Συνεχίζονται οι καταγγελίες κατά του «ινστιτούτου της απάτης», με πρώην εργαζόμενους στο κέντρο αισθητικής αλλά και πελάτισσες που έπεσαν θύματα των δήθεν δελεαστικών προσφορών του. Φαίνεται ότι το ινστιτούτο που άλλαζε διαρκώς επωνυμία κι είχε εξαπατήσει δεκάδες κόσμου, αποσπώντας αστρονομικά ποσά και αφήνοντας έκθετους, με σωματικά τραύματα τους πελάτες, παραβίαζε βασικές αρχές του κώδικα επαγγελματικής δεοντολογίας.
Μετά την υπάλληλο που, πριν από λίγες ημέρες, εξέθεσε τις ντροπιαστικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ήταν αναγκασμένη να δουλεύει επί 12 ώρες, υπό καθεστώς απειλών, άλλες δύο πρώην εργαζόμενες μιλούν για ξεκάθαρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους.
«Έμεινα μια βδομάδα κι έφυγα τρέχοντας» καταγγέλλει η πρώην εργαζόμενη, η οποία – εξοργισμένη από τον βαθμό της απάτης – αναφέρεται, μέσω της πλατφόρμας TikTok, στη δική της δυσάρεστη εμπειρία.
«Μου είχαν πει για καλή θέση και προοπτικές, η κοροϊδία όμως είναι σε άλλο επίπεδο. Απλά τρώνε τα χρήματα του κόσμου» επισημαίνει, δε, για να προσθέσει σχετικά με τον τρόπο δράσης του κέντρου, που θυμίζει εγκληματική οργάνωση, τα εξής: «Είναι ανακυκλώσιμοι, αλλάζει συνεχώς η επωνυμία».
Η γυναίκα επιβεβαιώνει, μέσα από το βίντεο της, όσα είχε – προ ημερών – καταγγείλει η αισθητικός Χριστίνα Μπίτα. Σύμφωνα με όσα είχε υποστηρίξει η τελευταία στην ανάρτησή της, οι υπεύθυνοι του «δερματολογικού κέντρου» την έβαλαν να καθίσει σε ένα καναπέ επί μιάμιση ώρα προκειμένου να κάνει συνεδρίες αποτρίχωσης.
«Δεν έρχεται ποτέ η σειρά σου, σου ζητάνε να αλλάξεις το ραντεβού σου ενώ, στο μεταξύ σε έχουν βάλει να προπληρώσεις το πακέτο που έχεις επιλέξει. Ξαναπάς και πάλι τίποτα. Δεν σου επιστρέφουν ποτέ πίσω τα λεφτά. Οι αστυνομικοί που ήρθαν εκεί μου είπαν, “κοπέλα μου είναι απάτη, ερχόμαστε κάθε μέρα σε αυτό το κέντρο αισθητικής για παρόμοια περιστατικά”» είχε πει.
Σημειώνεται, δε, ότι η καταγγελία της κινητοποίησε τις αστυνομικές αρχές. «Πάλι εσείς; Πόσα άτομα πρέπει να σας κάνουν μήνυση για να σταματήσετε να εξαπατάτε τον κόσμο;» ανέφεραν οι δυο αστυνομικοί που μετέβησαν στο κέντρο αισθητικής έπειτα από την καταγγελία της κ.Μπίτα. Έπειτα από την δημοσιοποίηση της δυσάρεστης εμπειρίας της, δεκάδες άλλες γυναίκες που είχαν ανάλογη εμπειρία της έστειλαν μηνύματα όπου περιγράφουν όλα όσα έζησαν στο περιβόητο « κέντρο αισθητικής» του Συντάγματος .
Χαρακτηριστικά, η πρώην εργαζόμενη Μ.Σ που δούλευε σε κατάστημα του ινστιτούτου στη Θεσσαλονίκη καταγγέλλει απουσία καταβολής δεδουλευμένων τριών μηνών όπως και ενσήμων.
Όσον αφορά στους πελάτες-θύματα της οργάνωσης επιτήδειων, το «πακέτο» των καταγγελιών μεγεθύνεται σημαντικά.
«Προπληρωμή 200 ευρώ για 12 συνεδρίες λέιζερ για χέρια, πόδια, μπικίνι, πρόσωπο και μασχάλες. Πλήρωσα και αμέσως μου είπαν ότι χρωστάω άλλα 450 ευρώ και ότι τα 200 ευρώ αφορούσαν μια συνεδρία για κάθε σημείο και όχι αυτό που έγραφαν στην προσφορά, δηλαδή 12 συνεδρίες για όλα τα σημεία. Απαιτούσα τα χρήματά μου, δεν μου τα έδωσαν ποτέ. Για να βρεθεί μια λύση, ζήτησα με τα χρήματα που έχω δώσει να κάνω μόνο τις συνεδρίες που αντιστοιχούν, εννοείται αρνήθηκαν γιατί ”είναι πακέτο και δεν αλλάζει καθώς είναι είναι άλλες οι τιμές”» αποκαλύπτει μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης άλλη μια πρώην πελάτισσα, η Ε.Μ., που έχασε χρήματα από το «ινστιτούτο της απάτης».
Χρήματα έχασε και η Ε.Α. όταν διαπίστωσε πως «έφυγαν» 550 ευρώ χωρίς καμία λογική και ουσία. Η πίεση που ασκείτο, δε, στα υποψήφια θύματα από τους υπεύθυνους του κέντρου, που μετέρχονταν κάθε μέσο για να πετύχουν τον σκοπό τους, επιβεβαιώνεται κι από ακόμη μία καταγγελία.
Η φοιτήτρια, Μ.Λ., ειδικότερα, καταγγέλλει πως δέχθηκε ενόχληση για εμπλοκή σε επέμβαση σχετική με την ακμή, πρόβλημα που στην ουσία όμως δεν είχε. Όταν, μάλιστα, πληροφορήθηκε για το μεγάλο κόστος των συνεδριών, αντιλήφθηκε πως δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στα έξοδα χωρίς τη βοήθεια των γονέων της. Η επιμονή των υπευθύνων του ινστιτούτου ήταν τέτοια που άσκησαν πίεση στη νεαρή γυναίκα να τηλεφωνήσει επί τόπου στους γονείς της, αγνοώντας τον δισταγμό της και το ότι τους είπε πως η μητέρα της δεν μπορούσε να μιλήσει.
Υπενθυμίζεται ότι θύμα απάτης, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η ίδια στον προσωπικό της λογαριασμό στο Tik Tok, έπεσε και η φιναλίστ του περσινού διαγωνισμού ομορφιάς Σταρ Ελλάς- Μις Ελλάς, Κωνσταντίνα Σωτηρίου.
Στο βίντεο που ανέβασε αναφέρει για το συγκεκριμένο κέντρο αισθητικής τα εξής: «Την πάτησα και εγώ από influencers που το διαφήμιζαν. Πριν τα Χριστούγεννα είχα δει μια προσφορά για laser αποτρίχωσης total body που ήταν σε πολύ καλή τιμή και έτσι είπαμε με την αδερφή μου να την πάρουμε. Πάει η αδερφή μου κλείνει τις έξι συνεδρίες, τις οποίες και προπληρώνει ενώ μετά την πάνε σε ένα άλλο γραφείο και καταφέρνουν να την κάνουν να προπληρώσει κι άλλες έξι συνεδρίες. Στη συνέχεια πάω και εγώ για να πάρω την προσφορά και ταυτόχρονα είχα κλείσει και ραντεβού για να ξεκινήσω. Με καθυστέρησαν πάρα πολύ με αποτέλεσμα να αναγκαστώ να φύγω διότι έπρεπε να βρίσκομαι σε μια φωτογράφιση. Όταν ζήτησα να μεταφέρω το ραντεβού μου, μου είπαν ότι έχουν διαθέσιμο μετά από ενάμιση μήνα. Καταλάβαμε ότι κάτι δεν πάει καλά και έτσι ζητήσαμε επιστροφή των χρημάτων μας. Τα λεφτά βέβαια δεν μας τα έδωσαν ποτέ…».
Διαμαρτυρία των Εργαστηρίων Αισθητικής για τα παράνομα «Κέντρα Ομορφιάς», «Ινστιτούτα Αισθητικής» και την αμφισβήτηση δικαιώματος αποτρίχωσης Laser
O Σύνδεσμος Επαγγελματιών Αισθητικών Ελλάδος έστειλε επιστολής σχετικά με το σχετικό ζήτημα στην οποία αναφέρει:
«Ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Αισθητικών Ελλάδας είναι πρωτοβάθμιο σωματείο που εκπροσωπεί τους κατόχους Εργαστηρίων Αισθητικής. Τα μέλη μας είναι Επαγγελματίες Αισθητικοί – Κοσμητολόγοι , απόφοιτοι Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
Τα Εργαστήρια Αισθητικής είναι χώροι πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που φέρουν άδεια λειτουργίας από τις Γενικές Διευθύνσεις Υγείας της Περιφέρειας και εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας.
Οι Επαγγελματίες Αισθητικοί είναι οι μοναδικοί επιστημονικά υπεύθυνοι για εφαρμογές Αισθητικής Προσώπου και Σώματος ( καθαρισμός, ενυδάτωση, αντιγήρανση, αποτρίχωση απλή ή μόνιμη (LASER), αδυνάτισμα, κυτταρίτιδα, μάλαξη, μακιγιάζ) που στόχο έχουν τη βελτίωση της ποιότητας του δέρματος και τη διαφύλαξη της υγείας του, είναι δηλαδή οι μοναδικοί ειδικοί στην ομορφιά του δέρματος.
Τα θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα των Αισθητικών αναφέρονται στο Νόμο 361/1969, στο Προεδρικό διάταγμα 83/1989, στο Νόμο 3215/1998, στο Νόμο 4999/2022 και στο πρόγραμμα σπουδών του Τομέα Αισθητικής και Κοσμητολογίας του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, πρώην Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας Τ.Ε.Ι.
Εδώ και δεκαετίες οι πολίτες εμπιστεύονται τα Νόμιμα Εργαστήρια Αισθητικής για την ασφάλεια, την επιστημονική κατάρτιση, τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μας, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την οικονομική πολιτική τους, η οποία δεν διαφέρει από τις λοιπές Επιστήμες Υγείας. Τα Εργαστήρια Αισθητικής δεν δεσμεύουν υπέρογκα ποσά σε ατελείωτες συνεδρίες, δεν αλλάζουν έδρα, δεν αλλάζουν ΑΦΜ.
Οι υπηρεσίες που παρέχουν τα Νόμιμα Εργαστήρια Αισθητικής περιορίζονται στο επαγγελματικό πεδίο και δεν εφαρμόζονται σε καμία περίπτωση ιατρικές πράξεις, όπως botox και εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος. Οι επαγγελματίες Αισθητικοί γνωρίζουν τόσο τον Κώδικα Δεοντολογίας, όσο και τις συνέπειες εφαρμογής ιατρικών πράξεων από μη ειδικούς. Εάν και εφόσον το πελατολόγιο έχει ανάγκη ιατρικής φροντίδας, οι Επαγγελματίες Αισθητικοί παραπέμπουν το πελατολόγιο στον εκάστοτε ειδικό Ιατρό ( Ενδοκρινολόγο, Παθολόγο, Δερματολόγο, Πλαστικό Χειρουργό). Άλλωστε, ο νόμος 5007/2022, άρθρο 82, επιτρέπει τη συστέγαση Επαγγελμάτων Υγείας με Ιατρεία.
Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια αναίτια επίθεση εναντίον του Επαγγελματία Αισθητικού, από διάφορους χώρους μέσω των ΜΜΕ, των social media, του ηλεκτρονικού και έντυπο τύπου. Διαβάζουμε ρεπορτάζ και βλέπουμε αναφορές σε τηλεοπτικές εκπομπές για «Κέντρα Αισθητικής», «Κέντρα Ομορφιάς», «Ινστιτούτα της Απάτης». Οι χώροι αυτοί είναι χώροι οι οποίοι έχουν καταγγελθεί για τις πρακτικές τους τόσο από την Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Αισθητικών Ελλάδας, όσο και από τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους αλλά και από τους εξαπατηθέντες πολίτες, μέσω του συνηγόρου του καταναλωτή και της γενικής γραμματείας εμπορίου και προστασίας του καταναλωτή.
Οι Επαγγελματίες Αισθητικοί, συμμετέχουν βάσει νομοθεσίας στις επιτροπές ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και βοηθούν την πολιτεία στην καταστολή και τον περιορισμό αυτών των απατών.
Οι χώροι που έχουν καταγγελθεί από τα έως τώρα στοιχεία δεν έχουν καμία σχέση με τα Εργαστήρια Αισθητικής, καθώς δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας, ούτε και επιστημονικά υπεύθυνο αισθητικό. Είναι «επιχειρήσεις» που οικειοποιούνται το όνομα Αισθητική και τη φράση « Κέντρο Αισθητικής» για να παραπλανήσουν το κοινό. Αυτά τα «κέντρα» λειτουργούν χωρίς άδεια, εκτελούν παράνομα Αισθητικές πράξεις, ενδεχομένως και Ιατρικές πράξεις και είναι επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία. Τα γεγονότα αυτά, είναι καταγεγραμμένα στα φύλλα ελέγχου της εκάστοτε Διεύθυνσης Υγείας της κάθε Περιφέρειας.
Σε συνέχεια της σύγχυσης και της παραπληροφόρησης, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία ευθεία αμφισβήτηση του δικαιώματος χρήσης Laser Αποτρίχωσης από την ιατρική κοινότητα, ενδεχομένως λόγω της παράνομης χρήσης από μη ειδικά άτομα που έχουν οικειοποιηθεί την έννοια «αισθητικός». Προκειμένου να σταματήσει κάθε άστοχη επίθεση, καλό είναι να ανατρέξουμε στην ισχύουσα νομοθεσία.
Σύμφωνα με το νομοθετικά περιγεγραμμένο επαγγελματικό πεδίο των Αισθητικών, κατόχων άδειας άσκησης επαγγέλματος (Νόμος 361/1969 Προεδρικό Διάταγμα 83/89 Νόμος 3215/1998 και το Νόμο 4999/2022 ) περιγράφεται ξεκάθαρα και πέρα πάσης αμφιβολίας ότι το δικαίωμα της αποτρίχωσης ανήκει ως πράξη αποκλειστικά στο επάγγελμα του Αισθητικού, ο οποίος έχει μέσω του προεδρικού διατάγματος 83/1989 τη δυνατότητα να επιλέξει όποιο μέσο επιθυμεί ( κερί, συσκευή ηλεκτρόλυσης, συσκευή οπτικής ίνας, συσκευή παλμικού φωτός, συσκευή Laser ή όποια άλλη τεχνολογία προκύψει στο μέλλον με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας) καθώς εξακολουθεί να το εφαρμόζει με στόχο την πράξη της αποτρίχωσης.
Επομένως η χρήση LASER αποτρίχωσης βάσει της νομοθεσίας επιτρέπεται αποκλειστικά στους Αισθητικούς, εφόσον είναι η μόνη ειδικότητα όπου η χρήση αποτρίχωσης Laser περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα σπουδών τους σε προπτυχιακό επίπεδο (Τομέας Αισθητικής και Κοσμητολογίας, Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, πρώην Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας ΑΤΕΙ, ΤΕΙ, ΚΑΤΕΕ, σχολές παλαιού τύπου) και αποδεδειγμένα καλύπτεται από το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητάς τους (Π.Δ. 83/1989).
Ας μην ξεχνάμε, ότι οι συσκευές Laser έχουν πληθώρα εφαρμογών τόσο στην Επιστήμη της Αισθητικής, όσο και σε άλλες επιστήμες υγείας (φυσικοθεραπεία, οπτική και οπτομετρία, ραδιολογία ακτινολογία), καθώς και σε άλλους κλάδους ( μηχανική, βιομηχανία κ.λ.π.), ενώ πλέον διατίθενται ελεύθερα στο εμπόριο ακόμα και για οικιακή χρήση.
Οι επαγγελματίες αισθητικοί, εφόσον σέβονται το επαγγελματικό τους περίγραμμα, δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Αντίθετα είναι απόλυτα καταρτισμένοι και ουδέποτε έχουν δώσει αφορμή για τέτοιου είδους αναφορές. Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να συνεργάζεται προς όφελος της κοινωνίας. Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με όποιον φορέα τυχόν δεν γνωρίζει το αντικείμενο σπουδών και το επαγγελματικό περίγραμμα του Αισθητικού και ίσως συγχέει το επάγγελμα με αυτό της τέχνης της περιποίησης άκρων, της κομμωτικής ή άλλης εφαρμοστικής τέχνης.
Δηλώνουμε όμως ότι στο μέλλον δεν θα δεχθούμε άλλο τέτοιου είδους απαξιωτικές και συκοφαντικές αναφορές και επιφυλασσόμαστε κατά παντός νομίμου δικαιώματός μας.
Παρακαλούμε θερμά τον τύπο να σεβαστεί τον Επαγγελματία Αισθητικό και τα Νόμιμα Εργαστήρια Αισθητικής. Ας φροντίσει η δημοσιογραφική κοινότητα όταν αναφέρεται σε απάτες να χρησιμοποιεί στους τίτλους ειδήσεων τη φράση «φερόμενο ως Εργαστήριο Αισθητικής», ή « Υποτιθέμενο Κέντρο Αισθητικής»
Παρακαλούμε επίσης τους καταναλωτές πριν αποφασίσουν να δεχθούν υπηρεσία αισθητικής να ζητάνε να τους επιδειχθεί η Άδεια Λειτουργίας Εργαστηρίου Αισθητικής ή Πολυδύναμης Μονάδας Αισθητικής, Δίαιτας και Άσκησης και φυσικά η Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος του Επιστημονικά Υπευθύνου Αισθητικού που είναι παρών.
Σε περίπτωση υποψίας για κακή υπηρεσία ή παράνομο χώρο, οι πολίτες μπορούν να καλούν το 1520, να καταγγέλλουν την υπηρεσία στο kataggelies.gov.gr επώνυμα ή ανώνυμα.
Στοιχεία επικοινωνίας με το σύλλογο για περισσότερες πληροφορίες: 2103213921, info@sepae.gr
Με εκτίμηση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΑΕ»