό πρόσωπο για διαφημιστικές καμπάνιες μεγάλων εταιρειών, έχει εργαστεί στη διεθνή μουσική βιομηχανία ως μουσικός μάνατζερ της SOPHIE και των Slayer και συμμετείχε στις καμπάνιες καλλιτεχνών όπως Rosalia, CL, 30 seconds to Mars, Charli XcX. Έχει υπάρξει μπροστά και πίσω από τις κάμερες με πολύ μεγάλη επιτυχία, όμως το πιο μεγάλο βήμα ορατότητας είναι αυτό το βιβλίο που μας αφηγείται το πιο μύχιο κομμάτι της, τις εσωτερικές μάχες κάποιου που καθώς μεγαλώνει και χτίζει την προσωπικότητά του ταλανίζεται από ένα βασανιστικό ερώτημα: «Ποιο σώμα είναι σωστό για μένα;» Είναι η δική της ιστορία, μια ιστορία που δίνει φωνή στους ανθρώπους που η εξωτερική τους εικόνα δεν συνάδει με την εικόνα που έχουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Είναι άντρες ή γυναίκες;
Έρωτες, χώρες, χειρουργικά κρεβάτια, απογοητεύσεις, ματαιώσεις, επιτυχίες, μεταμορφώσεις, διεκδικήσεις. Η Tzef Montana αφηγείται την ιστορία ενός παιδιού που ξεκίνησε από μια καταπιεστική οικογένεια της ελληνικής επαρχίας και έφτασε να γίνει αφίσα στις μεγάλες βιομηχανίες ομορφιάς του Χόλιγουντ. Και ταυτόχρονα το πονεμένο και συναρπαστικό ταξίδι ενός ανθρώπου που εξερευνά τον εαυτό του πέρα από τις κοινωνικές νόρμες και τα δίπολα περί φύλου, με όρους ατομικότητας και επιθυμίας. Δεν είναι θεωρητική συζήτηση, αλλά η βιωματική εξιστόρηση του πώς κάποιος διεκδικεί το δικαίωμά του να υπάρχει με βάση την επιθυμία του και την αίσθηση που έχει για τον εαυτό του, και όχι αυτό που οι άλλοι περιμένουν από εκείνον.
Η Tzef Montana, στην προσωπική και επαγγελματική της ζωή, διεκδικεί αυτή την ορατότητα για την ίδια και για τους άλλους, εκπαιδεύοντάς μας σε έννοιες όπως «μη δυαδικό φύλο» και «trans».
Γιατί γράφει το βιβλίο της; Γιατί έχει αυτή την πίστη στη μεταμόρφωση των ανθρώπων και των κοινωνιών. Που είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και αναγκαία στο βαθμό που θα μας απελευθερώσει όλους ώστε να μπορούμε να χαρούμε τις ζωές μας. «Γι’ αυτό αποφάσισα να δράσω, να αξιοποιήσω τα προνόμια και τη δημοσιότητα που έχω για να συμβάλω στην ορατότητα αυτών των τρανς ατόμων. Για να το κάνω, όμως, έπρεπε πρώτα εγώ η ίδια να πάψω να είμαι η σκιά άλλων ανθρώπων και να υψώσω τη δική μου φωνή».
Σήμερα, με βάση της την Αθήνα, δουλεύει ως καλλιτέχνης και ακτιβίστρια κατά της κακοποίησης και υπέρ της αναγνώρισης της μη δυαδικότητας του φύλου. Στο Φεστιβάλ θα παρευρεθεί και με την ιδιότητά της ως ηθοποιού, καθώς μόλις έκανε το ντεμπούτο της στην καινούργια ταινία του Πάνου Κούτρα, «Dodo», με συμπρωταγωνιστές τους Ahmad Kontar, Σμαράγδα Καρύδη, Άκη Σακελλαρίου.
Να πούμε πως από την πλευρά της Ορατότητας έχει πολύ μεγάλη σημασία η επιλογή του Φεστιβάλ να εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά από έναν τρανς άνθρωπο, δείχνοντας πως ένας τέτοιος θεσμός δεν μπορεί παρά να συντονίζεται με έναν κόσμο που εξελίσσεται διαρκώς διεκδικώντας τα αυτονόητα. Για το βραβείο Mermaid θα διαγωνιστούν συνολικά επτά ταινίες και στην κριτική επιτροπή, εκτός από την Tzef Montana, θα είναι ο Οκτάβιαν Νταντσιλά, ανεξάρτητος επιμελητής κινηματογράφου, προγραμματιστής φεστιβάλ και σύμβουλος προγραμματισμού των διεθνών διαγωνιστικών τμημάτων Supernova και No Limit στο Φεστιβάλ της Τρανσυλβανίας, και η Ειρήνη Βουγούκαλου, συνιδρύτρια, υπεύθυνη παραγωγών και συμπαραγωγών και αντιπρόεδρος και συνδιευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής και μεταπαραγωγής (post-production) Graal. Η τελετή λήξης του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που θα παρουσιάσει η Τζεφ, θα κλείσει με την ταινία «Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα» του Ζακ Οντιάρ. Ανυπομονούμε.
athensvoice.gr