Αρχική Eπικαιρότητα Πότε θα περάσει σε ενδημική φάση η πανδημία-Τι λένε οι ειδικοί

Πότε θα περάσει σε ενδημική φάση η πανδημία-Τι λένε οι ειδικοί

Medical staff collects swab samples to test for the COVID-19 coronavirus at Syntagma metro station, in Athens, December 14, 2020 / Δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον Covid-19 στο μετρό Συντάγματος, Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου, 2020

Δυο χρόνια έχουν περάσει από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού και οι περισσότεροι αναρωτιόμαστε πότε θα τελειώσει.

“Τα καλά νέα είναι ότι θα τελειώσει. Οι ειδικοί συμφωνούν σε αυτό. Δεν πρόκειται να εξαλείψουμε εντελώς τον Covid-19, αλλά θα τον δούμε να βγαίνει από τη φάση της πανδημίας και να εισέρχεται στην ενδημική φάση”, σημειώνει το Vox.

Η ενδημικότητα σημαίνει ότι ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί σε μέρη του παγκόσμιου πληθυσμού για χρόνια, αλλά ο επιπολασμός και ο αντίκτυπός του θα μειωθούν σε σχετικά διαχειρίσιμα επίπεδα, επομένως θα μοιάζει περισσότερο με γρίπη παρά με ασθένεια που σκοτώνει τον κόσμο.

Για να ταξινομηθεί μια λοιμώδης νόσος στην ενδημική φάση, το ποσοστό των λοιμώξεων πρέπει να σταθεροποιηθεί περισσότερο ή λιγότερο με τα χρόνια, αντί να παρουσιάζει μεγάλες, απροσδόκητες αιχμές όπως έκανε ο Covid-19. “Μια ασθένεια είναι ενδημική εάν ο αναπαραγωγικός αριθμός είναι σταθερά στο ένα”, εξήγησε η επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου της Βοστώνης Eleanor Murray. “Αυτό σημαίνει ότι ένα μολυσμένο άτομο, κατά μέσο όρο, μολύνει ένα άλλο άτομο”.

Ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί, θα γίνει ενδημικός κάτι που δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην άσκηση πίεσης στα εθνικά συστήματα υγείας και τα επόμενα χρόνια.

Αρκετές χώρες ανά τον κόσμο θα συνηθίσουν σταδιακά να ζουν με τον κορονοϊό, τονίζει ο Guardian, με τον SARS-CoV-2 να κυκλοφορεί προκαλώντας περιοδικές εξάρσεις. Πάντως, μέχρι στιγμής καμία χώρα δεν έχει εισέλθει ακόμη σε ενδημική φάση.

Στην περίπτωση που περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό ο αριθμός των ευάλωτων στον κορονοϊό θα μπορούμε να πούμε ότι τέλειωσε η πανδημία, λέει ο λοιμωξιολόγος του London School of Hygiene & Tropical Medicine, Άνταμ Κουτσάρσκι.

Από το σημείο εκείνο και μετά η εξάπλωση της νόσου θα διατηρείται μόνον από την βαθμηδόν φθίνουσα ανοσία στον πληθυσμό και την εμφάνιση σχετικά ήπιων νέων παραλλαγών του κορονοϊού. Όμως ουδείς γνωρίζει ακόμη πότε θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο καμπής, επειδή δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο διαρκεί η ανοσία μετά από μόλυνση ή εμβολιασμό και πόσο ικανός είναι ο SARS-CoV-2 να δημιουργεί επιθετικότερες παραλλαγές του.

Είναι ξεκάθαρο πάντως ότι η μετάβαση στην ενδημική φάση θα συμβεί σε διαφορετικές περιόδους σε χώρες και περιοχές και τα βλέμματα στρέφονται στη Βρετανία, που θεωρείται ότι μπορεί να είναι μεταξύ των κρατών που βρίσκονται κοντά στο σημείο κορύφωσης της πανδημίας λόγω των υψηλών ποσοστών νέων κρουσμάτων και εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού της. Η μετάλλαξη Δέλτα, που είναι περίπου τρεις φορές μεταδοτικότερη από το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού της Γουχάν, δεν έχει ακόμη σαρώσει αρκετές χώρες, αλλά από τον περασμένο Μάιο κυριαρχεί στη Βρετανία – λόγος για τον οποίο ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι η χώρα εισέρχεται στο τελευταίο κύμα της πανδημίας, από την οποία θα βγει και θα εισέλθει στην ενδημική φάση από την ερχόμενη άνοιξη.

Πάντως, άλλοι επιστήμονες εκτιμούν θα ακολουθήσουν αρκετά ακόμη κύματα της πανδημίας, ακόμη και στη Βρετανία – μικρότερα πάντως, σε σύγκριση με το παρελθόν.