Αεροπορικά πυρά πλήττουν τη βορειοδυτική Ουκρανία – Τις πληγές της μετρά η Μαριούπολη μετά τους συνεχείς βομβαρδισμούς – Προελαύνουν οι ρωσικές δυνάμεις στο Χάρκοβο – Στα 67 ανέρχονται τα νεκρά παιδιά από τις επιθέσεις στην Ουκρανία
Μουδιασμένος είναι ο πλανήτης μετά την αεροπορική επίθεση στη Μαριούπολη όπου χτυπήθηκε πλήθος κτιριακών εγκαταστάσεων ανάμεσα στα οποία και παιδιατρικό νοσοκομείο. Από την έναρξη της εισβολής υπολογίζεται ότι περί τους 1.300 πολίτες έχουν σκοτωθεί στην περιοχή.
Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σε βάρος των Ουκρανών συνεχίζονται, με τα πυρά να ηχούν, το βράδυ της Τετάρτης, στην πόλη Ζιτομίρ, στη βορειοδυτική Ουκρανία.
Τις πληγές του μετρά το Χάρκοβο όπου κτίρια έχουν καταστραφεί και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανασυνταχθεί, ενώ οι σειρήνες έχουν αρχίσει να ηχούν στο Κίεβο καθώς αναμένεται ακόμη μια νύχτα τρόμου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ζητά από τη Δύση να ισχυροποιήσει τις κυρώσεις, τη στιγμή που οι ΗΠΑ – δια στόματος του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν – εκτιμούν ότι η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση θα αποτύχει.
Αξιωματούχοι της Δύσης λένε πως φοβούνται χρήση χημικών όπλων από τον Πούτιν στο Κίεβο
Σε συναγερμό τίθεται εκ νέου η παγκόσμια κοινότητα για την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς, αυτή τη φορά, δυτικοί αξιωματούχοι «διαρρέουν» πως φοβούνται χρήση χημικών από τους Ρώσους στο Κίεβο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Sky News, ένας αξιωματούχος που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας είπε ότι φοβούνται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να διατάξει επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο λόγος που ο Ρώσος πρόεδρος θα στραφεί στα χημικά, είναι η προσπάθειά του να ξεπεράσει ο ρωσικός στρατός τα «υλικοτεχνικά ζητήματα» που προφανώς έχουν προκύψει στη φάλαγγα που βρίσκεται έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα.
«Πιστεύω ότι έχουμε σοβαρούς λόγους να ανησυχούμε για πιθανή χρήση μη συμβατικών όπλων, εν μέρει λόγω των όσων έχουμε δει να έχουν συμβεί αλλού» είπε ο αξιωματούχος, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Συρία.
Η ίδια πηγή είπε επίσης ότι υπάρχει ελπίδα πως η Κίνα θα πιέσει για τερματισμό της σύρραξης, αλλά και ότι υπάρχει απογοήτευση που το Πεκίνο δεν ήταν μέχρι στιγμής πιο ξεκάθαρο όσον αφορά στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής.
Δύο εβδομάδες από την έναρξη του πολέμου σε βάρος της Ουκρανίας και οι απώλειες είναι ανυπολόγιστες. Όσο οι Ρώσοι εξακολουθούν να βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές, ολοένα και περισσότερες ζωές χάνονται ενώ εντεινεται το αίσθημα του τρόμου.
Ο Ουκρανός ανώτατος αξιωματούχος Ολεκσέι Ντανίλοφ δήλωσε σήμερα πως 67 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου και κάλεσε τους συμμάχους του Κιέβου να επιβάλλον για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.
Παράλληλα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως συζήτησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να ασκηθεί πίεση στην Ρωσία για την ασφάλεια των αμάχων και την αύξηση των κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδόν 180.000 άνθρωποι έχουν τραπεί σε φυγή από την Ουκρανία φτάνοντας στη Ρωσία μετά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Το πρακτορείο Reuters αναφέρεται στο τηλεγράφημά του στην ρωσική εισβολή ως «σύγκρουση», ενώ η Μόσχα κάνει λόγο από την αρχή του πολέμου για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Το ρωσικό υπουργείο πρόσθεσε ότι η επιχείρηση για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση Ουκρανών αμάχων και ξένων από τις εμπόλεμες ζώνες «δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, με υπαιτιότητα του Κιέβου» και ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι άμαχοι στη Μαριούπολη είχε φτάσει σε «καταστροφική κλίμακα».
Οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για παραβίαση των εκεχειριών που θα επέτρεπαν την απομάκρυνση αμάχων από εμπόλεμενες ζώνες.
Οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίσθηκαν να ανασυντάσσονται κοντά στην ανατολική πόλη Χάρκοβο, δήλωσε – την ίδια στιγμή – ο δήμαρχος της πόλης Ίχορ Τέρεχοφ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση πολύ τεταμένη.
Μιλώντας σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, ο Τέρεχοφ είπε ότι οι βομβαρδισμοί της πόλης είναι σε εξέλιξη.
Ένα νοσοκομείο παίδων στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη καταστράφηκε, νωρίτερα, από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.
«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες στο νοσοκομείο παίδων. Η καταστροφή είναι κολοσσιαία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμη γνώση για πιθανά θύματα.
Η πληροφορία δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτεί άμεσα από το Reuters. Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους στην εισβολή που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία.
Σημειώνεται πως ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο που κατοικεί στο Κίεβο ανέβασε στα social media ένα βίντεο από το βομβαρδισμένο νοσοκομείο ενώ πρόσθεσε πως οι Ρώσοι πραγματοποίησαν επίθεση και στην κεντρική πλατεία της Μαριούπολης.
Δείτε τα tweet που ανήρτησαν οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις καθώς και ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο:
Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Ντονέτσκ κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών τραυματίστηκαν 17 άνθρωποι ανάμεσά τους και έγκυες.
Ζελένσκι: Σταματήστε τώρα τις δολοφονίες
Για τη νέα ρωσική επίθεση μίλησε μέσω Twitter ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος παρέθεσε και βίντεο από τα συντρίμμια του νοσοκομείου.
«Μαριούπολη. Άμεσο χτύπημα των ρωσικών δυνάμεων στο μαιευτήριο. Άνθρωποι, παιδιά, βρίσκονται κάτω απ’ τα συντρίμμια. Κτηνωδία! Για πόσο ακόμα ο κόσμος θα είναι συνεργός αγνοώντας τον τρόμο; Κλείστε τον εναέριο χώρο τώρα! Σταματήστε τις δολοφονίες! Έχετε τη δύναμη αλλά φαίνεται πως χάνετε την ανθρωπιά», ήταν το σχόλιο του Ουκρανού προέδρου.
Ο Μικαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο από το βομβαρδισμό της Μαριούπολης.
«Η Μαριούπολη σβήνεται από τους Ρωσικούς βομβαρδισμούς. Σημειώθηκε απευθείας πλήγμα σε μαιευτήριο. Γυναίκες και παιδιά βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Αντί για νέες ζωές – θάνατοι. Δεν θα είναι αρκετό να κλείσουμε τον ουρανό της Ουκρανίας από πυραύλους; Δεν είναι επιχείρημα για να σταματήσει ο φόνος;», τόνισε.
Μπόρις Τζόνσον: Θα ζητήσουμε από τον Πούτιν να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του
Πριν από λίγη ώρα ο Βρετανός πρωθυπουργός με ανάρτησή του στα social media ανέφερε πως η Μεγάλη Βρετανία διερευνά το ενδεχόμενο την περαιτέρω υποστήριξη προς την Ουκρανία έτσι ώστε να μπορέσει να αμυνθεί από τις εναέριες ρωσικές επιθέσεις. Παράλληλα αναφέρει πως θα ζητηθεί από τον Πούτιν «να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του»
Πάνω από 400.000 Ουκρανοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη
Υπενθυμίζεται πως περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι «κρατούνται όμηροι» στην πολιορκημένη Μαριούπολη από τις ρωσικές δυνάμεις που εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια και την εκκένωση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.
Περιγράφοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι πολίτες επιχειρούν να απομακρυνθούν με ασφάλεια την ώρα που οι Ρώσοι σφυροκοπούν την ουκρανική πόλη, ο Ουκρανός υπουργός τόνισε ότι στο λιμάνι της Μαριούπολης εκτυλίσσονται σκηνές «αποκάλυψης».
«Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν βρει εκεί καταφύγιο για να προστατευτούν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και τις πυραυλικές επιθέσεις χωρίς να έχουν πρόσβαση σε νερό, ρεύμα ή θέρμανση. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες γίνονται επίσης με δυσκολία.
Χθες, οι προσπάθειες για την μεταφορά με λεωφορεία περίπου 400.000 κατοίκων της πολιορκημένης πόλης μέσω ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» απέβησαν άκαρπες καθώς, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, οι ρωσικές δυνάμεις δεν σταμάτησαν τους βομβαρδισμούς.
Η Ουκρανία έχει απευθύνει έκκληση στις ρωσικές δυνάμεις να τηρήσουν την «επίσημη δημόσια δέσμευσή» τους για κατάπαυση του πυρός, επί 12 ώρες σήμερα, προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι.
Την ίδια ώρα, οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ είναι ενδεικτικές της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στη Μαριούπολη. Κατεστραμμένα σπίτια, ξεριζωμένα δέντρα, πτώματα στους δρόμους σκεπασμένα με κάποιο σεντόνι.
Μια ανθρωπιστική κρίση εκτυλίσσεται στην στρατηγική αυτή πόλη της Ουκρανίας, με τον άμαχο πληθυσμό να περιμένει εναγωνίως έναν ασφαλή διάδρομο.