Λουκέτο σε όλους τους συνδέσμους οπαδών για τους επόμενους μήνες, αυστηρότερες ποινές φυλάκισης, ποινές για «κουκουλοφόρους» εντός των γηπέδων και νέους κανόνες στη διάθεση των εισιτηρίων ανακοίνωσαν υπουργοί της κυβέρνησης.
Ειδικότερα παρουσιάζοντας τις πρόσθετες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, παρουσίασαν ένα αυστηρό πλαίσιο ποινών για την αντιμετώπιση της.
Οι ανακοινώσεις πραγματοποιούνται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.
Θεοδωρικάκος: Τα τέσσερα μέτρα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε τα τέσσερα μέτρα στην υλοποίηση των οποίων προχωρά άμεσα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Αυτά είναι: έλεγχος των συνδέσμων οπαδών, κάμερες στα γήπεδα με την ευθύνη των ΠΑΕ και ΚΑΕ, πρόγραμμα εκπαίδευσης του Αστυνομικού προσωπικού και διαρκή εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας με την καθημερινή εμπλοκή του εκάστοτε Υπαρχηγού της ΕΛΑΣ.
«Θα ευχόμουν να μην δίναμε ποτέ αυτή τη συνέντευξη και να ζούσε ο Άλκης. Οφείλουμε όμως να πούμε κάποια πράγματα και να πράξουμε τα αναγκαία ώστε να μην υπάρξει άλλος Άλκης, άλλο ελληνόπουλο, άλλος πολίτης, άλλος άνθρωπος θύμα αυτού του παραλογισμού.
Στεκόμαστε εδώ σήμερα γιατί είμαστε απέναντι στη βία. Ως Πολιτεία, ως πολίτες οφείλουμε να είμαστε απέναντι σε κάθε είδους βία και να καταστείλουμε αμέσως όλες τις εκφάνσεις της που μας οδήγησαν εδώ σήμερα.
Δυστυχώς, στη δύσκολη εποχή που διανύουμε παρατηρούμε μία σειρά από ακραία περιστατικά απάνθρωπης βιαιότητας, πράξεις χουλιγκανισμού, αλλεπάλληλα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας και πρωτοφανή εγκλήματα, που έχουν προκαλέσει σοκ στην κοινωνία.
Οφείλω στο σημείο αυτό να τονίσω-και το αναφέρω ως παρατήρηση και όχι ως δικαιολογία, ότι ο χουλιγκανισμός είναι μια παγκόσμια μάστιγα…και δεν αποτελεί χαρακτηριστικό μόνο των ελληνικών γηπέδων. Αυτή η παγκόσμια μάστιγα λοιπόν, αυτή η θλιβερή πανδημία είναι η αιτία θανάτου δεκάδων ανθρώπων, συνήθως νέων, εδώ και πολλά χρόνια.
Ήρθε η ώρα, αντί να σκοτώνονται τα παιδιά μας άδικα, να “σκοτώσουμε” ως Πολιτεία, αλλά και ως πολίτες, ξεχωριστά ο καθένας, αυτή τη Λερναία Ύδρα.
Οφείλουμε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας: Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, οι αθλητικοί παράγοντες, οι ομάδες, αθλητές, κοινωνία των πολιτών και τοπική αυτοδιοίκηση
Σε κάθε περίπτωση, η Αστυνομία παρεμβαίνει, αλλά είναι προφανές ότι πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε. Κανείς δεν δικαιούται να λείπει από το προσκλητήριο ενάντια στη βία !
Η ανακάλυψη των στυγνών δολοφόνων του Άλκη, έγινε θέμα τιμής για την ΕΛΑΣ, αλλά και για όλους τους Έλληνες. Η Αστυνομία έκανε το καθήκον της στο ακέραιο. Απαντήσαμε εμπράκτως στη δυσπιστία και την καχυποψία.
Κάποιοι έλεγαν ότι “δεν θα τους πιάσουμε”. Πως “αφήσαμε κάποιους να φύγουν από τη χώρα”. Και στο τέλος ότι “διαφεύγει κάποιος”. Σας αποκαλύπτω με ξεχωριστή υπερηφάνεια ότι πολλοί αστυνομικοί δεν έφευγαν από την βάρδια τους και παρέμεναν μέχρι να συλληφθούν όλοι και οι 12 που βρίσκονται στην φυλακή με απόφαση της δικαιοσύνης.
Το μήνυμα είναι σαφές: Για την ΕΛΑΣ ο Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους, όποιος και αν είναι, οποία και αν είναι η οικονομική του δύναμη, όλοι είμαστε ίσοι έναντι του Νόμου.
Η Αστυνομία μέχρι χθες πραγματοποίησε 575 ελέγχους και έκλεισε 67 συνδέσμους χούλιγκαν σε όλη τη χώρα. Έγιναν 17 συλλήψεις. Σημειώνω ότι οι σύνδεσμοι ανήκουν σε όλες τις ομάδες. Και θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της αποτελεσματικά. Χωρίς εκπτώσεις. Προχθές επίσης, συνελήφθη ο δράστης επίθεσης σε 15χρονο οπαδό στην Αθήνα.
Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν από τους δύο συναδέλφους Υπουργούς, συζητήθηκαν σε αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό και ανταποκρίνονται στις προτάσεις που διατύπωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛ.ΑΣ. Σε ό,τι μας αφορά προχωράμε στην υλοποίηση των παρακάτω μέτρων:
Συνεχίζουμε τους ελέγχους σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών που λειτουργούν και όσοι δεν πληρούν τις προβλέψεις του Νόμου θα σφραγίζονται. Η ΕΛΑΣ θα είναι πολύ αυστηρή στην εφαρμογή των νομοθετικών παρεμβάσεων που θα ανακοινώσουν οι δύο συνάδελφοί μου.
Οι ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Και θα ελεγχθούν γι’ αυτό. Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει την εφαρμογή του μέτρου της ταυτοποίησης του κατόχου κάθε εισιτηρίου και συγκεκριμένης θέσης στο γήπεδο.
Υλοποιούμε πρόγραμμα εκπαίδευσης του Αστυνομικού προσωπικού με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων, διότι οι ανήλικοι είναι συνήθως τα θύματα προσηλυτισμού των χούλιγκαν. Έχουμε εξειδικευμένες ομάδες με τη συμμετοχή ψυχολόγων, ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε τους νέους με τον σωστό τρόπο. Στο ίδιο πλαίσιο, προχωράμε σε εκπαιδευτικές ανταλλαγές με αξιωματικούς άλλων χωρών, και ιδιαίτερα της Μεγάλης Βρετανίας.
Αναβαθμίζουμε τη διαρκή εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας με την καθημερινή εμπλοκή ανώτατου αξιωματικού του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και συγκεκριμένα του εκάστοτε Υπαρχηγού της.
Κατά αυτόν τον τρόπο, εντατικοποιείται το πλαίσιο των ελέγχων και αναβαθμίζεται η επιχειρησιακή μας ικανότητα, ώστε να περιοριστεί ο ζωτικός χώρος δράσης αυτών των εγκληματικών ομάδων και να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το φαινόμενο του χουλιγκανισμού.
Ο Ιπποκράτης είχε πει: «Κάλλιον Του Θεραπεύειν Το Προλαµβάνειν…».
Και αυτό πρέπει να πράξουμε άμεσα, ώστε να μην χαθούν άλλα παιδιά μας, και να έχουμε ως αποτέλεσμα το νους υγιής εν σώματι υγιή, που θα συνοδεύεται πάντα σε κάθε άθλημα από το ευ αγωνίζεσθαι!».
Αυγενάκης: Κλείνουν όλοι οι σύνδεσμοι οπαδών μέχρι τον Ιούλιο
Από την πλευρά ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης παρουσίασε τα μέτρα που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα:
Προτού προχωρήσω από τη μεριά μου στα βασικά σημεία των νομοθετικών ρυθμίσεων και στις λοιπές πρωτοβουλίες του Υφυπουργείου Αθλητισμού για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, να εκφράσω ξανά τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Άλκη Καμπανού. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι.
Επιτρέψτε μου να συγχαρώ κι εγώ με τη σειρά μου την ηγεσία και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας για τα γρήγορα αντανακλαστικά και την αποτελεσματικότητα, που επέδειξαν.
Αθλητισμός και βία όμως, είναι έννοιες από τη φύση και την κουλτούρα τους, απολύτως αποκλίνουσες.
Στον αθλητισμό, μόνο ως στρέβλωση μπορούν να θεωρηθούν οι εκδηλώσεις βίας και χουλιγκανισμού. Συμφωνούμε όλοι, ότι η βία δεν έχει χρώμα και οπαδικές αποχρώσεις.
Ο αθλητισμός χρησιμοποιείται ως επίφαση, για να οργανώσουν τη δράση τους περιθωριακά και εγκληματικά άτομα, τα οποία εύκολα καταφέρνουν να παρεισφρήσουν στους κόλπους Λεσχών και Παραρτημάτων.
Εύλογα λοιπόν, όταν συμβαίνουν τέτοια θλιβερά γεγονότα, η κοινωνία διερωτάται:
Υπάρχουν νόμοι; Γίνονται έλεγχοι; Συλλαμβάνονται οι δράστες; Απονέμεται δικαιοσύνη;
Γνωρίζουν οι διοικήσεις των ομάδων; Ή τους καλύπτουν; Τους απαντούμε λοιπόν!
Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει εν γένει την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας είναι ήδη αρκετά αυστηρό και ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο με το σημερινό πλαίσιο που ανακοινώνουμε.
Ξεκινώ, θυμίζοντας ορισμένες κομβικές πρωτοβουλίες της παρούσας Κυβέρνησης, χωρίς να παραβλέψουμε σημαντικές πρωτοβουλίες, που είχαν ληφθεί σε προηγούμενους χρόνους:
- Με τον νόμο 4639, που ψηφίσαμε τον Νοέμβριο του 2019:
- Θεσπίσαμε τη δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, του οπτικοακουστικού υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, ακόμα και από φορητές συσκευές, που χειρίζεται στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας.
- Επεκτείναμε τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις «αθλητικής βίας», που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο μη συνδεόμενους με κάποια αθλητική εκδήλωση.
- Δώσαμε τη δυνατότητα στην Ελληνική Αστυνομία, να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στους κατόχους εισιτηρίων, εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων.
- Δεν σταματήσαμε όμως εκεί. Με τον νόμο 4809, τον Ιούνιο του 2021:
- Επαναφέραμε το «ιδιώνυμο». Και με τις σημερινές βελτιώσεις του από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα της αναστολής και της μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών, που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια, για παραβάσεις αθλητικής βίας.
- Προχωρήσαμε στη ρύθμιση των οργανωμένων μετακινήσεων των οπαδών, όπου οι ομάδες έχουν την εποπτεία και τον έλεγχο των μετακινήσεων των Λεσχών Φιλάθλων τους, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και σαφές σύστημα απόδοσης ευθυνών σε περίπτωση επεισοδίων.
- Προβλέψαμε τη δυνατότητα δημιουργίας μίας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λεσχών Φιλάθλων, με στόχο να συμβάλλουμε στην καλλιέργεια μίας κουλτούρας συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ φιλάθλων διαφορετικών ομάδων.
Δίνουμε δικαίωμα λόγου στην υγιή μερίδα του «οπαδικού κινήματος» και κεντρική εκπροσώπηση των φιλάθλων στην επικοινωνία τους με θεσμικούς φορείς.
Και σήμερα, υπό την καθοδήγηση του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά από άριστη συνεργασία με τους συναδέλφους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, σας παρουσιάζουμε τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα λάβει με τη σειρά του τις προσεχείς ημέρες το Υφυπουργείο Αθλητισμού.
- Κυρώνεται αυτήν την εβδομάδα στην Βουλή, η Σύμβαση Σεντ Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την ολοκληρωμένη προσέγγιση θεμάτων ασφαλείας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα.
- Η Σύμβαση αποσκοπεί στην παροχή ασφαλούς, προστατευμένου, και φιλικού περιβάλλοντος στο πλαίσιο ποδοσφαιρικών αγώνων και άλλων αθλητικών διοργανώσεων και γίνεται διάκριση μεταξύ: «μέτρων για την ασφάλεια», «μέτρων για την προστασία» και «μέτρων για την παροχή υπηρεσιών».
- Δημιουργείται, μεταξύ άλλων, το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου εντός των δομών της Ελληνικής Αστυνομίας, που θα έχει να κάνει ΚΑΙ με ανταλλαγή πληροφοριών διεθνούς συνεργασίας.
- Αυτήν την εβδομάδα, στο 5ο κατά σειρά νομοσχέδιο της αθλητικής μας μεταρρύθμισης, αναδιαμορφώνουμε το ισχύον πλαίσιο για τις Λέσχες Φιλάθλων και τη στενή σχέση των ΠΑΕ, ΚΑΕ και ερασιτεχνικών σωματείων με τους οργανωμένους φίλους και υποστηρικτές της ομάδας τους:
- Προχωρούμε σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας όλων των Λεσχών Φιλάθλων (και φυσικά των παραρτημάτων τους ανά την Επικράτεια) έως την 31η Ιουλίου 2022.
Να σημειώσω ότι σήμερα είναι καταχωρημένες και λειτουργόυν 12 νόμιμες Λέσχες Φιλάθλων, με 222 Παραρτήματα. Τα αναλυτικά στοιχεία έχουν ήδη τεθεί υπόψινστην ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
- Με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των Λεσχών, έως τις 31 Ιουλίου, εξασφαλίζεται ένα εύλογο μεταβατικό χρονικό διάστημα, έως ότου επιτραπεί ξανά η αδειοδότηση των Λεσχών και των Παραρτημάτων τους, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, το οποίο θα κινηθεί στις εξής κατευθύνσεις:
- Το ερασιτεχνικό σωματείο, η ΠΑΕ και η ΚΑΕ μπορούν να αναγνωρίσουν έως ΜΙΑ Λέσχη Φιλάθλων, έκαστη.
- ΕΔΡΑ της Λέσχης, θα είναι υποχρεωτικά πλέον η έδρα του ερασιτεχνικού σωματείου,
της ΠΑΕ ή της ΚΑΕ, απ’ όπου βεβαιώνεται η Λέσχη. Ετσι, ΠΑΕ, ΚΑΕ ή ερασιτεχνικό σωματείο θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και ελέγχου στο Μητρώο και στις δράσεις των μελών της Λέσχης. Παράλληλα, υπάρχει υποχρέωση της ΠΑΕ/ ΚΑΕ/ αθλητικού σωματείου να αναρτά στην ιστοσελίδα του τα στοιχεία της Λέσχης Φιλάθλων και των Παραρτημάτων της.
- Σε περίπτωση πλημμελούς εποπτείας, με την καταγραφή παράνομων περιστατικών, θα επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα και ποινές διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές.
- Για να λειτουργεί νόμιμα Παράρτημα Λέσχης Φιλάθλων οπουδήποτε, απαιτείται η εγγραφή στο Μητρώο Μελών της Λέσχης τουλάχιστον 50 ενηλίκων, μονίμων κατοίκων της περιοχής λειτουργίας του Παραρτήματος, με καθαρό ποινικό Μητρώο.
- Ανακαλείται η άδεια λειτουργίας Λέσχης ή Παραρτήματος, εφόσον ασκηθεί ποινική δίωξη σε τουλάχιστον δύο άτομα – μέλη Λέσχης ή Παραρτήματος, για αδικήματα αθλητικής βίας, παράβαση περί ναρκωτικών ή περί όπλων και για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.
- Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργεί ψηφιακή πλατφόρμα, με τίτλο «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων», που θα επικαιροποιείται κάθε καλοκαίρι, με ευθύνη των υπευθύνων των Λεσχών. Πιστοποιημένοι χρήστες του Μητρώου είναι:
- οι νόμιμοι εκπρόσωποι των Λεσχών Φιλάθλων και οι υπεύθυνοι λειτουργίας των Παραρτημάτων τους και
- οι νόμιμοι εκπρόσωποι των αθλητικών σωματείων, Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών ή Ανωνύμων Αθλητικών Εταιριών, που έχουν δώσει τη συναίνεσή τους για την αναγνώριση της Λέσχης.
- Απαγορεύεται η διάθεση μεμονωμένων εισιτηρίων στις θύρες των γηπέδων, όπου συγκεντρώνονται οι οργανωμένοι οπαδοί. Το μέτρο θα ισχύσει άμεσα, δηλαδή από την ψήφιση του νόμου και συμπεριλαμβάνει και την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.
- Οι ΠΑΕ, οι ΚΑΕ και τα ερασιτεχνικά σωματεία θα προβαίνουν αποκλειστικά σε διάθεση Εισιτηρίων Διαρκείας στις θύρες οργανωμένων οπαδών και μόνο στους νόμιμους κατόχους τους θα επιτρέπεται η είσοδος.
- Εφόσον, μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους, διαπιστωθεί παράνομη παρουσία
φιλάθλου στις εξέδρες, τότε θα επιβάλλονται κλιμακωτές ποινές αναστολής λειτουργίας της θύρας, καθώς και διοικητικά πρόστιμα.
Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να θωρακίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το θεσμικό μας οπλοστάσιο. Ωστόσο, η αντιμετώπιση της οπαδικής βίας είναι υπόθεση όλων μας και απαιτεί διαρκή συνεργασία πέρα από τις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις.
Για τον λόγο αυτό, εντός της εβδομάδας και πριν από την ψήφιση των διατάξεων στην Βουλή, προγραμματίζουμε περαιτέρω διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την αθλητική οικογένεια. Πρόθεσή μας είναι η συμμετοχή εκπροσώπων, από όλο το φάσμα του πολιτικού, αθλητικού, οπαδικού και ακαδημαϊκού γίγνεσθαι.
Τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα θα έχουν ουσιαστικό αποτύπωμα, μόνο μέσα από τη συντονισμένη δράση των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, του Υφυπουργείου Αθλητισμού, των ΠΑΕ / ΚΑΕ/ αθλητικών σωματείων και της αθλητικής οικογένειας. Η πιστή εφαρμογή των νόμων, μέσα από τους ελέγχους της Ελληνικής Αστυνομίας και τη γρήγορη απονομή Δικαιοσύνης, μπορεί τάχιστα να αλλάξει το τοπίο στη χώρα μας.
Δίχως αυτές τις προϋποθέσεις όμως, οποιοδήποτε μέτρο, όσο αυστηρό και να είναι, δεν αποδίδει τα μέγιστα, καταπολεμώντας τη βία που μάθαμε να ονομάζουμε «οπαδική».
Χαρακτηρισμός με τον οποίο, προσωπικά, διαφωνώ.
Η βία δεν είναι «οπαδική», είναι ενδημική. Πρόκειται για εγκληματικές ομάδες, για συμμορίες, απογυμνωμένες από περιεχόμενο ή συγκεκριμένη αιτία, με αυτοαναφορικό λόγο ύπαρξης, χωρίς καμία ουσιώδη σχέση με την έννοια της κάθε ομάδας, της σημαίας, της φανέλας. Την έννοια του πραγματικού υγιούς φιλάθλου.
Κλείνοντας, θα επαναλάβω την πάγια θέση της Κυβέρνησης ότι είμαστε υπέρ της ύπαρξης και νόμιμης λειτουργίας Λεσχών Φιλάθλων. Λέσχες, που θα είναι συνοδοιπόροι στον αγώνα όλων μας για έναν ασφαλή, ποιοτικό αθλητισμό! Αθλητισμό για όλη την οικογένεια.
Τσιάρας: Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων έχουν καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου
Με τη σειρά του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ανακοίνωσε αυστηρότερες ποινές για αδικήματα που θα τελούνται στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά και στις κερκίδες των γηπέδων.
Ειδικότερα είπε:
Όπως γνωρίζετε, με τον Ν. 4855/2021 για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας επήλθαν σημαντικές αλλαγές για το πλαίσιο των ποινικών κυρώσεων για μια σειρά αδικημάτων.
Ειδικότερα, σχετικά με το άρθρο 299 παρ. 1 ΠΚ για την ανθρωποκτονία μοναδική πλέον ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη.
Για την πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης (που προβλέπεται στο άρθρο 309 ΠΚ), η προβλεπόμενη ποινή είναι η φυλάκιση έως τρία έτη.
Με άλλα λόγια, στον Ποινικό Κώδικα, όπως ισχύει από τον περασμένο Νοέμβριο, έχει παραληφθεί η διαζευτικότητα της ποινής για την πρόκληση σωματικής βλάβης, η οποία τιμωρείτο μέχρι και τον Νοέμβριο του με ποινή φυλάκισης έως τρία έτη ή επιβολή μόνον χρηματικής ποινής.
Αντίστοιχα, για τη βαριά σωματική βλάβη (άρθρο 310 ΠΚ), αναδιαμορφώθηκε το αδίκημα. Πρώτον, αυστηροποιήθηκε η ποινή τόσο στην περίπτωση κατά την οποία ο δράστης επέφερε την βαριά σωματική βλάβη στο θύμα όσο και στην περίπτωση κατά την οποία ο δράστης επεδίωκε την πρόκληση της βαριάς σωματικής βλάβης.
Υπήρξε δηλαδή από την πλευρά του νομοθέτη του ν. 4855/2021 μία διαβάθμιση του δόλου του δράστη σε αντιστοιχία με την επιβαλλόμενη σε αυτόν ποινή.
Έτσι με το άρθρο 66 του ν. 4855/2021 ο δράστης βαριάς σωματικής βλάβης τιμωρείται πλέον με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών (δηλαδή με φυλάκιση από 2 έως 5 έτη) ενώ μέχρι την αλλαγή του νόμου τιμωρείτο με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους (δηλαδή με φυλάκιση από 1 έτος έως 5 έτη). Αν δε ο δράστης επεδίωκε την πρόκληση της βαριάς σωματικής βλάβης, τότε η πράξη του είναι κακούργημα και σήμερα θα τιμωρηθεί με την ποινή της καθείρξεως, δηλαδή με ποινή από 5 έως 15 έτη (αντί για κάθειρξη μέχρι 10 έτη με τον προισχύσαντα Ποινικό Κώδικα).
Στην έννοια, μάλιστα, της βαριάς σωματικής βλάβης προστέθηκε πλέον η αναπηρία και η μόνιμη παραμόρφωση που προκλήθηκαν στο θύμα από την συμπεριφορά του δράστη.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η προσθήκη του κακουργήματος της βαριάς σωματικής βλάβης στον κατάλογο των αδικημάτων του ν. 2225/1994, για την διακρίβωση του οποίου από τις αρχές είναι επιτρεπτή η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.
Σχετικά με τα εγκλήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας υπαλλήλου (άρθρο 315Α ΠΚ)
Με το άρθρο 68 του ν. 4855/2021 προστέθηκε νέα ποινική διάταξη στο κεφάλαιο του Ποινικού Κώδικα για τα εγκλήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας, η οποία προβλέπει πλέον ρητά ότι η τέλεση κάθε μορφής σωματικής βλάβης (απλής, επικίνδυνης, βαριάς, θανατηφόρας) σε βάρος υπαλλήλου κατά την εκτέλεση της εργασίας ή στο πλαίσιο της εργασίας του συνιστά επιβαρυντική περίσταση, δηλαδή προσμετράται επιβαρυντικά στην ποινή που τελικά θα επιβληθεί στον δράστη μίας τέτοιας αξιόποινης πράξης.
Προφανώς, σε αυτή την κατηγορία αδικημάτων εντάσσεται και η άσκηση βίας σε βάρος αστυνομικών, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την προστασία και τη διατήρηση της δημόσιας ειρήνης.
Με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα, όπως γνωρίζετε, έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές που αφορούν και την απόλυση υπό όρο.
Ειδικότερα, αυστηροποιήθηκαν οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την απόλυση υπό όρο των καταδικασθέντων για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας, με την αύξηση του κατώτατου ορίου πραγματικής έκτισης να έχει αυξηθεί στα 18 έτη (παραμονής στα σωφρονιστικά καταστήματα).
Όλες οι παραπάνω αλλαγές, οι οποίες –ειρήσθω εν παρόδω- καταψηφίστηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση, εφαρμόζονται ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο πλήρως και οριζόντια.
Καταλαμβάνουν, δε, όλα τα αδικήματα που -κατά κόρον- τελούνται στο πλαίσιο των αθλητικών δραστηριοτήτων και συνδέονται με την λεγόμενη οπαδική βία.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 μηνών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης συμμετέχει ενεργά, κατά λόγο αρμοδιότητας, στη διαμόρφωση των νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε στενή συνεργασία με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ Αυγενάκη για τους νόμους 4639/2019 και 4809/2021 που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας και δεδομένων των αλλαγών που ήδη έχουν γίνει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προτείνεται μια δέσμη προτάσεων που συμπληρώνουν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και κλείνουν όλα τα πιθανά παράθυρα για την οπαδική βία και προβλέπουν την πλέον αυστηρή και παραδειγματική τιμωρία των δραστών.
Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις:
-Αυξάνεται ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα όρια το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας.
Συγκεκριμένα: Αυστηροποιούνται οι ποινές του άρθρου 41ΣΤ του Αθλητικού Νόμου (κατοχή επικινδύνων αντικειμένων, βιαιοπραγίες, απειλές, είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους με σκοπό τη διακοπή αθλητικής εκδήλωσης, ρατσιστικές εκδηλώσεις, δημόσια υποκίνηση σε αδικήματα αθλητικής βίας κλπ)
Στα παραπάνω αδικήματα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 6 μήνες μέχρι 5 έτη.
Αντίστοιχα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μεχρι 1 έτος, θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 3 μήνες μέχρι 5 έτη.
Στις διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών, όπου προβλέπεται σήμερα ποινή φυλάκισης μέχρι 3 έτη, θα προβλεπεται ποινή φυλάκισης από 2 μέχρι 5 έτη.
Για το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης σε εγκλήματα οπαδικού μίσους, εκτός από την ποινή, από 6 μήνες μέχρι 5 έτη, θα επιβάλλεται υποχρεωτικά και χρηματική ποινή.
-Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων έχουν καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου με σκοπό να παρεμποδιστεί η ανίχνευση και καταγραφή του από τις συσκευές καταγραφής εικόνας
Με την καθιέρωση του αξιοποίνου, προβλέπεται ειδικότερα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή.
-Απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας
Πιο συγκεκριμένα:
Καταργείται η δυνατότητα της κατ εξαίρεση αναστολής της ποινής, η οποία θα εκτίεται υποχρεωτικά άμεσα.
Επεκτείνεται η ρύθμιση της απόλυτης απαγόρευσης της αναστολής και η άμεση εκτέλεσή της στις περιπτώσεις καταδίκης κατηγορουμένου για την αξιόποινη πράξη της λειτουργίας συνδέσμου άνευ άδειας ή μετά από παραβίαση της σφράγισης του ή στις περιπτώσεις παραβίασης παρεπόμενης ποινής για απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων κ εμφάνισης στο ΑΤ ή περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί δυνάμει εισαγγελικής διάταξης ή δικαστικής απόφασης.
-Οι υποθέσεις οπαδικής βίας εκδικάζονται κατά προτεραιότητα και καθιερώνεται σε περίπτωση αναβολής εκδίκασης η υποχρεωτική επιβολή περιοριστικών όρων.
Έτσι, οταν η εκδίκαση της υπόθεσης αναβάλλεται για οποιονδήποτε λόγο, επιβάλλονται υποχρεωτικά περιοριστικοί όροι (όπως π.χ απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων και εμφάνιση στο ΑΤ κατά το χρόνο διεξαγωγής τους).