Για τον Παΐσιο και το ομώνυμο σίριαλ, στο οποίο πρωταγωνιστεί και αποθεώθηκε στο Twitter, την επίθεση που δέχτηκε από την Έλενα Ακρίτα, αλλά και τους λόγους που δεν μπορεί να καταδικάσει τους υπόδικους για βιασμούς και απόπειρα βιασμού συναδέλφους του, μας μίλησε ο Νικήτας Τσακίρογλου.
Νικήτας Τσακίρογλου. Ο ηθοποιός στον οποίο έδωσε το «δαχτυλίδι» ο μέγιστος θεατράνθρωπός μας, Αλέξης Μινωτής. Κι όχι απλά για τους «γνώστες» και τους θεατρόφιλους, αλλά και για τον μέσο Έλληνα, ο πρωταγωνιστής-ορισμός του «μεγάλου» με κύρος ηθοποιού, με την πληθώρα των περγαμηνών και στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Δεν χρειαζόταν, με άλλα λόγια, η νέα τηλεοπτική σειρά «Άγιος Παΐσιος: Από τα Φάρασα στον Ουρανό», που έκανε πρεμιέρα χτες βράδυ του MEGA, για να το ανακαλύψουν. Απλώς το επιβεβαίωσαν.
Οι χρήστες του Twitter, το οποίο πήρε «φωτιά», τον αποθέωσαν και η νέα τηλεοπτική σειρά που σάρωσε σε τηλεθέαση, έγινε πρώτο trend με χιλιάδες σχόλια. Με έναν τρόπο, αποκαλύφθηκε η «δίψα» του κόσμου για καθαρή υψηλή υποκριτική τέχνη. Ακόμη και με τους περιορισμούς της μικρής οθόνης.
Ο κορυφαίος πρωταγωνιστής βρέθηκε ωστόσο πρόσφατα στη δημοσιότητα και για έναν ακόμη λόγο: Για τα «πυρά» που εναντίον του εκτόξευσε η Έλενα Ακρίτα, ορμώμενη από τη δήλωσή του για τους συναδέλφους του που βρίσκονται στη φυλακή, κατηγορούμενοι για βιασμό και απόπειρα βιασμού. Τον Δημήτρη Λιγνάδη, του οποίου η δίκη σήμερα, ήμερα έναρξής της, διεκόπη για τις 25 Φεβρουαρίου, μετά από σχετικό αίτημα του συνηγόρου του, Αλέξη Κούγια. Και του Πέτρου Φιλιππίδη.
«Για μένα είναι αγαπητοί συνάδελφοι και θα παραμείνουν αγαπητοί συνάδελφοι. Ο καθένας πράττει αυτό που νομίζει κι αυτό που επιτάσσει η ηθική του. Σε αυτήν την περίπτωση πιστεύω ότι υπερέβαλαν εαυτόν έχοντας κάποια εξουσία στα χέρια τους» είπε ο ηθοποιός με επιείκεια, προκαλώντας έκπληξη και την μήνιν της κας Ακρίτα που τον κατηγόρησε ότι «μάλλον ζει σε άλλον πλανήτη». Τι της απαντά ο ίδιος μέσω του Sputnik;
Αναλυτικά η συνέντευξη με τον Νικήτα Τσακίρογλου:
– H νέα σειρά, κύριε Τσακίρογλου, γυρίσματα της οποίας πραγματοποιήθηκαν σε τόπους όπου ο Άγιος Παΐσιος έζησε, όπως η Κόνιτσα και το Άγιον Όρος, έσπασε όλα τα μηχανάκια, στην κυριολεξία. Το περιμένατε;
Ναι. Γιατί ο Παΐσιος είναι ένας άγιος πολύ αγαπητός στην Ελλάδα, ξεχωριστός θα έλεγα και είναι πάρα πολύ κοντά στον ελληνισμό που έχει εκδιωχθεί από τους Τούρκους. Αυτό τον κάνει πιο αγαπητό και επίκαιρο. Αυτή η περιπέτεια των ανθρώπων που εκδιώχθηκαν βάναυσα από τους Τούρκους, στην οποία ηγήθηκε ο Αρσένιος που υποδύομαι, έκανε και τους δύο, σύμβολά της και σύμβολα της Χριστιανοσύνης.
Η υπόθεση εκτυλίσσεται στα Φάρασα της Καππαδοκίας όπου οι άνθρωποι ξεριζώθηκαν και ξενιτεύτηκαν και βρέθηκαν στον Ελλαδικό χώρο άστεγοι και ταλαιπωρημένοι. Το ξεπέρασαν όμως με τη βοήθεια του Θεού και των συνανθρώπων τους, συνελλήνων αργότερα. Ο Παΐσιος, πρέπει να το τονίσουμε, είναι μια μορφή της Ορθοδοξίας πάρα πολύ σημαντική και για αυτό τον τιμούμε όπως όλους τους αγίους. Και το ότι και ο σεναριογράφος και ο οπερατέρ και ο σκηνοθέτης της σειράς είναι ευσεβείς άνθρωποι, παίζει ρόλο. Δεν μπορείς να παράξεις έργο αν δεν είσαι άνθρωπος που δεν πιστεύεις σε κάποιες αξίες. Υπάρχει μάλιστα πρόθεση να γραφτούν κι άλλα επεισόδια. Όχι όμως τώρα.
Όλη αυτή η προσπάθεια τιμά την Ελλάδα. Κι εγώ αισθάνομαι ότι είμαι Ορθόδοξος Έλληνας. Είναι σταθμός στη ζωή μου και κινητήριος δύναμη η Ορθοδοξία και θα ήθελα να είναι κι όλων των Ελλήνων και των ανθρώπων της γης.
– Έχετε δηλώσει και στο παρελθόν ότι είναι βαθιά η σχέση σας με το Θείο και ότι είστε Χριστιανός Ορθόδοξος. Αυτό έπαιξε ρόλο, σας βοήθησε κατά την προσέγγιση του χαρακτήρα που ερμηνεύετε, του Αρσένιου;
Σαφώς βοήθησε στο να καταλάβω καλύτερα τον ρόλο και να τον αποδώσω ενσαρκώνοντας αυτό το πάθος και την ενέργεια αυτού του ανθρώπου για το καλό.
– Αναφέρατε ότι το σίριαλ είναι, μεταξύ άλλων, και επίκαιρο. Αυτό το λέτε και λόγω των νέων πρόσφατων προκλήσεων με αφορμή τη «μη αποστρατικοποίηση» κάποιων νησιών μας;
Και γιατί βάλουν οι γείτονες και κατά της θρησκείας μας. Όταν η Αγιά Σοφιά γίνεται τζαμί, όταν στη Μονή Σουμελά κάνουν ρέιβ πάρτι, το σίριάλ μας, όπως αντιλαμβάνεστε, αποκτά μεγαλύτερο λόγο ύπαρξης. Μετά από όλα αυτά τα φτηνά και ανοίκεια γεγονότα στην Τουρκία, που αποκαλύπτουν λαούς απολίτιστους, έρχεται η προβολή αυτού του σίριαλ ως “μάνα εξ ουρανού”.
– Ταυτόχρονα με το σίριαλ, που προκάλεσε τόση συζήτηση ήδη από την πρεμιέρα του, πρωταγωνιστείτε στη σκηνική πολιτική αλληγορία του Άρθουρ Μίλλερ «Μάγισσες του Σάλεμ». Πόσο εύκολο είναι να μοιράζεστε μεταξύ των δύο;
Έχουν ξέρετε μια εσωτερική συνέχεια. Γιατί και ο Δικαστής Ντάνφορθ, που υποδύομαι, στο θέατρο Χορν ζητά με τον δικό του τρόπο Δικαιοσύνη. Έτσι και όταν ο Αρσένιος επικαλείται τον Θεό, με αυτή την κραυγή την οποία βγάζω στο σίριαλ, είναι μια πρόσκληση του Θεού για τις αδικίες που κάνουν οι άνθρωποι στους συνάνθρωπους του. Και σήμερα διαπιστώνουμε πως έχει χαθεί ο Θεός, έχει χαθεί η πίστη, γίνονται τέρατα και σημεία. Ανατριχιαστικά συμβάντα. Όπως η δολοφονία του 19χρονου Άλκη, που με σόκαρε. Και δείχνει έναν κανιβαλισμό. Γίναμε μια κοινωνία κανιβάλων χωρίς αισθήματα. Και θα φτάσουν να μας πείσουν ότι το ποδόσφαιρο είναι μήτηρ πάσης κακίας; Απάνθρωπες ενέργειες: Και οι φονιάδες όμως όταν έρθουν στην ανάγκη, την ίδια κραυγή με του Αρσένιου θα βγάλουν: «Θεέ μου» θα πουν.