Όλα τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές – Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με την παράλληλη αύξηση των κρουσμάτων εντός του μαθητικού πληθυσμού, σε τετραψήφια πλέον νούμερα, δημιουργούν μια νέα εκρηκτική ισορροπία λίγο πριν τις τελικές αποφάσεις των λοιμωξιολόγων και της κυβέρνησης για το πότε και πώς πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία το νέο έτος.
Η κυβέρνηση επιμένει -με προσεκτικές ωστόσο διατυπώσεις τις τελευταίες ώρες- ότι τα σχολεία θα ανοίξουν όπως έχει προγραμματιστεί, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια στις 10 Ιανουαρίου» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία για να αποδείξει ότι η μετάδοση του κορωνοϊού στα σχολεία είναι χαμηλή. Σύμφωνα με αυτά, στο 80% των περιπτώσεων όπου εντοπίστηκε μαθητής – κρούσμα μέσα σε ένα τμήμα, δεν υπήρξε δεύτερο κρούσμα στο ίδιο τμήμα.
Μέσα στην εβδομάδα, Τρίτη ή Τετάρτη, θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο το βασικό σενάριο, η βούληση και η αρχική θέση, είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, τόνισε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα σχολεία
Την ίδια ώρα, όμως, οι λοιμωξιολόγοι, πολλοί εκ των οποίων είναι και μέλη της Επιτροπής που αποτιμά την επιδημιολογική κατάσταση και εισηγείται μέτρα, επιμένουν ότι υπό την πίεση αυτής της έκρηξης των κρουσμάτων και με την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον να κυριαρχεί, η συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να μπει σε νέα βάση. Αρκετοί, μάλιστα, είναι πεπεισμένοι ότι είναι εύλογη μια παράταση της έναρξης των μαθημάτων για μια εβδομάδα, δηλαδή έως στις 17 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποτυπωθεί έως τότε η επίπτωση της εορταστικής περιόδου στους δείκτες της πανδημίας.
Κρίσιμη για τις οριστικές αποφάσεις είναι η επόμενη εβδομάδα και πιθανότατα η Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, οπότε αναμένεται να συνεδριάσουν οι λοιμωξιολόγοι και να θέσουν επί τάπητος και το θέμα των σχολείων.
Αλλάζει το πρωτόκολλο του 50%+1
Το ισχύον πρωτόκολλο που προβλέπει να κλείνει ένα σχολικό τμήμα μόνο εάν νοσεί με κορωνοϊό το 50%+1 των μαθητών του τμήματος, αναμένεται να επαναπροσδιοριστεί. Σημειώνεται ότι έως τώρα αποτελούσε το ισχυρότερο επιχείρημα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να υποστηρίξει ότι τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά, καθώς με αυτά τα… μαθηματικά έκλεισαν μόλις 200 από τα περίπου 81.000 τμήματα (ποσοστό 0,2%) κατά τη διάρκεια όλης της περιόδου από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.
Η εικόνα, όμως, των λοιμωξιολόγων επί πραγματικών και απόλυτων αριθμών είναι διαφορετική, καθώς η καμπύλη των κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας ανεβαίνει επικίνδυνα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα των Χριστουγέννων τα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών ανήλθαν σε 10.293, ποσοστό 22% επί του συνόλου των κρουσμάτων.
Ως πρώτο μέτρο, είναι πιθανό να αλλάξει το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων και άρα τα τμήματα να κλείνουν πιο γρήγορα και με λιγότερα κρούσματα. Οι επιστήμονες, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη διαμηνύσει στις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Παιδείας ότι αυτή παραδοξότητα των ποσοστών του πρωτοκόλλου σε σχέση με τα αριθμητικά δεδομένα δεν βοηθά στην σωστή αποτίμηση της κατάστασης.
Για τον λόγο αυτό, τόσο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, όσο και η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή στις πιο πρόσφατες δηλώσεις τους είπαν μεν ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στην ώρα τους ωστόσο άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μέχρι τότε να έχουν επικαιροποιηθεί τα πρωτόκολλα λειτουργίας τους. Εκείνο που προκρίνεται είναι να μειωθεί το ποσοστό του 50%+1 και να επαναπροσδιοριστεί χαμηλότερα.
Λοιμωξιολόγοι θα εισηγηθούν να αλλάξει σε 30%+1, πρόταση που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.
Παράταση μιας εβδομάδας με άνοιγμα σχολείων στις 17 Ιανουαρίου
Δεύτερο μέτρο είναι η παράταση μιας εβδομάδας στην έναρξη των μαθημάτων, πρόταση που συγκεντρώνει μια καθόλου ευκαταφρόνητη μερίδα επιστημόνων.
«Αν τα σχολεία ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα, θα ήταν θετικό γιατί θα αποφύγουμε να συμπέσει το άνοιγμα των σχολείων με την κορύφωση του κύματος» είναι η θέση του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ και στο ίδιο μήκος κύματος ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης έχει πει πως καλό θα ήταν να υπάρξει μια εβδομάδα παράτασης στις διακοπές των μαθητών η οποία θα μπορούσε να αναπληρωθεί προς το τέλος της σχολικής χρονιάς.
Υπέρ της παράτασης έως τις 17 Ιανουαρίου έχει ταχθεί και ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος. Ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης υποστήριξε για το θέμα πως «εάν το τσουνάμι κορυφωθεί στα μέσα Ιανουαρίου εκτίμησε ότι δεν είναι σοφό να ανοίξουν τα σχολεία».
Αίροντας επί της ουσίας την μέχρι πρότινος βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι τα σχολεία θα ανοίξουν την προγραμματισμένη ημέρα (10 Ιανουαρίου), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο τελευταίο briefing της χρονιάς, στις 30 Δεκεμβρίου, απάντησε στο θέμα παραπέμποντας στους ειδικούς και στην εισήγησή τους: «Αν μας εγγυηθούν οι επιστήμονες ότι μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, δεν υπάρχει λόγος να μετατεθεί το άνοιγμα τους».
Αυξημένο testing με rapid αντί για self test σε μαθητές
Τρίτο μέτρο είναι ένα «κοκτέηλ» αυξημένου testing για μαθητές, το οποίο επί της ουσίας, έχει ήδη προαναγγελθεί.
Ως προς αυτό, υπάρχουν εισηγήσεις οι μαθητές να γυρίσουν πίσω στα θρανία με τα πιο αξιόπιστα rapid test και όχι με τα self test που παρέχονται δωρεάν αλλά δεν αποτυπώνουν με αξιοπιστία τα κρούσματα.
Στην περίπτωση διενέργειας υποχρεωτικών εργαστηριακών τεστ, το κόστος δεν μπορεί παρά να μην επιβαρύνει τις οικογένειες (πολλές από τις οποίες έχουν πάνω από ένα παιδί μαθητή) αλλά το κράτος που θα τα παρέχει δωρεάν μέσω των φαρμακείων και των άλλων δομών Υγείας.
Ερώτημα είναι εάν θα ακολουθηθεί κοινό πρωτόκολλο testing τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε ανεμβολίαστους μαθητές. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να απασχολήσει την Επιτροπή των Ειδικών με πιθανό σενάριο να εξαιρεθούν οι εμβολιασμένοι μαθητές, εκτός εάν υπάρξει κρούσμα σε συμμαθητή τους στο ίδιο τμήμα.
Σημειώνεται, τέλος, ότι ήδη η κυβέρνηση προχώρησε στην απόφαση να ανασταλούν οι σχολικές εκδρομές με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο εντός και εκτός της Επικράτειας. Αυτό προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 30 Δεκεμβρίου, η οποία περιλαμβάνει νέα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού.